Het effect van een wormenkuur op de darmflora

door VITALstyle
Het effect van een wormenkuur op de darmflora

Om een wormbesmetting te voorkomen worden paarden regelmatig ontwormd. Steeds vaker wordt eerst mestonderzoek gedaan om te kijken of er wormeitjes in de mest zitten. Preventief ontwormen wordt hierdoor gelukkig steeds minder gedaan, waardoor het paardenlichaam minder wordt belast. Wat is het effect van een wormenkuur op de darmflora van paarden? Dat lees je in dit blog! 

Gevaar van een worminfectie 

Een worminfectie vormt een groot risico voor paarden, het voorkomen of juist snel aanpakken hiervan is dus erg belangrijk. Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat de kans op besmetting klein is, zodat de kans op een worminfectie verminderd wordt. Een goede hygiëne op stal en in de wei is hier de basis van. Mest de stal van je paard zo vaak mogelijk uit (liefst elke dag) en spuit de stal ook regelmatig schoon. Mest de wei regelmatig uit, wei de paarden regelmatig om en hou het gras kort, wormen houden niet van droogte en zonlicht. 

Ontwormen is een grote belasting voor het lichaam 

Bij preventief ontwormen wordt er iedere 8-12 weken ontwormd, waarbij het lichaam flink belast wordt. Een chemisch ontwormmiddel vergiftigd niet alleen de wormeitjes, maar ook de goede bacteriën in de darmen raken hierdoor beschadigd. De goede bacteriën in de darmflora spelen een belangrijke rol. 

Goede bacteriën in darmflora onmisbaar 

Deze goede bacteriën zijn onmisbaar voor een gezonde darmflora en zorgen bijvoorbeeld voor de opname van voedingsstoffen en een goede vertering. Door een paard te ontwormen met een (chemische) wormkuur verstoor je de darmflora en kan deze uit balans raken. Het kost een lichaam een zekere inspanning om een ontwormmiddel te verwerken. Een goed ontwormingsbeleid is dus onmisbaar! Vanzelfsprekend is het belangrijk dat een worminfectie voorkomen wordt, want ook een wormbesmetting heeft grote gevolgen voor de darmflora van een paard. 

Mestonderzoek als basis voor ontwormen 

Om zeker te weten of je paard een wormenkuur nodig heeft, is mestonderzoek een goede manier om dit te controleren. Bij een mestonderzoek worden wormeitjes geteld. Is het aantal wormeitjes in de mest laag hoeft het paard niet ontwormd te worden, bij een hoog aantal wormeitjes vanzelfsprekend wel.  Op deze manier ontworm je alleen de paarden die een wormbesmetting hebben of risico lopen door een hoog aantal wormeitjes. Door alleen te ontwormen bij een daadwerkelijke besmetting, wordt het lichaam van je paard minder belast en bescherm je de darmflora tegen een onnodige verstoring. Ook voorkom je zo dat wormen resistent worden tegen het ontwormmiddel.  

Balans in darmflora herstellen 

Heeft je paard een verstoorde darmflora na het ontwormen? Dan brengt DarmBalans van VITALstyle letterlijk balans in de darmen van je paard. DarmBalans ondersteunt de vertering in de darmen, helpt de darmflora gezond te blijven dankzij de prebiotica (vezels vanuit kruiden en wortels) en probiotica (gist). De combinatie van diverse kruiden en pro- en prebiotica is onmisbaar bij een verstoorde darmflora! 


Lees hier meer over het nut van ontwormen.  Of hier meer over de producten van VITALstyle.

Alle ECOstyle dierproducten worden vanaf najaar 2020 VITALstyle. Onze naam verandert. De producten, ingrediënten en samenstelling niet.
Ook onze missie, elk dier gezond met natuurlijke ingrediënten, blijft gelijk. 

 

 

Ook interessant

 • Ontwormen, wanneer is dit nodig?

  Ontwormen, wanneer is dit nodig?

  Elk paard heeft wormen in het lichaam. Maar teveel wormen kunnen een gevaar vormen. Wanneer en waarom moet je precies ontwormen?

 • Diarree bij veulens

  Diarree bij veulens

  Diarree komt veel voor bij jonge veulens. Ongeveer 80% van de veulens zal, voordat ze zes maanden oud zijn, een periode (of zelfs meerdere periodes) van diarree door maken. 
  Hoe kun je het voorkomen en hoe kun je het herkennen? 

 • Is een zoutblok nodig?

  Is een zoutblok nodig?

  Elk paard heeft op zekere hoogte behoefte aan zout. Met een liksteen kan het paard op eigen initiatief voorzien in deze zoutbehoefte. Een tekort aan zout of andere mineralen merk je meestal doordat je paard likt aan handen en muren en doordat hij zand eet. Door een tekort aan zout worden eiwitten en energie uit het voer minder goed opgenomen, wat een droge huid en snelle vermoeidheid tot gevolg kan hebben.

 • Afrikaanse Paardenpest

  Afrikaanse paardenpest, wat is het?

  Afrikaanse paardenpest, APP of AHS (als afkorting van het Engelse "African Horse Sickness") is een virusziekte die, zoals de naam al doet vermoeden, vooral voorkomt bij paarden en paardachtigen, zoals ezels en zebra's.

 • Atypische Myopathie - Esdoornvergiftiging

  Atypische Myopathie - Esdoornvergiftiging

  In de lente ontkiemen de zaden van de esdoorn en dus is er weer het risico op vergiftiging en de spierziekte Atypische Myopathie. Hoewel de ziekte niet heel vaak voorkomt, heeft het wel vaak een dodelijke afloop.

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat