Staart- en manen eczeem (zomereczeem)

Staart- en manen eczeem (zomereczeem)

Een vervelende kwaal die menig paard gek maakt: zomereczeem. De paarden weten niet meer waar ze het zoeken moeten en worden gek van de jeuk. Daarnaast is deze aandoening voor jou, als eigenaar/verzorger, ontzettend frustrerend omdat het niet makkelijk is om de jeuk onder controle te krijgen.

Oorzaak
Zomereczeem wordt veroorzaakt door de vrouwelijke Culicoïdes Robertii muggen en is de meest voorkomende allergie bij paarden. Enkele beten van deze, ook wel "knutten" genoemd, kunnen voor grote problemen zorgen. Deze vrouwelijke knutten bijten paarden omdat ze bloed nodig hebben om zich voort te planten (eieren leggen). Tijdens het bijten laten ze een kleine hoeveelheid speeksel met eiwitten achter. Uit onderzoek blijkt dat deze eiwitten voor de problemen zorgen.

De knutten zijn voornamelijk in de zomer actief maar kunnen bij goede omstandigheden al in maart (tot oktober) voor overlast zorgen. Deze insecten vinden wind en zonlicht niet prettig en zijn om die redenen dan ook voornamelijk bij zonsopgang en zonsondergang actief.

Behandeling
Er zijn heel veel manieren om zomereczeem te bestrijden, wat eigenlijk al aangeeft dat helaas de meest efficiente oplossing nog niet gevonden is.

Wij hebben een aantal van deze behandelmethoden op een rijtje gezet:

  1. Bij het paard een exceemdeken opleggen
  2. Tijdens zonsop- en ondergang het paard op stal zetten
  3. Middelen met pyrethroïden en corticosteroïden kunnen het paard verlichting geven. Vraag ernaar bij je dierenarts

Open wonden
Als je paard open wonden heeft is het van belang om deze goed schoon te houden zodat er geen infecties ontstaan. Het is aan te raden om deze wonden te wassen met anti-bactirele shampoo zoals betadine of chloorhexidine houdende shampoos.

Onderzoek
Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar zomereczeem. Zo is men bezig met het ontwerpen van een betrouwbare diagnostische test, maar ook met het ontwikkelen van een immuuntherapie. Laten we hopen dat ze snel met de oplossing komen!

Ook interessant

  • Dazen

    Dazen

    Bijtende, bloedzuigende, rondvliegende mini-kwelgeesten. Vrijwel iedereen die paardrijdt kent ze wel: dazen. Wanneer het warm weer wordt, komen de dazen tevoorschijn en maken ze het ons en vooral onze paarden erg ongemakkelijk...

  • Paard op ijzers?

    Paard op ijzers?

    Loopt jouw paard op ijzers of op blote voeten? Veel mensen hebben een mening over het al dan niet op ijzers zetten van een paard. Wij hebben informatie hierover op een rijtje gezet zodat iedereen goed onderbouwd zijn keuze kan maken.

  • Het effect van een wormenkuur op de darmflora

    Het effect van een wormenkuur op de darmflora

  • Lichaamsconditie van het paard

    Te dik? Te dun? Precies goed op gewicht?

    Over- of ondergewicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard. Zo loopt een paard met overgewicht bijvoorbeeld risico op hoefbevangenheid, insulineresistentie, artritis, eczeem etc. Daarnaast kan het invloed hebben op de sportpresentaties van het paard. Maar wanneer is een paard nou te dik, te dun of precies goed op gewicht?

  • Niet mokken...

    Mok bij paarden. Wat nu?

    Mok is een kwaal die verschillende oorzaken kan hebben. Het ene paard is er gevoeliger voor dan het andere.

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Weidegang: hier moet je om denken
Klik hier voor de voorpagina
Chat