Diarree bij veulens

Diarree bij veulens

Diarree komt veel voor bij jonge veulens. Ongeveer 80% van de veulens zal, voordat ze zes maanden oud zijn, een periode (of zelfs meerdere periodes) van diarree door maken. Dit komt doordat 'Moeder Natuur' de start voor hen helaas wat moeilijker heeft gemaakt dan voor andere (zoog)dieren.

Uitdroging
Op het moment dat het veulen diarree heeft, verliest het veel vocht waardoor uitdroging op de loer ligt. Naast vocht verliest het veulen ook elektrolyten zoals Natrium, Chloor en Kalium en glucose. Het gebrek aan deze elementen zorgt ervoor dat het veulen zich slap voelt en sloom wordt.

Behandeling
Wanneer je veulen geen koorts heeft en goed blijft drinken is het in eerste instantie niet nodig om een behandeling te starten. In veel van deze gevallen zal de diaree namelijk vanzelf overgaan. Het is echt wel verstandig om het veulen in de gaten te blijven houden zodat er op tijd ingegrepen kan worden als het mis gaat. Je kunt de gezondheid van je veulen o.a. in de gaten houden door de uier van de moeder te controleren en door freguent te temperaturen. Wanneer de uier van de moeder erg vol is, is dat een teken dat het veulen minder drinkt.

Wanneer de diarree aan blijft houden en het veulen minder drinkt en koorts krijgt dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Een veulen heeft koorts als de temperatuur hoger is dan 38,6 ᵒC.

Prognose
Het herstel van een veulen met diaree is afhandelijk van de oorzaak van de diarree en de ernst. Als het veulen goed blijft drinken en fris blijft, zal het binnen een paar dagen over zijn. Diaree die is ontstaan tijdens de hengstigheid of is veroorzaakt door virussen hebben een goede prognose. We hebben een ernstiger probleem als er bacteriën bij zijn betrokken. Op tijd ingrijpen is dan ook erg belangrijk.

Voorkomen
Diarree is niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel een aantal maatregelen toepassen om de kans op diarree te verkleinen. Hieronder hebben we enkele voor je op een rijtje gezet:

  • Zorg bij de geboorte voor een droge, schone stal.
  • Zorg dat het veulen, binnen 24 uur, genoeg biest drinkt (van goede kwaliteit).
  • Om besmetting met veulenworm te voorkomen, is het aan te raden de merrie twee weken voor de uitgerekende datum te ontwormen met moxidectine of ivermectine.
  • Houd in de gaten dat het veulen niet enorme hoeveelheden zand en zout opneemt.

Ook interessant

  • Ontwormen, wanneer is dit nodig?

    Ontwormen, wanneer is dit nodig?

    Elk paard heeft wormen in het lichaam. Maar teveel wormen kunnen een gevaar vormen. Wanneer en waarom moet je precies ontwormen?

  • Teken bij paarden

    Teken bij paarden

    De teken zijn weer actief: let goed op! De gevaren bij mensen zijn inmiddels wel bekend, maar hoe zit dat bij paarden? Eigenlijk geldt daarvoor hetzelfde!

  • Dekenonderhoud

    Onderhoud van je paardendeken

    Voorjaar, hét moment om de dekens weer af toe doen en op te bergen. Maar wat is nu het beste voor een deken? Wel of niet wassen? Lees snel verder!

  • Vaccinatie

    Vaccinatie

    Te vaak gebeurt het dat een combinatie niet mag starten omdat het paard niet correct is gevaccineerd. Weet jij wel hoe het zit? In dit artikel wordt de influenza-vaccinatie besproken.

  • Is een zoutblok nodig?

    Is een zoutblok nodig?

    Elk paard heeft op zekere hoogte behoefte aan zout. Met een liksteen kan het paard op eigen initiatief voorzien in deze zoutbehoefte. Een tekort aan zout of andere mineralen merk je meestal doordat je paard likt aan handen en muren en doordat hij zand eet. Door een tekort aan zout worden eiwitten en energie uit het voer minder goed opgenomen, wat een droge huid en snelle vermoeidheid tot gevolg kan hebben.

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

» Alle hippische vacatures bekijken
Chat