Diarree komt veel voor bij jonge veulens. Ongeveer 80% van de veulens zal, voordat ze zes maanden oud zijn, een periode (of zelfs meerdere periodes) van diarree door maken. Dit komt doordat 'Moeder Natuur' de start voor hen helaas wat moeilijker heeft gemaakt dan voor andere (zoog)dieren.
Uitdroging
Op het moment dat het veulen diarree heeft, verliest het veel vocht waardoor uitdroging op de loer ligt. Naast vocht verliest het veulen ook elektrolyten zoals Natrium, Chloor en Kalium en glucose. Het gebrek aan deze elementen zorgt ervoor dat het veulen zich slap voelt en sloom wordt.
Behandeling
Wanneer je veulen geen koorts heeft en goed blijft drinken is het in eerste instantie niet nodig om een behandeling te starten. In veel van deze gevallen zal de diaree namelijk vanzelf overgaan. Het is echt wel verstandig om het veulen in de gaten te blijven houden zodat er op tijd ingegrepen kan worden als het mis gaat. Je kunt de gezondheid van je veulen o.a. in de gaten houden door de uier van de moeder te controleren en door freguent te temperaturen. Wanneer de uier van de moeder erg vol is, is dat een teken dat het veulen minder drinkt.
Wanneer de diarree aan blijft houden en het veulen minder drinkt en koorts krijgt dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Een veulen heeft koorts als de temperatuur hoger is dan 38,6 ᵒC.
Prognose
Het herstel van een veulen met diaree is afhandelijk van de oorzaak van de diarree en de ernst. Als het veulen goed blijft drinken en fris blijft, zal het binnen een paar dagen over zijn. Diaree die is ontstaan tijdens de hengstigheid of is veroorzaakt door virussen hebben een goede prognose. We hebben een ernstiger probleem als er bacteriën bij zijn betrokken. Op tijd ingrijpen is dan ook erg belangrijk.
Voorkomen
Diarree is niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel een aantal maatregelen toepassen om de kans op diarree te verkleinen. Hieronder hebben we enkele voor je op een rijtje gezet:
Elk paard heeft wormen in het lichaam. Maar teveel wormen kunnen een gevaar vormen. Wanneer en waarom moet je precies ontwormen?
Equine Infectieuze Anemie (EIA) is een virusziekte die voorkomt bij paarden en paardachtigen.
Droes is een zeer besmettelijke en gevaarlijke ziekte voor paarden. Wat moet je weten over droes?
Als de dagen korter worden, eindigt vaak het weideseizoen. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het belangrijk de weidegang geleidelijk af te bouwen. We hebben hiervoor vijf aandachtspunten op een rijtje gezet.
Bijtende, bloedzuigende, rondvliegende mini-kwelgeesten. Vrijwel iedereen die paardrijdt kent ze wel: dazen. Wanneer het warm weer wordt, komen de dazen tevoorschijn en maken ze het ons en vooral onze paarden erg ongemakkelijk...
Nog enkele dagen beschikbaar! Geniet van volle privacy tijdens je vakantie in de bossen van Drenthe! Ideaal voor kinderen! ➢ De Morgenster