Paarden, warmte en hitte

door Robert
Paarden, warmte en hitte

Geniet je van het warme weer of heb je het toch liever wat koeler?
Paarden presteren optimaal wanneer de temperatuur tussen -7 en +15 graden Celsius ligt. Voor hen is de volle zomer flink warm.
Gelukkig zweten paarden wel makkelijk waardoor ze goed kunnen afkoelen.

Om het voor het paard zo aangenaam mogelijk te maken, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden tijdens warme dagen.

  1. Zorg voor voldoende vers drinkwater. Tijdens normale temperaturen drinkt een paard van 600 kilo 20 tot 30 liter water per dag. Wanneer het warmer is, kan dit oplopen tot wel 40 liter per dag.
     
  2. Voorkom felle zon. Zorg ervoor dat je paard een schaduwplek in de de weide heeft. Als er geen schaduw is door natuurlijke begroeiing, dan kun je een partytent plaatsen waaronder je paard kan schuilen voor de felle zon. 
    Een andere optie is je paard overdag in de stal te zetten en 's avonds en 's nachts in de weide.
     
  3. Zonnebrandcreme tegen verbranding. Paarden met lichte neuzen of kootholtes verbranden deze snel. Door er voor de weidegang een zonnebrandcreme met een hoge factor op te smeren, voorkom je verbranding.
     
  4. Pas de arbeid aan. In de vroege ochtend en in de late avond zijn de temperaturen aangenamer dan midden op de dag. Voor zowel ruiter als paard is het prettiger om het werk naar die momenten te verschuiven. Als je paard veel zweet, is het nuttig om verloren gegane zouten aan te vullen met electrolyten.
     
  5. Bescherm je paard tegen dazen. Als het buiten warmer wordt, zijn de vliegende steekbeesten een stuk meer aanwezig. Je paard kan alle hulp om die beesten tegen te gaan gebruiken. Denk hierbij aan vliegendekens, vliegenmaskers en inspuiten met anti-vliegenspray.
     
  6. Koel het paard na het rijden af door droog te stappen: beenbeschermers, zadel en chabrak af. Minimaal een kwartier. Daarna lekker afspoelen met koud of lauw water en met een zweetmes drogen. Het hoofd, de hals en de benen zijn belangrijk, want daar liggen de bloedvaten dicht onder de huid. Laat het paard ondertussen lekker drinken!

Ook interessant

  • Lichaamsconditie van het paard

    Te dik? Te dun? Precies goed op gewicht?

    Over- of ondergewicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard. Zo loopt een paard met overgewicht bijvoorbeeld risico op hoefbevangenheid, insulineresistentie, artritis, eczeem etc. Daarnaast kan het invloed hebben op de sportpresentaties van het paard. Maar wanneer is een paard nou te dik, te dun of precies goed op gewicht?

  • Dekenonderhoud

    Onderhoud van je paardendeken

    Voorjaar, hét moment om de dekens weer af toe doen en op te bergen. Maar wat is nu het beste voor een deken? Wel of niet wassen? Lees snel verder!

  • Artrose bij paarden: still a happy athlete?

    Artrose bij paarden: still a happy athlete?

    Een paard dat wat stijfjes van stal komt, af en toe onregelmatig of kreupel is en moeite heeft met oefeningen waarbij buiging van de gewrichten wordt gevraagd…

  • Droes

    Ziekte: droes

    Droes is een zeer besmettelijke en gevaarlijke ziekte voor paarden. Wat moet je weten over droes?

  • Dazen

    Dazen

    Bijtende, bloedzuigende, rondvliegende mini-kwelgeesten. Vrijwel iedereen die paardrijdt kent ze wel: dazen. Wanneer het warm weer wordt, komen de dazen tevoorschijn en maken ze het ons en vooral onze paarden erg ongemakkelijk...

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Weidegang: hier moet je om denken
Klik hier voor de voorpagina
Chat