Appuyeren is het voorwaarts-zijwaarts bewegen van het paard, waarbij hij lengtebuiging in zijn lijf heeft en kijkt in de richting waarheen hij gaat. De achterhand blijft parallel aan de hoefslag en de buitenbenen kruisen voorlangs de binnenbenen (pootje over). De achterbenen worden telkens onder het zwaartepunt gezet.
Eigenlijk is een appuyement travers over de diagonaal.
Appuyementen worden zowel in draf als in galop gereden.
Een oefening:
Aandachtspunten bij deze oefening:
Je paard moet om je been gebogen blijven en zonder verlies van impuls of balans afwisselen tussen appuyement en schouderbinnenwaarts.
Welke hulpen geef je voor het appuyement?
Je kunt het appuyement zowel vanaf de middellijn als vanaf de hoefslag rijden. Je paard moet recht zijn met een klein beetje stelling en zijn lichaam gebogen om je binnenbeen. Met je buitenbeen breng je het paard naar binnen, terwijl je binnenbeen het ritme bewaart.
Omdat het paard automatisch zijn lijf onder je gewicht houdt, moet je ervoor zorgen dat je je gewicht iets aan de kant waar je heen wilt appuyeren houdt. Je mag met je hand de richting aangeven, maar niet terugwerken of over de hals van het paard brengen.
Belangrijk is ook goed te kijken in de richting waar je heen rijdt.
Rijd je een galopappuyement, zorg er dan goed voor dat je de drietakt bewaart (ka-ta-klop, ka-ta-klop).
Een stapje verder
Bij het aanleren rijd je het appuyement in draf. Gaat dit goed en mooi in balans, dan appuyeer je eens in galop.
Net als bij het rechtuit gaan, kun je in het appuyeren schakelen binnen de gangen en zelfs ertussen. Een pasje verruimen in draf of een overgang van draf naar stap en andersom.
Welke fouten kunnen er gemaakt worden?
Ter illustratie heb ik een still uit een stukje van mijn proef van afgelopen zomer gehaald. Zien jullie wat hier verkeerd gaat?
Het is een bijzondere tijd geweest met bijzondere aanpassingen in de paardensport. We blikken even terug op deze tijd.
Hoe vlecht jij je paard in? Heb je het wel eens met naald en draad geprobeerd? Ik vind die roosjes wel erg mooi staan. Het stappenplan om je paard met naald en draad in te vlechten vind je hier op Startlijsten.nl.
Bekijk hier de meest recente versies van het voltige wedstrijdreglement.
Tips om een zo snel mogelijke barrage te rijden
Twee vakantiehuizen in het bos van Norg! Schitterende omgeving en veel privacy. Maximaal 6+7 = 13 personen! | boshuisjesnorg.nl
Groningen
Mechelen (B)
Mill
Flanders Expo Gent
Frederiksoord
Reacties
Er zijn nog geen reacties.