Is een zoutblok nodig?

door Elena
Is een zoutblok nodig?

Elk paard hoort de beschikking te hebben over een zoutblok (ofwel liksteen of mineralenblok) om aan zijn behoefte aan vitaminen en mineralen te voldoen. Paarden die voornamelijk hooi en krachtvoer krijgen hebben meer behoefte aan extra mineralen dan paarden die veel in de wei lopen. Maar zowel in de stal als in de wei hoort een paard de beschikking te hebben over een zoutblok.

Het is belangrijk dat je een paard alleen zoutblokken geeft die geschikt zijn voor paarden en geen andere zoutblokken. Dit omdat elke zoutblok uit een verschillende samenstelling mineralen bevat. Elke diersoort heeft namelijk een andere samenstelling van deze mineralen nodig.

Een paard bepaalt zelf hoeveel het gebruikt maakt van het zoutblok. Met een zoutblok zullen de te korten aan vitaminen aangevuld worden. Paarden zullen niet te snel een te veel aan zout binnen krijgen. Echter kan dit wel gebeuren bij een zoutblok met smaakje. Indien je paard hier te veel gebruik van maakt kan je hem het beste verwisselen met een zoutblok zonder smaakje.

Een goede zoutblok bestaat voornamelijk uit zout (natriumchloride), ongeveer 93 - 98%. De overige mineralen bestaan uit zink, magnesium en koper. Sportpaarden die veel zweten hebben meer behoefte aan extra zout en andere elektrolyten (mineralen). Verder hoef je je geen zorgen te maken als je paard geen zoutblok gebruikt; niet ieder paard heeft behoefte aan extra zout.

De meest gebruikte zoutblokken zijn:

  1. Het witte zoutblok
    Deze zoutblok bestaat voornamelijk uit zout met daarnaast een beetje magnesium, koper en zink.
  2. De rode steen
    De rode steen bevat de zelfde zout en mineralen als het witte zoutblok. Maar naast deze mineralen bevat de rode steen ook ijzer.
  3. Himalaya steen
    De himalaya steen is een populaire steen die alleen bestaat uit natuurlijk kristalzout uit het Himalayagebergte. Deze steen bevat weinig mineralen en weinig ijzer.

De zoutblokken kun je kopen bij bijvoorbeeld Decathlon of Divoza.

Welke gebruik jij?

Ook interessant

  • Paarden, warmte en hitte

    Lekker warm, toch?

    Geniet je van het warme weer of heb je het toch liever wat koeler? Paarden presteren optimaal wanneer de temperatuur tussen -7 en +15 graden Celsius ligt. Voor hen is de volle zomer flink warm. Gelukkig zweten paarden wel makkelijk waardoor ze goed kunnen afkoelen.

  • Tips voor je paard in de herfst

    Paard in de herfst

    Als de dagen korter worden, eindigt vaak het weideseizoen. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het belangrijk de weidegang geleidelijk af te bouwen. We hebben hiervoor vijf aandachtspunten op een rijtje gezet.

  • Staart- en manen eczeem (zomereczeem)

    Zomereczeem en kleine mugjes...

    Ken je het? Zomereczeem? Zo vervelend! Niet alleen voor je paard, maar ook voor jezelf. Kleine mugjes die je paard lek prikken en zorgen voor vervelende jeukbultjes.
    Waar moet je op letten en wat kun je doen om het te voorkomen?

  • Diarree bij veulens

    Diarree bij veulens

    Diarree komt veel voor bij jonge veulens. Ongeveer 80% van de veulens zal, voordat ze zes maanden oud zijn, een periode (of zelfs meerdere periodes) van diarree door maken. 
    Hoe kun je het voorkomen en hoe kun je het herkennen? 

  • Het effect van een wormenkuur op de darmflora

    Het effect van een wormenkuur op de darmflora

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

  1. Rosa

    #1

    Ik geef de Himalaya steen, maar ik begrijp dat ik beter het witte zoutblok kan geven. Zitten mineralen in.

  2. Regina

    #2

    Hymalaya

Chat