Elk paard hoort de beschikking te hebben over een zoutblok (ofwel liksteen of mineralenblok) om aan zijn behoefte aan vitaminen en mineralen te voldoen. Paarden die voornamelijk hooi en krachtvoer krijgen hebben meer behoefte aan extra mineralen dan paarden die veel in de wei lopen. Maar zowel in de stal als in de wei hoort een paard de beschikking te hebben over een zoutblok.
Het is belangrijk dat je een paard alleen zoutblokken geeft die geschikt zijn voor paarden en geen andere zoutblokken. Dit omdat elke zoutblok uit een verschillende samenstelling mineralen bevat. Elke diersoort heeft namelijk een andere samenstelling van deze mineralen nodig.
Een paard bepaalt zelf hoeveel het gebruikt maakt van het zoutblok. Met een zoutblok zullen de te korten aan vitaminen aangevuld worden. Paarden zullen niet te snel een te veel aan zout binnen krijgen. Echter kan dit wel gebeuren bij een zoutblok met smaakje. Indien je paard hier te veel gebruik van maakt kan je hem het beste verwisselen met een zoutblok zonder smaakje.
Een goede zoutblok bestaat voornamelijk uit zout (natriumchloride), ongeveer 93 - 98%. De overige mineralen bestaan uit zink, magnesium en koper. Sportpaarden die veel zweten hebben meer behoefte aan extra zout en andere elektrolyten (mineralen). Verder hoef je je geen zorgen te maken als je paard geen zoutblok gebruikt; niet ieder paard heeft behoefte aan extra zout.
De meest gebruikte zoutblokken zijn:
De zoutblokken kun je kopen bij bijvoorbeeld Decathlon of Divoza.
Welke gebruik jij?
Geniet je van het warme weer of heb je het toch liever wat koeler? Paarden presteren optimaal wanneer de temperatuur tussen -7 en +15 graden Celsius ligt. Voor hen is de volle zomer flink warm. Gelukkig zweten paarden wel makkelijk waardoor ze goed kunnen afkoelen.
Massage is vaak een over het hoofd geziene, maar uiterst waardevolle techniek die zowel voor de ruiter als voor het paard van groot belang kan zijn.
Te vaak gebeurt het dat een combinatie niet mag starten omdat het paard niet correct is gevaccineerd. Weet jij wel hoe het zit? In dit artikel wordt de influenza-vaccinatie besproken.
Mok is een kwaal die verschillende oorzaken kan hebben. Het ene paard is er gevoeliger voor dan het andere.
In de lente ontkiemen de zaden van de esdoorn en dus is er weer het risico op vergiftiging en de spierziekte Atypische Myopathie. Hoewel de ziekte niet heel vaak voorkomt, heeft het wel vaak een dodelijke afloop.
Schitterende decoratie-artikelen om jouw huis gezellig te maken!
Heerlijke producten van eigen geteelde bessen uit Drenthe. Bestel het online in onze webshop of kom langs in de Landwinkel!
Manege Berestein, Den Haag
Frederiksoord
Tolbert
HJC Manege
#1
Ik geef de Himalaya steen, maar ik begrijp dat ik beter het witte zoutblok kan geven. Zitten mineralen in.
#2
Hymalaya