Is een zoutblok nodig?

door Elena
Is een zoutblok nodig?

Elk paard hoort de beschikking te hebben over een zoutblok (ofwel liksteen of mineralenblok) om aan zijn behoefte aan vitaminen en mineralen te voldoen. Paarden die voornamelijk hooi en krachtvoer krijgen hebben meer behoefte aan extra mineralen dan paarden die veel in de wei lopen. Maar zowel in de stal als in de wei hoort een paard de beschikking te hebben over een zoutblok.

Het is belangrijk dat je een paard alleen zoutblokken geeft die geschikt zijn voor paarden en geen andere zoutblokken. Dit omdat elke zoutblok uit een verschillende samenstelling mineralen bevat. Elke diersoort heeft namelijk een andere samenstelling van deze mineralen nodig.

Een paard bepaalt zelf hoeveel het gebruikt maakt van het zoutblok. Met een zoutblok zullen de te korten aan vitaminen aangevuld worden. Paarden zullen niet te snel een te veel aan zout binnen krijgen. Echter kan dit wel gebeuren bij een zoutblok met smaakje. Indien je paard hier te veel gebruik van maakt kan je hem het beste verwisselen met een zoutblok zonder smaakje.

Een goede zoutblok bestaat voornamelijk uit zout (natriumchloride), ongeveer 93 - 98%. De overige mineralen bestaan uit zink, magnesium en koper. Sportpaarden die veel zweten hebben meer behoefte aan extra zout en andere elektrolyten (mineralen). Verder hoef je je geen zorgen te maken als je paard geen zoutblok gebruikt; niet ieder paard heeft behoefte aan extra zout.

De meest gebruikte zoutblokken zijn:

  1. Het witte zoutblok
    Deze zoutblok bestaat voornamelijk uit zout met daarnaast een beetje magnesium, koper en zink.
  2. De rode steen
    De rode steen bevat de zelfde zout en mineralen als het witte zoutblok. Maar naast deze mineralen bevat de rode steen ook ijzer.
  3. Himalaya steen
    De himalaya steen is een populaire steen die alleen bestaat uit natuurlijk kristalzout uit het Himalayagebergte. Deze steen bevat weinig mineralen en weinig ijzer.

De zoutblokken kun je kopen bij bijvoorbeeld Decathlon of Divoza.

Welke gebruik jij?

Ook interessant

  • Equine Infectieuze Anemie

    Equine Infectieuze Anemie in Nederland

    Equine Infectieuze Anemie (EIA) is een virusziekte die voorkomt bij paarden en paardachtigen.

  • Oud paard, fit paard: Voer

    Voer voor oudere paarden

    Wat voer je aan het ouder paard? Waar moet je op letten? Lees het hier!

  • Afrikaanse Paardenpest

    Afrikaanse paardenpest, wat is het?

    Afrikaanse paardenpest, APP of AHS (als afkorting van het Engelse "African Horse Sickness") is een virusziekte die, zoals de naam al doet vermoeden, vooral voorkomt bij paarden en paardachtigen, zoals ezels en zebra's.

  • Artrose bij paarden: still a happy athlete?

    Artrose bij paarden: still a happy athlete?

    Een paard dat wat stijfjes van stal komt, af en toe onregelmatig of kreupel is en moeite heeft met oefeningen waarbij buiging van de gewrichten wordt gevraagd…

  • Rhinopneumonie

    Rhinopneumonie

    Rhinopneumonie of EHV-1 komt veralgemeend voor in een paardenpopulatie. EHV-1 is een ademhalingsvirus, infectie gebeurt dus door inhalatie of door contact met besmette secreties. EHV-1 kan slechts over korte afstand door de lucht verspreid worden, dit in tegenstelling tot het griepvirus. Het kan wel overgedragen worden door de mens of materiaal (staldeur, stro).

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

  1. Rosa

    #1

    Ik geef de Himalaya steen, maar ik begrijp dat ik beter het witte zoutblok kan geven. Zitten mineralen in.

  2. Regina

    #2

    Hymalaya

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Weidegang: hier moet je om denken
Klik hier voor de voorpagina
Chat