Veranderingen dressuurproeven per 1 april 2016

dinsdag 15 maart 2016 door Cristina - Startlijsten.nl
Veranderingen dressuurproeven per 1 april 2016

Vanaf 1 april 2016 gaan de nieuwe dressuurproeven in. In alle klassen zijn enkele wijzigingen aangebracht. De algemene veranderingen in de nieuwe dressuurproeven zijn dat er elke twee maand gerouleerd wordt van proef in plaats van per kwartaal. Dit is gedaan om meer afwisseling te krijgen in de nieuwe proeven. Daarnaast is het niet meer verplicht om de 1e proef te starten. Er kan ook gekozen worden om alleen de 2e proef te starten. Een andere verandering is dat de jury ook halve punten mag toekennen in plaats van alleen hele punten.

In de nieuwe dressuurproeven wordt t/m de ZZ-licht begonnen met het binnenkomen over de AC-lijn. Hierbij zal er aan het begin van de proef geen halthouden gevraagd gaan worden, aan het einde van de proef wel. Daarnaast zal er in alle klassen t/m de Z2 halsstrekken gevraagd gaan worden, dit kan zowel op de volte als op de diagonaal. Bij het halsstrekken mag de ruiter of amazone zelf kiezen of ze willen lichtrijden of doorzitten.

Om de overgang van de F-proeven en de bixie naar de reguliere wedstrijden makkelijker te maken is de nieuwe klasse BB ontstaan. Voor deze klasse hoeft er geen startkaart aangevraagd te worden en worden er ook geen winstpunten geregistreerd. Hierdoor komt de klasse BB ook niet in aanmerking voor de promotie- en degradatieregelingen. In de BB-proeven worden alleen de basisoefeningen gevraagd, zonder verruiming in de stap, draf en galop.

Tevens zijn er geen aparte proeven meer voor de A/B pony’s. Hierdoor zullen de huidige combinaties een klasse lager moeten starten dan voorheen. Door deze verandering kan een combinatie daarna wel doorgroeien naar een hogere klasse, de echte M2.

Ook mag er met de nieuwe dressuurproeven bitloos gestart worden t/m de klasse M2. Dit was voorheen t/m de klasse L2.

Lees meer over de wijzigingen per klasse.

Ook interessant

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

 1. dhr J. Henzen

  #1

  geachte meneer, mevrouw
  ik heb ergens vernomen dat vanaf april de twee proef in het ZZ licht uit het hoofd gereden moet worden.
  Is dit waar?
  vriendelijke groet

 2. Robert - Startlijsten.nl

  #2

  In het wijzigingsreglement (artikel 115.2) staat:
  "Alle proeven tot en met de klasse ZZ-Licht en ZZ-Zwaar-proeven met even nummers, mogen worden voorgelezen."

  Met andere woorden: alleen de ZZ-Zwaar-proeven met oneven nummers moeten uit het hoofd.

 3. Rita de Groot-Spee

  #3

  Geachte heer/mevrouw,
  Klopt het dat je bij het inschrijven zelf aan mag geven welke proef (proeven) je gaat rijden (in je eigen klasse) en dit niet gebonden is aan betreffende maand(en) mits de betreffende vereniging aangeeft welke proeven er gereden dienen te worden.
  Met vr. groet.

 4. nicoline

  #4

  Ik vind het vreemd, inderdaad elke 2 maanden proef wisseling, maar als je altijd maar 1 proef rijd. Rijd je het gehele jaar maar 2 proeven en komen de andere proeven niet aan bod, beetje vreemd om dan te zeggen dat er meer wisseling van proeven plaats vind...?

  Daarnaast beetje zeuren, maar mag toch hopen dat als je Z start je kunt halt houden op de middenlijn, wat mij betreft een slechte aanpassing.

 5. Tess

  #5

  Geen 1april grap???

Chat