Afrikaanse Paardenpest

door Kitty - Startlijsten.nl
Afrikaanse Paardenpest

Afrikaanse paardenpest, APP of AHS (als afkorting van het Engelse "African Horse Sickness") is een virusziekte die, zoals de naam al doet vermoeden, vooral voorkomt bij paarden en paardachtigen, zoals ezels en zebra's.
Afrikaanse paardenpest wordt veroorzaakt door het Afrikaanse-paardenpestvirus. De ziekte is voor het eerst geconstateerd in Afrika. Tegenwoordig komt de ziekte daar nog steeds voor en dan voornamelijk in tropisch Afrika. Zo nu en dan weet de ziekte richting het zuiden van Afrika uit te breken. 
Besmetting met het virus kan niet plaatsvinden via direct contact tussen besmette dieren en vatbare dieren. De belangrijkste besmettingsroute is de beet (geen steek) van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het Afrikaanse paardenpestvirus.

De incubatietijd van Afrikaanse paardenpest is gemiddeld 7 – 14 dagen, maar een incubatietijd van 2 dagen is ook mogelijk. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vier verschillende vormen van klinische Afrikaanse paardenpest: milde vorm, ademhalingsvorm, hartvorm en de gemengde vorm.

Er is een vaccin beschikbaar tegen Afrikaanse paardenpest. Dit vaccin is geen DIVA-vaccin en er kan dus geen onderscheid worden gemaakt tussen gevaccineerde dieren en besmette dieren. Vaccinatie is niet het enige middel ten tijde van een uitbraak. Naast vaccinatie kan de biologische vector, C. imicola of andere soorten, bestreden worden. Ook wordt aangeraden rondom besmettingshaarden een controlegebied van 100 kilometer in te stellen waarin paardachtigen niet vervoerd mogen worden.

Ook interessant

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat