Het effect van een wormenkuur op de darmflora

door VITALstyle
Het effect van een wormenkuur op de darmflora

Om een wormbesmetting te voorkomen worden paarden regelmatig ontwormd. Steeds vaker wordt eerst mestonderzoek gedaan om te kijken of er wormeitjes in de mest zitten. Preventief ontwormen wordt hierdoor gelukkig steeds minder gedaan, waardoor het paardenlichaam minder wordt belast. Wat is het effect van een wormenkuur op de darmflora van paarden? Dat lees je in dit blog! 

Gevaar van een worminfectie 

Een worminfectie vormt een groot risico voor paarden, het voorkomen of juist snel aanpakken hiervan is dus erg belangrijk. Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat de kans op besmetting klein is, zodat de kans op een worminfectie verminderd wordt. Een goede hygiëne op stal en in de wei is hier de basis van. Mest de stal van je paard zo vaak mogelijk uit (liefst elke dag) en spuit de stal ook regelmatig schoon. Mest de wei regelmatig uit, wei de paarden regelmatig om en hou het gras kort, wormen houden niet van droogte en zonlicht. 

Ontwormen is een grote belasting voor het lichaam 

Bij preventief ontwormen wordt er iedere 8-12 weken ontwormd, waarbij het lichaam flink belast wordt. Een chemisch ontwormmiddel vergiftigd niet alleen de wormeitjes, maar ook de goede bacteriën in de darmen raken hierdoor beschadigd. De goede bacteriën in de darmflora spelen een belangrijke rol. 

Goede bacteriën in darmflora onmisbaar 

Deze goede bacteriën zijn onmisbaar voor een gezonde darmflora en zorgen bijvoorbeeld voor de opname van voedingsstoffen en een goede vertering. Door een paard te ontwormen met een (chemische) wormkuur verstoor je de darmflora en kan deze uit balans raken. Het kost een lichaam een zekere inspanning om een ontwormmiddel te verwerken. Een goed ontwormingsbeleid is dus onmisbaar! Vanzelfsprekend is het belangrijk dat een worminfectie voorkomen wordt, want ook een wormbesmetting heeft grote gevolgen voor de darmflora van een paard. 

Mestonderzoek als basis voor ontwormen 

Om zeker te weten of je paard een wormenkuur nodig heeft, is mestonderzoek een goede manier om dit te controleren. Bij een mestonderzoek worden wormeitjes geteld. Is het aantal wormeitjes in de mest laag hoeft het paard niet ontwormd te worden, bij een hoog aantal wormeitjes vanzelfsprekend wel.  Op deze manier ontworm je alleen de paarden die een wormbesmetting hebben of risico lopen door een hoog aantal wormeitjes. Door alleen te ontwormen bij een daadwerkelijke besmetting, wordt het lichaam van je paard minder belast en bescherm je de darmflora tegen een onnodige verstoring. Ook voorkom je zo dat wormen resistent worden tegen het ontwormmiddel.  

Balans in darmflora herstellen 

Heeft je paard een verstoorde darmflora na het ontwormen? Dan brengt DarmBalans van VITALstyle letterlijk balans in de darmen van je paard. DarmBalans ondersteunt de vertering in de darmen, helpt de darmflora gezond te blijven dankzij de prebiotica (vezels vanuit kruiden en wortels) en probiotica (gist). De combinatie van diverse kruiden en pro- en prebiotica is onmisbaar bij een verstoorde darmflora! 


Lees hier meer over het nut van ontwormen.  Of hier meer over de producten van VITALstyle.

Alle ECOstyle dierproducten worden vanaf najaar 2020 VITALstyle. Onze naam verandert. De producten, ingrediënten en samenstelling niet.
Ook onze missie, elk dier gezond met natuurlijke ingrediënten, blijft gelijk. 

 

 

Ook interessant

 • Ontwormen, wanneer is dit nodig?

  Ontwormen, wanneer is dit nodig?

  Elk paard heeft wormen in het lichaam. Maar teveel wormen kunnen een gevaar vormen. Wanneer en waarom moet je precies ontwormen?

 • Artrose bij paarden: still a happy athlete?

  Artrose bij paarden: still a happy athlete?

  Een paard dat wat stijfjes van stal komt, af en toe onregelmatig of kreupel is en moeite heeft met oefeningen waarbij buiging van de gewrichten wordt gevraagd…

 • Dazen

  Dazen

  Bijtende, bloedzuigende, rondvliegende mini-kwelgeesten. Vrijwel iedereen die paardrijdt kent ze wel: dazen. Wanneer het warm weer wordt, komen de dazen tevoorschijn en maken ze het ons en vooral onze paarden erg ongemakkelijk...

 • Paard op ijzers?

  Paard op ijzers?

  Loopt jouw paard op ijzers of op blote voeten? Veel mensen hebben een mening over het al dan niet op ijzers zetten van een paard. Wij hebben informatie hierover op een rijtje gezet zodat iedereen goed onderbouwd zijn keuze kan maken.

 • Medisch ABC

  Medisch ABC

  Paarden zijn net zo kwetsbaar als dat ze groot zijn. Een groot aantal kwalen en ziektes die paarden kunnen krijgen hebben we ondergebracht in een ABC.

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Dekenstress?
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

» Alle hippische vacatures bekijken
Chat