Een pleegmerrie voor je veulen

Een pleegmerrie voor je veulen

Onlangs was ik op bezoek bij het paardenbedrijf Pleegmerrie.nl. Ik heb daar gezien hoe een merrie met een veulen werd gekoppeld. Zo mooi!

De merrie is al een paar weken opgestart met medicatie. Ze geeft ongeveer 3 liter melk op een dag (3x een liter). Het moederloze veulen wordt in de box naast haar gezet zodat ze even kort aan elkaar kunnen wennen. 

De merrie krijgt medicijnen waardoor er krampen opgewekt worden. Zodra deze krampen zowat voorbij zijn (merrie is inmiddels helemaal bezweet en heeft het gevoel alsof ze een bevalling doormaakt), wordt het veulen meegenomen naar de merrie en mag ze voorzichtig kennismaken. Van die lieve, zachte, lage hinnikjes..... 

Terwijl de merrie nog wel even vastgehouden wordt, gaat het veulen erbij in de box. Dit veulen had al een paar uur niet gedronken en dook meteen bij de merrie naar de uier. Zij was die ochtend nog wel even kort gemolken zodat de druk eraf was. Het veulen dronk en de merrie likte ondertussen aan het veulen. Pleegmama en veulen hebben elkaar geaccepteerd! Zo mooi!

Het lijkt een heel mooi idee om een pleegveulen bij een merrie te plaatsen die haar veulen verloren heeft en als dat lukt is het ook heel mooi. Maar je moet je er wel van bewust zijn dat dit erg risicovol is.
Een merrie met een doodgeboren veulen neemt meteen afscheid van het veulen en de melkproductie neemt ook heel snel af. Als je hier een pleegveulen bij plaatst, kan de merrie heel boos kan reageren. Daarnaast zal ze waarschijnlijk veel te weinig melk geven voor het veulen. Het veulen moet dan alsnog bijgevoerd worden met de fles.

Wil je meer weten over pleegmerries of zoek je een pleegmerrie voor je veulentje? Kijk dan zeker eens op www.pleegmerrie.nl.

Ook interessant

  • Ontwormen, wanneer is dit nodig?

    Ontwormen, wanneer is dit nodig?

    Elk paard heeft wormen in het lichaam. Maar teveel wormen kunnen een gevaar vormen. Wanneer en waarom moet je precies ontwormen?

  • Diarree bij veulens

    Diarree bij veulens

    Diarree komt veel voor bij jonge veulens. Ongeveer 80% van de veulens zal, voordat ze zes maanden oud zijn, een periode (of zelfs meerdere periodes) van diarree door maken. 
    Hoe kun je het voorkomen en hoe kun je het herkennen? 

  • Een veulen! Maar let op...

    Een veulen! Maar let op...

    De eerste veulens dartelen alweer in de wei, maar er zijn nog vele merries die een veulen verwachten. Erg leuk en schattig, die kleine veulentjes. Maar het is belangrijk je te realiseren dat het niet altijd even vloeiend gaat. 

  • De voorbereiding op je veulen

    Veulen op komst! Wat nu?

    Je merrie is inmiddels in de laatste fase van de dracht beland en je wordt steeds nieuwsgieriger naar je veulen. Wat gebeurt er in de laatste fase van de dracht en hoe kun je je voorbereiden op de geboorte van het veulen?

  • Veulennamen

    Veulennamen, beginnen met een...

    Bijna elk ras heeft regels voor het verzinnen van een veulennaam. Dat hebben we even op een rijtje gezet.

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Weidegang: hier moet je om denken
Klik hier voor de voorpagina
Chat