Dekenkeuze

door Dekenwasserij Reeuwijk
Dekenkeuze

We zijn altijd heel kritisch als het aankomt op het harnachement voor ons paard, een zadel wordt zomaar meerdere malen per jaar gecheckt, hoofdstel en bit fitting is tegenwoordig ook eerder regel dan uitzondering maar de deken wordt vaak over het hoofd gezien. En dat is best kwalijk! Je paard staat namelijk nagenoeg 24/7 met een deken om, week in week uit, maand in maand uit. Je zet je paard onder een deken omdat je het beste voor hem wilt, je wilt hem beschermen tegen regen, wind en kou, je wilt dat hij comfortabel de winter door komt.

Wanneer kies je nu de juiste deken?

Wat vaak bij het kiezen van een deken wordt vergeten is het verschil tussen de thermoneutrale zone van de mens en de thermoneutrale zone van het paard. De thermoneutrale zone van het paard ligt tussen 5 en 25 graden bij een zomervacht en -5 tot +15 bij een wintervacht. Bij een geschoren wintervacht ligt dit tussen 10 en 20 graden. Binnen deze temperaturen voelt het paard zich comfortabel. Hier gaan we uit van een paard in gezonde conditie (ziekte en ouderdom uitgezonderd). Dit terwijl de thermoneutrale zone van de mens tussen 20 en 28 graden ligt. We reflecteren teveel naar ons eigen gevoel. Wij hebben het liever iets warmer dan frisser. Een paard daarin tegen niet, die voelt zich fijner wanneer hij het frisser heeft.

Denk dus niet meteen dat wanneer het kouder wordt, je paard direct onder een warmer deken moet staan. Vaak doe je hem hier echt geen plezier mee. Wanneer je jouw paard dus niet scheert, heb je eigenlijk tot -5 graden geen deken nodig. Let wel, er zit soms een behoorlijk verschil tussen de aangegeven temperatuur en de gevoelstemperatuur. Harde wind en langdurige regenval kunnen ervoor zorgen dat het kouder aanvoelt dan dat het daadwerkelijk is. Hier zal je dus de keuze van jouw dekengebruik op aan moeten passen.

Kijk niet alleen naar de temperatuur op de weer-app. Deze geeft temperatuurinformatie die wordt gemeten op een open veld. Wanneer jouw paard op stal staat zal het daar nooit dezelfde temperatuur als buiten bereiken. De paarden op stal geven met zijn allen een hoop een warmte af; het kan zomaar 5 tot 10 graden verschil maken met buiten! Hang daarom binnen een thermometer op, zo kun je het stalklimaat goed in de gaten houden.

Wanneer een paard een deken draagt is de hals de enige plek waar het paard zijn overtollige warmte kwijt kan. Gebruik dus alleen een hals als er flinke buien gaan vallen, zo zorg je ervoor dat je deken via de hals niet in zal regenen. Bij temperaturen onder nul en een snijdende koude wind is een hals natuurlijk ook aan te raden. Wees kritisch bij de momenten dat je een hals gebruikt, een paard op stal heeft al helemaal geen hals nodig.

Ook de innovatie op het gebied van paardendekens gaat door, de materialen worden steeds steviger en gelukkig ook lichter! Vroeger had men echt de eigenschappen van wol nodig om vocht te absorberen, later werd dat fleecestof en tegenwoordig is een gladde nylon voering al geschikt om op een bezweet paard te leggen.
Je denkt al snel dat een gevoerde deken van stof of fleece lekker zacht en warm is maar eigenlijk zijn deze dekens het minst comfortabel voor jouw paard. De vacht van jouw paard groeit van voor naar achter, de deken die op je paard ligt glijdt door beweging ten alle tijd naar achteren toe. Door de stoffen voering kan de deken dus niet terug naar voren glijden, zijn vacht blijft in de stoffen voering ‘steken’.

Stoffen voering paardendeken

Heb je een deken met gladde nylon voering dan valt deze te allen tijden soepel om het lijf van jouw paard. Simpelweg omdat de voering glad is en de vacht hier niet in blijft ‘steken’. Jouw paard kan zich dus vrij bewegen onder de deken zonder zich beperkt te voelen in zijn bewegingsvrijheid. Daarnaast krijgt de vacht ook nog eens een mooie glans van deze voering.

De juiste maat van een deken is tevens net zo belangrijk. Een deken die te groot is, is niet fijn voor jouw paard. Het gaat aan de achterkant overhangen waardoor de deken op de borst enorm gaat trekken, gevalletje zwaartekracht! Ook kan de deken zo ver naar achter gaan schuiven waardoor hij óver de schoft heen glijdt. Een deken die te klein is kan evengoed voor veel ongemakken zorgen, denk aan druk- en schuurplekken. Ook de zware stoffen zoals canvas zien we gelukkig niet meer op de markt. Deze dekens waren weliswaar hufterproof, maar ze wegen loodzwaar. Je wilt je paard daar niet 24/7 mee laten lopen wanneer er keuze is voor vele malen lichtere dekens.

Wanneer je bedenkt dat de huid van een paard wel 10 keer zo gevoelig is dan die van ons, is de keuze voor een juiste deken in de juiste maat met de juiste voering van essentieel belang. Wil je nu zeker zijn van een geschikt deken voor jouw maatje? Ga dan op zoek naar een dekenpasservice bij jou in de omgeving.

Auteur: Paardendekenwasserij Reeuwijk

Ook interessant

  • 5 tips om warm te blijven in de winter

    5 tips om warm te blijven in de winter

    Bij het paardrijden kan het in de winter best eens koud zijn... Hoe lossen we dit op? Hier 5 tips van QHP!

  • Artrose bij paarden: still a happy athlete?

    Artrose bij paarden: still a happy athlete?

    Een paard dat wat stijfjes van stal komt, af en toe onregelmatig of kreupel is en moeite heeft met oefeningen waarbij buiging van de gewrichten wordt gevraagd…

  • Gevaarlijk diner!

    Eikels: een gevaarlijk diner

    Eikels zijn giftig voor paarden. Hoe zit dit juridisch in elkaar?

  • Staart- en manen eczeem (zomereczeem)

    Zomereczeem en kleine mugjes...

    Ken je het? Zomereczeem? Zo vervelend! Niet alleen voor je paard, maar ook voor jezelf. Kleine mugjes die je paard lek prikken en zorgen voor vervelende jeukbultjes.
    Waar moet je op letten en wat kun je doen om het te voorkomen?

  • Dekenonderhoud

    Onderhoud van je paardendeken

    Voorjaar, hét moment om de dekens weer af toe doen en op te bergen. Maar wat is nu het beste voor een deken? Wel of niet wassen? Lees snel verder!

Nieuwste vacatures

» Alle hippische vacatures bekijken
Chat