Staart- en manen eczeem (zomereczeem)

door Elena - Startlijsten.nl
Staart- en manen eczeem (zomereczeem)

Een vervelende kwaal die menig paard gek maakt: zomereczeem. De paarden weten niet meer waar ze het zoeken moeten en worden gek van de jeuk. Daarnaast is deze aandoening voor jou, als eigenaar/verzorger, ontzettend frustrerend omdat het niet makkelijk is om de jeuk onder controle te krijgen.

Oorzaak
Zomereczeem wordt veroorzaakt door de vrouwelijke Culicoïdes Robertii muggen en is de meest voorkomende allergie bij paarden. Enkele beten van deze, ook wel "knutten" genoemd, kunnen voor grote problemen zorgen. Deze vrouwelijke knutten bijten paarden omdat ze bloed nodig hebben om zich voort te planten (eieren leggen). Tijdens het bijten laten ze een kleine hoeveelheid speeksel met eiwitten achter. Uit onderzoek blijkt dat deze eiwitten voor de problemen zorgen.

De knutten zijn voornamelijk in de zomer actief maar kunnen bij goede omstandigheden al in maart (tot oktober) voor overlast zorgen. Deze insecten vinden wind en zonlicht niet prettig en zijn om die redenen dan ook voornamelijk bij zonsopgang en zonsondergang actief.

Behandeling
Er zijn heel veel manieren om zomereczeem te bestrijden, wat eigenlijk al aangeeft dat helaas de meest efficiente oplossing nog niet gevonden is.

Wij hebben een aantal van deze behandelmethoden op een rijtje gezet:

 1. Bij het paard een exceemdeken opleggen
 2. Tijdens zonsop- en ondergang het paard op stal zetten
 3. Middelen met pyrethroïden en corticosteroïden kunnen het paard verlichting geven. Vraag ernaar bij je dierenarts

Open wonden
Als je paard open wonden heeft is het van belang om deze goed schoon te houden zodat er geen infecties ontstaan. Het is aan te raden om deze wonden te wassen met anti-bactirele shampoo zoals betadine of chloorhexidine houdende shampoos.

Onderzoek
Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar zomereczeem. Zo is men bezig met het ontwerpen van een betrouwbare diagnostische test, maar ook met het ontwikkelen van een immuuntherapie. Laten we hopen dat ze snel met de oplossing komen!

Ook interessant

 • Rhinopneumonie

  Rhinopneumonie

  Rhinopneumonie of EHV-1 komt veralgemeend voor in een paardenpopulatie. EHV-1 is een ademhalingsvirus, infectie gebeurt dus door inhalatie of door contact met besmette secreties. EHV-1 kan slechts over korte afstand door de lucht verspreid worden, dit in tegenstelling tot het griepvirus. Het kan wel overgedragen worden door de mens of materiaal (staldeur, stro).

 • Oud paard, fit paard: Voer

  Voer voor oudere paarden

  Wat voer je aan het ouder paard? Waar moet je op letten? Lees het hier!

 • Dazen

  Dazen

  Bijtende, bloedzuigende, rondvliegende mini-kwelgeesten. Vrijwel iedereen die paardrijdt kent ze wel: dazen. Wanneer het warm weer wordt, komen de dazen tevoorschijn en maken ze het ons en vooral onze paarden erg ongemakkelijk...

 • Afrikaanse Paardenpest

  Afrikaanse paardenpest, wat is het?

  Afrikaanse paardenpest, APP of AHS (als afkorting van het Engelse "African Horse Sickness") is een virusziekte die, zoals de naam al doet vermoeden, vooral voorkomt bij paarden en paardachtigen, zoals ezels en zebra's.

 • Ontwormen, wanneer is dit nodig?

  Ontwormen, wanneer is dit nodig?

  Elk paard heeft wormen in het lichaam. Maar teveel wormen kunnen een gevaar vormen. Wanneer en waarom moet je precies ontwormen?

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

 1. Jet

  #1

  Hopenlijk vinden jullie snel een oplossing.
  Het enige wat bij onze Fries nog helpt is schoon onder de Rambodeken met masker in de wei en overal stroom langs.

  • Levita

   #1

   Ik zag gisteren een bericht voorbij komen op Facebook over Fibra Anti itch crème. De reacties waren erg positief. Wellicht het proberen waard?

 2. Adrianne

  #2

  Wij gebruiken nu een aantal jaren Cavalesse van de dierenarts en wonder boven wonder heeft onze pony er nagenoeg geen last meer van.

  • Robin

   #2

   Wat is cavalesse?? Zijn dit spuiten of tabletten

  • Adrianne

   #2

   Robin, Cavalesse is een poeder wat je op moet lossen in water dit geef je voor een paard 1 x per dag 4 ml. over het eten of in het drinkwater en voor een pony 1x per dag 2 ml.

  • Robin

   #2

   Oké, bedankt voor je reactie

 3. Sita

  #3

  Mijn paard had heel erg zomer exceem, alle manen er af en open wonden. Heel veel spullen geprobeerd maar niks wilde helpen. Heb nu een lotion van een dierenarts uit België en dat helpt super, mijn paard hoeft zelfs geen exceem deken meer op! Naam van de dierenarts is Ann van heyst uit België . Echt een aanrader!!

  • Sylvia

   #3

   Heb je contactinfo van deze dierenarts? Ben erg benieuwd!

  • Sita

   #3

   De dierenarts is Ann van Heyst uit Poppel . Als je googled staat er een tel. Nr bij.

 4. Caroline Nieman

  #4

  Klitwortel haarlotion van het kruitvat helpt heel goed tegen de jeuk.
  Kost een paar euro werkt perfect.

 5. Linda

  #5

  Kijk eens op de website van www.terra-unique.nl. Zij verkopen een hele goede anti jeuk lotion, maar ook 100% natuurlijk krachtvoer/grasbrokken, zonder suiker of melasse. Hierdoor pak je niet alleen het gevolg (allergie), maar ook de oorzaak aan waarom het ene paard het wel krijgt en de andere niet.

 6. Louise

  #6

  Hoi bij argradi lotion 97 duur maar echt super nergens last meer van !!

 7. Ingrid

  #7

  Ik zag op startlijsten een middel tegen zomereczeem nl Cavalesse!
  Middel werkt zeer goed paard heeft op moment niks geen last van jeuk , haar manen en staart zijn door het middel ook heel zacht , zeker een aanrader!!

 8. Karin klap

  #8

  Ik heb mijn pony ook snachts op stal. En het werkt echt goed. En als ze jeuk heeft dan spray ik haar in ( vooral op manenkam en staartwortel) met quick help spray van aloë vera.

 9. Anneke peemen

  #9

  Ons paard heeft geen last meer in april een maal daags knoflook druppels olie van zilverlinde Tien drubbels dat wel heel de zomer doen buiten. Heeft hij een deken op Anneke

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Dekenstress?
Klik hier voor de voorpagina
Chat