Dazen

door Kitty
Dazen

Het is heerlijk voor je paard om de hele dag buiten te lopen of om samen te genieten in de vrije natuur. Maar dan komen de grote spelbrekers: de Dazen! Dazen zijn een vervelende plaag bij warm en windstil weer. Zowel je paard als jezelf kunnen gestoken worden. De dazen zijn vooral te vinden in bosrijke omgevingen.

Maar wat zijn dazen nou precies? Dazen worden ook wel blinde muggen of paardenvliegen genoemd. Dazen zijn bloedzuigende insecten en zijn grijs of bruin van kleur en rond de 15 – 25 millimeter groot. Dazen steken niet maar ze bijten en zuigen daarna bloed. De snuit van een daas bestaat uit meerdere kleine mesjes en bij een beet snijden ze als ware de huid een beetje open. Een daas is in staat om door dunne kledingstukken heen te bijten. Dazen komen af op donkere kleuren, warmte, zweet en beweging. Manieren om dazen te bestrijden:

 

 • Roer knoflookolie of knoflookpoeder door het krachtvoer van je paard.
 • Excellent dazen weg spray.
 • Vliegendeken.
 • Dazenval.

Tip: Houdt je paard niet van sprays, spuit dan op een washandje of spons en wrijf daar je paard mee in.

Wat gebruiken jullie tegen dazen?

Ook interessant

 • Teken bij paarden

  Teken bij paarden

  De teken zijn weer actief: let goed op! De gevaren bij mensen zijn inmiddels wel bekend, maar hoe zit dat bij paarden? Eigenlijk geldt daarvoor hetzelfde!

 • Paard op ijzers?

  Paard op ijzers?

  Loopt jouw paard op ijzers of op blote voeten? Veel mensen hebben een mening over het al dan niet op ijzers zetten van een paard. Wij hebben informatie hierover op een rijtje gezet zodat iedereen goed onderbouwd zijn keuze kan maken.

 • Is een zoutblok nodig?

  Is een zoutblok nodig?

  Elk paard heeft op zekere hoogte behoefte aan zout. Met een liksteen kan het paard op eigen initiatief voorzien in deze zoutbehoefte. Een tekort aan zout of andere mineralen merk je meestal doordat je paard likt aan handen en muren en doordat hij zand eet. Door een tekort aan zout worden eiwitten en energie uit het voer minder goed opgenomen, wat een droge huid en snelle vermoeidheid tot gevolg kan hebben.

 • Teken bij paarden

  Teken bij paarden

  De teken zijn weer actief: let goed op! De gevaren bij mensen zijn inmiddels wel bekend, maar hoe zit dat bij paarden? Eigenlijk geldt daarvoor hetzelfde!

 • Ontwormen, wanneer is dit nodig?

  Ontwormen, wanneer is dit nodig?

  Elk paard heeft wormen in het lichaam. Maar teveel wormen kunnen een gevaar vormen. Wanneer en waarom moet je precies ontwormen?

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

 1. Kaatje

  #1

  De enige volgens mij werkende product is Bremsen Bremsen (dan wel de oude Duitse versie, en niet dat nieuwe paardenparfum).

 2. Henriette

  #2

  wat ook helpt is een middeltje van kwart dethol,scheutje citroen,kwart azijn en dan aanvullen met water tot je op 1 liter uit komt.altijd handig voor op wedstrijden.

  • F Noijen

   #2

   Ik zal deze binnenkort eens proberen. Mijn kant en klare spray is bijna op en dit is veel goedkoper. En als het helpt, prima. Bedankt voor de tip.

  • Janine

   #2

   Dit middeltje werkt erg goed. Ik maak het ook elke zomer weer.

  • Karin

   #2

   Je bedoeld met een kwart dethol/azijn, een kwart liter neem ik aan?

  • Nanda

   #2

   Dan nog lavendelolie erbij. Werkt perfect!!!

  • Michel

   #2

   Heel goed. Ik doe er nog knoflooktinctuur bij .

  • Desiree

   #2

   In de winkel zie ik verscheidene producten van dettol, van allesreiniger tot zeep. Welke moet ik hebben

  • henriette

   #2

   Karin.het is idd een kwart liter dethol/azijn.
   desiree: de dethol waar je wondjes mee schoonmaakt

 3. F Noijen

  #3

  Mijn paarden hebben vliegendekens op en ik heb twee dazenvallen bij de wei, die ik ook af en toe verzet. Met rijden spray ik mijn paard in met een spray (uit de winkel, maar die is bijna op en dan probeer ik het middel van Henriette.

 4. sandra dijksman

  #4

  flesje hertzhoornolie half azijn en half water!! Dit werkt super!!!!

 5. Alice

  #5

  Hertshoornspray te koop bij Homeopaard

 6. Laura

  #6

  Deze reactie is verwijderd door de redactie van Startlijsten.nl.

  • Laura

   #6

   1 ltr sterke zwarte thee, 1 ltr witte azijn, hertshoornolie 25 druppels, evt knoflookolie erbij en klaar is kees

 7. Willem

  #7

  Ik gebruik altijd Ultrashield. Voor mij de enige spray die goed werkt tegen de dazen.

 8. M. Kobesen

  #8

  We zijn helemaal klaar met die dure dazenvallen. Bij harde wind gaan ze kapot en ze hebben maar beperkt bereik. We hebben bij de Action een grote stapel zwarte emmers gekocht, gaatje id bodem, touwtje erdoor, insmeren met speciale lijm (niet de muizen/rattenlijm; hier kunnen kleine vogels aan vast plakken) en bij ieder weiland, paddock, loopstal en stapmolen opgehangen. Werkt perfect! Kost bijna niks en blijft de hele zomer hangen, geen omkijken naar.

  • Henriette

   #8

   wat voor lijm heeft u gebruikt??

  • Monique

   #8

   Doen wij ook. Dazenlijm erop. Kan je online bestellen. Wij moeten het met zo'n natte zomer als deze wel een paar keer opnieuw insmeren. We hebben er wel 20 hangen en laatst toen ik ze opnieuw had schoon geschraapt en ingesmeerd, had ik na een paar uur al rond de 25 dazen per emmer. Dikke aanrader.

 9. Joke Wams - Valkenburg

  #9

  Hertshoornolie bestellen en zelf verdunnen of mengen met Atex.

 10. HippoStyle RS & LS

  #10

  Wij zijn nu etherische oliën aan het uitproberen en het lijkt te werken! Een natuurlijk product waar je heel weinig van hoeft te gebruiken. Werkt perfect! Volg ons op hippostyle.nl voor de ontwikkelingen hierin!

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Springen: Afstanden en afzet
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat