Wijken: de vergeten oefening

Wijken: de vergeten oefening

Wijken is de eerste van alle zijgangen en is een gehoorzaamheidsoefening. Het wijken is eigenlijk een voorbereiding op andere zijgangen waarbij lengtebuiging gevraagd zal worden. Het blijkt dat ruiters het wijken alleen maar oefenen omdat ze in de L proeven gevraagd worden. Vervolgens wordt deze oefening niet meer uitgevoerd. Jammer, want deze oefening helpt je om de nageeflijkheid van je paard te verbeteren en het losser in zijn lijf te maken en te houden!

 

 

 

In het kort de hulpen (wijken naar rechts)

  1. Met je linkerhand vraag je linkerstelling en je rechterhand blijft op zijn plaats.
  2. Je linkerbeen leg je iets achter de singel (handbreedte) en je vraagt je paard te wijken terwijl je rechterbeen op de singel blijft en ervoor zorgt dat je paard voorwaarts blijft.
  3. Verplaats je eigen zwaartepunt naar rechts. Tip: ga in de training lichtrijden op het verkeerde been. Het wordt dan makkelijker voor jezelf om het zwaartepunt in de rijrichting te houden en je linkerbeenbeen achter de singel te houden.

Mogelijke valkuilen

Het weglopen over de buitenschouder is een welbekende valkuil bij het wijken. Je paard is niet meer recht in zijn lijf, kan niet goed scharen en neemt de achterhand niet goed mee. Er is hierbij sprake van te veel stelling in de voorhand, bij de hals. En hoe harder jij zult duwen, hoe meer je paard zal wegvallen over de buitenschouder. Zorg er dus voor dat je licht stelling houdt en dat je paard goed reageert op je binnenbeen. Let hierbij op dat je paard zich niet ontrekt aan de buitenteugel.

Een andere valkuil waar veel ruiters in vallen is dat het paard niet parallel blijft aan de hoefslag. Hierbij komt de achterhand van het paard niet mee opzij en komt er als het ware achteraan. Als je paard dit doet zal ook in dit geval je paard je been negeren. Zorg er dus voor dat je paard goed aan het been is.

Het nut van wijken

Sommige trainers vinden wijken nutteloos omdat het in principe alleen losmakend werkt en niet verzamelend. Om deze redenen wordt er bij de Academische Rijkunst bijvoorbeeld niet getraind met deze oefening. Toch delen niet alle trainers deze mening en vinden veel trainers het wijken een nuttige oefening. Zo is het wijken in de klassieke dressuur een van de eerste oefeningen die aan bod komt tijdens de training van jonge paarden.

Ten eerste is het wijken (zoals reeds vermeld) een gehoorzaamheidsoefening. Je paard kun je met deze oefening leren begrijpen wat een eenzijdige beenhulp betekent. Als je paard eenmaal kan wijken is het daarnaast ook een handige oefening om je paard ergens van af te leiden. Is de aandacht van je paard ergens anders? Laat hem dan een aantal passen wijken en zijn aandacht zal weer terugkomen bij jou. Je paard zal door het wijken ook handiger worden en losser in zijn lijf. Hij zal een betere coördinatie ontwikkelen en hij zal leren zijn benen onafhankelijk van elkaar te bewegen.

Door het wijken vervolgens toe te passen op de volte, krijgt de oefening een verzamelende werking. Dit komt omdat het binnenachterbeen dan iets meer wordt aangezet tot dragen. Als je paard het wijken inmiddels beheerst is het tevens een mooie oefening om je training mee af te wisselen. Zo biedt het een mooie afwisseling tussen het moeilijkere werk!

Ook interessant

Nu op de voorpagina

Chat