Tips voor je paard in de herfst

door Kitty
Tips voor je paard in de herfst

De herfst: De dagen zijn korter en het weer is guur. 
Veel stalhouders beëindigen met deze weersomslag het weideseizoen en zij halen de paarden weer naar binnen.
Deze overgang van weide naar stal levert bij sommige paarden gezondheidsproblemen op die voorkomen kunnen worden met goed management.

 1. Op- en afbouwen
  Het is belangrijk de graastijd af en de staltijd op te bouwen. In de wei heeft het paard meer beweging en natter voer. Dit wordt in het stalseizoen aanzienlijk verminderd.
  Het spijsverteringssysteem moet zich hier geleidelijk op aanpassen. Het beste kun je hier enkele weken voor uittrekken.
   
 2. Extra beweging
  In het weideseizoen is het darmstelsel van het paard een stuk actiever dan wanneer het paard een groot deel van de dag op stal staat.
  Hierdoor kunnen makkelijk verstoppingen ontstaan. Het is daarom belangrijk het paard extra beweging te geven: onder het zadel, in de paddock, stapmolen of aan de hand.
   
 3. Stalstrooisel
  Als het paard stro in zijn stal heeft, kan het de hele dag door knabbelen. Heeft het paard echter vlas of een andere niet-eetbare stalbedekking, dan is het verstandig ruwvoer in een slowfeeder bij te voeren.
   
 4. Ruwvoer
  Voer meerdere keren per dag een portie ruwvoer zodat het darmstelsel van het paard actief blijft.
   
 5. Water
  Te weinig water drinken in combinatie met veel droog voer is een veel voorkomende oorzaak van verstoppingskoliek.
  Zorg ervoor dat het paard altijd vers drinkwater tot zijn beschikking heeft. Mechanische drinkbakjes moeten schoon zijn, goed functioneren en het water moet niet te koud zijn.

Kortom: een aantal punten om rekening mee te houden wanneer de dagen korter worden en de paarden minder of niet op het land staan.
 

Ook interessant

Chat