Teken bij paarden

Teken bij paarden

Teken verschuilen zich hoog in het gras en struikgewas en worden aangetrokken door uitstralende lichaamswarmte. Teken kunnen het hele jaar actief zijn mits de temperatuur hoog genoeg is. Op basis van de maandelijkse tekenvangsten in het kader van het Natuurkalender programma is een goed beeld te verkrijgen van het verloop van de aantalsontwikkelingen (zie figuur 1). De gevaren bij mensen zijn inmiddels wel bekend, maar hoe zit dat bij paarden? Eigenlijk geldt daarvoor hetzelfde.

Wanneer de teek zich heeft vastgebeten in de huid van het paard, kan deze ziekteverwekkers opnemen en afgeven. De bekendste ziekte veroorzaakt door teken is de ziekte van Lyme, maar ook aandoeningen zoals Anaplasmose en Prioplasmose kunnen worden overgedragen.

Het verwijderen van de teek kan je het beste doen met een tekentang of tekenpincet, omdat de kans op volledig verwijderen dan het grootst is. Je kan dezelfde tang gebruiken als bij mensen of katten. Houd de tang hierbij zo dicht mogelijk bij de huid. Verdoof de teek vooral niet met alcohol, aangezien de kans dat er een ziekteverwekker in het lichaam wordt overgebracht dan groter is. Ook de teek ronddraaien met je vingers wordt niet aangeraden. Als je de teek binnen 24 uur verwijderd, is de kans op het overbrengen van een ziekteverwekker heel klein.

figuur teek

Figuur 1. Gemiddeld aantal gevangen teken op 200 vierkante meter

Symptomen van een tekenbeet zijn de bekende rode kring. Echter, bij paarden (en andere dieren) is dat vaak niet zichtbaar door de vacht. Gevaar is dat de ziekte zich verder gaat ontwikkelen waardoor koorts, duizeligheid en gewrichtsklachten (kreupelheid) kunnen optreden.
Heb je een teek verwijderd, noteer dit in je agenda. Krijgt je paard later vage klachten, dan kun je de dierenarts melden dat je eens een teek verwijderd hebt!

Tips:

  • Vermijd rijden door hoog gras
  • Vermijd rijden door de struiken
  • Controleer na je buiten- en bosrit op teken

Let wel: tekenbeten kunnen besmettelijk zijn. Dit hoeft gelukkig niet altijd zo te zijn!

Meer informatie over teken vind je ook op Tekenradar.nl.

Voorkomen is beter dan genezen!

Ook interessant

  • Dazen

    Dazen

    Bijtende, bloedzuigende, rondvliegende mini-kwelgeesten. Vrijwel iedereen die paardrijdt kent ze wel: dazen. Wanneer het warm weer wordt, komen de dazen tevoorschijn en maken ze het ons en vooral onze paarden erg ongemakkelijk...

  • Atypische Myopathie - Esdoornvergiftiging

    Atypische Myopathie - Esdoornvergiftiging

    In de lente ontkiemen de zaden van de esdoorn en dus is er weer het risico op vergiftiging en de spierziekte Atypische Myopathie. Hoewel de ziekte niet heel vaak voorkomt, heeft het wel vaak een dodelijke afloop.

  • Dazen

    Dazen

    Bijtende, bloedzuigende, rondvliegende mini-kwelgeesten. Vrijwel iedereen die paardrijdt kent ze wel: dazen. Wanneer het warm weer wordt, komen de dazen tevoorschijn en maken ze het ons en vooral onze paarden erg ongemakkelijk...

  • Dekenkeuze

    Dekens.... maak de goede keuze!

    Herfst, ieder jaar voor vele paardenbezitters weer hét moment om de dekens uit de kast te trekken. Welke deken is fijn voor jouw paard?

  • Staart- en manen eczeem (zomereczeem)

    Zomereczeem en kleine mugjes...

    Ken je het? Zomereczeem? Zo vervelend! Niet alleen voor je paard, maar ook voor jezelf. Kleine mugjes die je paard lek prikken en zorgen voor vervelende jeukbultjes.
    Waar moet je op letten en wat kun je doen om het te voorkomen?

Chat