Paarden in de herfst

Paarden in de herfst

De herfst is begonnen, de bomen kleuren, de natuur gaat rusten. Paardeneigenaren weten dat er voor de winter nog van alles gedaan moet worden.

In het najaar verandert de samenstelling van het gras en komt het paard vaker op stal te staan, waar hij meer hooi, kuil en krachtvoer krijgt dan in de zomermaanden. Deze verandering van rantsoen kan onder andere leiden tot koliek, diarree of hoefbevangenheid. Hoe voorkom je dat je paard te kampen krijgt met verteringsproblemen?

Gras dat groeit in het najaar heeft een minder hoge voedingswaarde dan zomergras. Het gras groeit minder hard en het eiwitgehalte is lager. Om het paard toch aan de benodigde voedingsstoffen te laten komen, zal het bijgevoerd moeten worden met kuil of hooi. Verkort aan het eind van de zomer de uren op de wei en voer de hoeveelheid kuil of hooi geleidelijk op. Zo kan zijn verteringsstelsel zich aanpassen aan andere hoeveelheden en soorten vezels, vetten, zetmeel en suikers.

Pas met de weidegang op voor de gevaarlijke “suiker” dagen. Nu de nachten koud zijn en het overdag mooi zonnig kan zijn, kunnen er heel veel suikers in het gras komen wat kan leiden tot bevangenheid. We weten allemaal dat dat gevaar in het voorjaar op de loer ligt maar ook rond deze tijd is het oppassen geblazen!

Wanneer je paard in de herfst vaker en langer op stal komt te staan, verandert niet alleen zijn voedingspatroon, hij krijgt ook minder beweging. Dit kan van invloed zijn op de werking van zijn dikke darm. Deze wordt namelijk gestimuleerd door beweging.

Dagelijks voldoende beweging is belangrijk om verveling te voorkomen. Als je paard ineens meerdere uren per dag op stal wordt gezet, kun je je wel voorstellen dat hij afleiding gaat zoeken. Zorg daarom dat hij iets te doen heeft in zijn stal. Zorg voor voldoende hooi en hang bijvoorbeeld een speelbal op in zijn stal, waarmee hij zich enige tijd kan vermaken. Ook contact met soortgenoten is belangrijk tegen de verveling.

De herfst is ook tijd om de wormen weer aan te pakken. Na een periode van gras is er altijd kans op (lint) wormen. Daarom nu samen met de dierenarts de juiste wormbehandeling inzetten.

Lees ook de 5 tips die we hebben voor de herfst!

Ook interessant

  • Eikels: giftig voor paarden

    Eikels: giftig voor paarden

    Eikels in de weide: oppassen! Paarden vinden ze lekker, maar dat is niet geheel zonder risico!

  • De paardentrailer

    De paardentrailer

    Veel paardentrailers worden zonder al te veel kennis van zaken aangeschaft en gebruikt. Uit een steekproef van de BOVAG bleek dat meer dan de helft van de paardentrailers ernstige gebreken vertoont. Ook de kennis van zaken over het rijden met een paardentrailer laat nogal te wensen over. Veel mensen weten niet eens of ze eigenlijk wel met een trailer mogen rijden, rijden te hard of remmen zo ruw dat het paard bijna in de kofferbak van de auto terecht komt.

  • Tips voor je paard in de herfst

    Paard in de herfst

    Als de dagen korter worden, eindigt vaak het weideseizoen. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het belangrijk de weidegang geleidelijk af te bouwen. We hebben hiervoor vijf aandachtspunten op een rijtje gezet.

  • Gevaarlijk diner!

    Eikels: een gevaarlijk diner

    Eikels zijn giftig voor paarden. Hoe zit dit juridisch in elkaar?

  • Paarden en vuurwerk

    Vuurwerk en paarden. Hoe nu verder....?

    De ene krant zegt minder vuurwerk-verkoop, de andere juist meer. Vuurwerk en carbid verbieden of niet, allemaal leuk en aardig, maar wij als paardenbezitter zitten tijdens de jaarwisseling met een spannend moment! Blijven onze dieren rustig? Hier een aantal tips voor een rustige nacht...

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

» Alle hippische vacatures bekijken
Chat