Verandering per klasse per 1 april 2016

donderdag 17 maart 2016 door Cristina - Startlijsten.nl

Klasse B & L

Voor de klasse B en L zijn de proeven korter geworden en er zijn minder overgangen in de proeven. Met als gevolg dat de proeven vloeiender worden. In de klasse B zal alleen nog maar lichtrijden gevraagd worden. Dit is om het paard niet onbedoeld te storen. Verder zal de middenstap, middendraf en middengalop niet meer in de L1 gevraagd worden, maar pas in de klasse L2. In de klasse L1 & L2 mag de ruiter of amazone zelf per onderdeel kiezen tussen doorzitten of lichtrijden. Zo mag je dus de hele proef doorzitten of lichtrijden.

Vanaf 1 april 2016 worden voor de voltes geen exacte afmetingen meer gevraagd. Een volte 10 meter wordt nu een volte 10 – 12 meter. En een volte 15 meter wordt nu een volte 12 – 15 meter. Het belangrijkste is dat de volte mooi rond en gelijkmatig verdeeld wordt.

 

Klasse M

De grootste veranderingen in de klasse M zijn dat de ruiter of amazone bij het halsstrekken, middendraf en uitgestrekte draf zelf bepaalt of hij/zij wil lichtrijden of doorzitten.
Vanaf de klasse M2 wordt pas de uitgestrekte draf gevraagd in plaats van de klasse M1. In de klasse M1 zal de gebroken lijn in contragalop van 5 meter door 8-10 meter vervangen worden.
In de nieuwe proeven zal het schouderbinnenwaarts langer gevraagd gaan worden. Bijvoorbeeld: F schouderbinnenwaarts en tussen B en M rechtuit. Met deze verandering heb je meer tijd om de oefening te tonen en om het paard weer recht te stellen.

Er wordt ook een nieuwe oefening gevraagd, namelijk de kwartwending om de achterhand. De kwartwending is een voorbereiding op de keertwending.

 

Klasse Z

Pas vanaf de klasse Z zal de verzameling gevraagd gaan worden (in plaats van de klasse M). Daarnaast zal er in de klasse Z2 de nieuwe oefening überstreichen in verzamelde galop gevraagd gaan worden. Bij deze oefening kan de zelfhouding van het paard gecontroleerd worden. Met de oefening zal de ruiter of amazone de aanleuning tijdelijk onderbreken door beide handen ongeveer twee handbreedtes naar voren te doen. Echter zal de takt, het tempo en de houden van het paard niet veranderen tijdens de oefening. De oefening duurt drie tot vier galopsprongen, daarna herstelt de ruiter of amazone het contact met de mond.

Voor de Z2 pony’s zullen er geen wijzingen in de proeven komen. De Z2-proeven voor de pony’s zijn FEI proeven en vallen hierdoor buiten de wijzigingen.

 

Klasse ZZ

In de klasse ZZ-Licht en ZZ-Zwaar zijn ook enkele veranderingen gekomen. Zo zal er in de ZZ-Licht twee wissels op de diagonaal getoond moeten worden. De eerste wissel vanuit de contragalop en de tweede wissel om weer in de goede galop te komen. Hiermee wordt een begin gemaakt voor de serie galopwissel die gevraagd wordt in de klasse ZZ-Zwaar.
Zo blijft in de ZZ-licht proeven de halve pirouette in galop en daar komt de kwart pirouette in galop bij.

Vanaf 1 april 2016 is het nieuw dat in de klasse ZZ-Zwaar per proef twee series worden gevraagd. De eerste serie bestaat uit drie galopwisselingen om de 4 tot 6 galopsprongen en de tweede serie bestaat uit drie galopwisselingen om de 3 tot 5 galopsprongen. Het aantal galopsprongen tussen de wissels mag variëren als ze maar binnen het aangegeven aantal sprongen vallen.

 

Afdelingsdressuur

Ook voor de afdelingsdressuur zijn nieuwe proeven ontwikkeld. Zo is er ook de nieuwe klasse ZZ ontstaan. Echter zijn er net als bij de gewonen proeven geen aparte proeven meer voor de A/B pony’s. Daarnaast is er helemaal geen verschil meer tussen de paarden en de pony’s: alle proeven zijn gelijk gesteld. De samenstelling van de afdelingsdressuurteams t/m de klasse Z zijn niet veranderd.

In de klasse L zal er, in plaats van de middenstap en de middendraf, een verruiming in de stap en draf gevraagd worden. De nieuwe oefeningen die in de klasse L gekomen zijn, zijn de voltes halve baan, links- en rechtsomkeerd, het galopperen en het halsstrekken.
In de klasse M zullen de pony’s de zelfde oefeningen als de paarden gaan tonen. De pony’s krijgen hierdoor de oefeningen schouderbinnenwaarts, wijken voor de kuit en het achterwaarts gaan en de uitgestrekte stap erbij.
Voor de klasse Z zullen de pony’s de oefeningen travers en de keertwending om de achterhand er nieuw bij krijgen. Daarnaast voor zowel de paarden als de pony’s komen er voltes halve baan in galop in de nieuwe proeven.

Tevens zal er een nieuwe klasse ZZ bij komen. Deze klasse is alleen voor paarden. De oefeningen die in deze proeven gevraagd zullen worden zijn appyementen in draf, eenvoudige galopwisselingen, travers, schouderbinnenwaarts, keertwendingen en het achterwaarts gaan.

 

Menproeven

De nieuwe menproeven zijn vergelijkbaar met de huidige proeven. De gevraagde oefeningen blijven hetzelfde maar de opbouw en de volgende van de gevraagde onderdelen zijn gewijzigd.

Ook interessant

 • Afstanden rijden

  Afstanden rijden

  Tijdens het springen juiste afstanden zien en goed aan kunnen rijden.

 • Kringen en regio's

  Kringen en regio's

 • Algemeen Wedstrijdreglement

  Algemeen Wedstrijdreglement

  Om de sport zo goed en eerlijk mogelijk te laten verlopen zijn spelregels opgesteld. De KNHS kent hierbij de volgende reglementen: het Algemeen Wedstrijdreglement en de Disciplinereglementen Dressuur, Springen, Eventing, Mennen, Endurance, Voltige en Aangespannen Sport. Om te controleren op het gebruik van medicatie en verboden middelen gelden de bepalingen van het Reglement Ongeoorloofde Middelen voor het Paard en het Humaan Dopingreglement. 

 • Schade door paard: wie is verantwoordelijk?

  Schade door paard: wie is verantwoordelijk?

  Bovenstaand artikel is geschreven om in grote lijnen een beeld te schetsen van de aansprakelijkheid. Aangezien het een beknopt artikel betreft, zijn niet alle aspecten die bij 'aansprakelijkheid' een rol spelen besproken. Daarnaast zullen de omstandigheden per geval en daarmee ook de juridische beoordeling per geval verschillen. U kunt daarom ook geen rechten aan dit artikel ontlenen.

 • verzamelbox

  verzamelbox

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Dekenstress?
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat