Eikels: giftig voor paarden

Eikels: giftig voor paarden

Door de droogte van de afgelopen tijd, vallen er momenteel veel (groene) eikels van de boom. De meeste paarden zijn gek op eikels. Zodra ze weten dat er eikels in de wei liggen, scharrelen ze daar graag rond. Eikels bevatten echter een Eikelsgiftige stof, tannine of tanninezuur, waardoor veel eigenaren zich zorgen maken.
Een klein beetje van deze giftige stof is niet erg, maar van teveel kunnen paarden ziek worden. Deze tannine of tanninezuur kan bloedvaten laten samen trekken, maar ook bloedstolling veroorzaken of eiwitten laten klonteren.

Eén van de symptomen en problemen die hierdoor kunnen ontstaan, zijn nierproblemen. De urine is donkerder gekleurd. Bij ernstige ziekte gaan de dieren binnen enkele dagen (soms zelfs binnen 24 uur) dood, bij minder ernstige vorm vermageren ze, maar herstellen ze binnen enkele weken. Soms echter wel met blijvende nierschade. Bij drachtige merries is er een verhoogde kans op abortus.

De meeste tannine zit in de jonge, groene eikeblaadjes en de onrijpe, groene eikels. Deze blijven normaal wel aan de boom hangen, maar tijdens storm en flinke windstoten, vallen ze in grote getale van de boom.
Oude, rijpe, bruine eikels bevatten veel minder tannine en zijn dan ook veel minder gevaarlijk.

Kortom, het eten van rijpe eikels is, met mate, niet een erg groot risico. Maar zorg dat na een flinke storm de paarden niet de jonge groene eikels of blaadjes massaal opeten. Staan er veel eikenbomen langs de wei, zet dan een deel van de wei af met een stroomdraadje. Neem met drachtige merries wat dit betreft niet teveel risico.

Ook interessant

  • Gevaarlijk diner!

    Eikels: een gevaarlijk diner

    Eikels zijn giftig voor paarden. Hoe zit dit juridisch in elkaar?

  • Tips voor je paard in de herfst

    Paard in de herfst

    Als de dagen korter worden, eindigt vaak het weideseizoen. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het belangrijk de weidegang geleidelijk af te bouwen. We hebben hiervoor vijf aandachtspunten op een rijtje gezet.

  • Paarden in de herfst

    Paarden in de herfst

  • Dekenonderhoud

    Onderhoud van je paardendeken

    Voorjaar, hét moment om de dekens weer af toe doen en op te bergen. Maar wat is nu het beste voor een deken? Wel of niet wassen? Lees snel verder!

  • Vaccinatie

    Vaccinatie

    Te vaak gebeurt het dat een combinatie niet mag starten omdat het paard niet correct is gevaccineerd. Weet jij wel hoe het zit? In dit artikel wordt de influenza-vaccinatie besproken.

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

» Alle hippische vacatures bekijken
Chat