Dazen

door Kitty
Dazen

Het is heerlijk voor je paard om de hele dag buiten te lopen of om samen te genieten in de vrije natuur. Maar dan komen de grote spelbrekers: de Dazen! Dazen zijn een vervelende plaag bij warm en windstil weer. Zowel je paard als jezelf kunnen gestoken worden. De dazen zijn vooral te vinden in bosrijke omgevingen.

Maar wat zijn dazen nou precies? Dazen worden ook wel blinde muggen of paardenvliegen genoemd. Dazen zijn bloedzuigende insecten en zijn grijs of bruin van kleur en rond de 15 – 25 millimeter groot. Dazen steken niet maar ze bijten en zuigen daarna bloed. De snuit van een daas bestaat uit meerdere kleine mesjes en bij een beet snijden ze als ware de huid een beetje open. Een daas is in staat om door dunne kledingstukken heen te bijten. Dazen komen af op donkere kleuren, warmte, zweet en beweging. Manieren om dazen te bestrijden:

 

  • Roer knoflookolie of knoflookpoeder door het krachtvoer van je paard.
  • Excellent dazen weg spray.
  • Vliegendeken.
  • Dazenval.

Tip: Houdt je paard niet van sprays, spuit dan op een washandje of spons en wrijf daar je paard mee in.

 

Ook interessant

  • Teken bij paarden

    Teken bij paarden

    De teken zijn weer actief: let goed op! De gevaren bij mensen zijn inmiddels wel bekend, maar hoe zit dat bij paarden? Eigenlijk geldt daarvoor hetzelfde!

  • Staart- en manen eczeem (zomereczeem)

    Zomereczeem en kleine mugjes...

    Ken je het? Zomereczeem? Zo vervelend! Niet alleen voor je paard, maar ook voor jezelf. Kleine mugjes die je paard lek prikken en zorgen voor vervelende jeukbultjes.
    Waar moet je op letten en wat kun je doen om het te voorkomen?

  • Is een zoutblok nodig?

    Is een zoutblok nodig?

    Elk paard heeft op zekere hoogte behoefte aan zout. Met een liksteen kan het paard op eigen initiatief voorzien in deze zoutbehoefte. Een tekort aan zout of andere mineralen merk je meestal doordat je paard likt aan handen en muren en doordat hij zand eet. Door een tekort aan zout worden eiwitten en energie uit het voer minder goed opgenomen, wat een droge huid en snelle vermoeidheid tot gevolg kan hebben.

  • Tips voor je paard in de herfst

    Paard in de herfst

    Als de dagen korter worden, eindigt vaak het weideseizoen. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het belangrijk de weidegang geleidelijk af te bouwen. We hebben hiervoor vijf aandachtspunten op een rijtje gezet.

  • Dekenkeuze

    Dekens.... maak de goede keuze!

    Herfst, ieder jaar voor vele paardenbezitters weer hét moment om de dekens uit de kast te trekken. Welke deken is fijn voor jouw paard?

Nieuwste vacatures

Chat