Galop verbeteren

Galop verbeteren

Vrijwel iedereen die fanatiek aan het trainen is, wil zichzelf en zijn paard constant verbeteren. Er zijn veel onderdelen die verbeterd kunnen worden: de gangen, de aanleuning, het afwerken van de proeven, etc. Als klein onderdeeltje hiervan, belichten we de galop en geven we tips hoe je de kwaliteit van de galop kunt verhogen.

Allereerst is het belangrijk te weten hoe een paard galoppeert.

De galop is een drietakt gang met een zweefmoment. Het paard heeft eerst zijn buitenachterbeen aan de grond, daarna zijn buitenvoor- en binnenachterbeen tegelijk (diagonaal) en tenslotte zijn binnenvoorbeen. Daarna volgt het zweefmoment waarna hij zijn buitenachterbeen weer neerzet.

beenzetting galop

We onderscheiden de linker- en de rechtergalop. De linkergalop begint met het rechterachterbeen, de rechtergalop met het linkerachterbeen.

De beweging van de benen verloopt in de volgende fasen: 
- de afzet van de hoef
- het voorwaarts brengen van het been
- het neerzetten
- het opnieuw belasten

De zit van de ruiter is erg belangrijk bij het verbeteren van de galop. Je blijft recht boven je paard zitten, met je binnenbeen op de singel en je buitenbeen er iets achter.
In de rechtergalop heb je je rechterheup iets naar voren zodat het paard goed met het achterbeen onder kan springen.
Niet meedraaien in de bochten of zelf van houding veranderen, want daarmee breng je je paard uit evenwicht.
Een fout die veel ruiters maken, is dat ze teveel sturen met de binnenteugel. Hierdoor kan het paard zijn benen niet goed onder zetten waardoor de kwaliteit van de gangen verslechtert.

Als het paard goed galoppeert, wil je het paard zijn gewicht naar achteren laten verplaatsen. Je wilt meer verzameling.
Verzameling is niet hetzelfde als langzamer gaan. Het paard moet met dezelfde energie doorspringen, maar waarbij de voorwaartse snelheid omgezet wordt in een meer opwaartse beweging.
Een fijne manier om paarden in de galop meer te laten verzamelen zonder dat je teveel teugel gebruikt, is door gebruik te maken van de volte.
Een volte remt al iets af. Wanneer je je paard netjes bergop houdt, zal hij met zijn achterhand automatisch al meer ondertreden. 
Je kunt de volte iets verkleinen door je paard voor je buitenbeen opzij te laten gaan. Denk erom dat je ook hier goed in de juiste houding blijft zitten. Niet je been ineens enorm achteruit leggen of zelf naar voren duiken.

Een oefening om de balans te verbeteren, is de contragalop. Bouw dit rustig op. Eerst afwenden op de korte zijde en dan een rechte lijn richting de hoek rijden. Hierbij mist het paard de steun van de wand zodat hij meer op eigen benen moet lopen.
Deze lijn kan uitgebouwd worden tot een gebroken lijn 5 meter en later een gewone gebroken lijn.
Zodra het paard dit goed beheerst (hier kunnen gerust weken of maanden overheen gaan) kun je eens bewust in de 'verkeerde' galop aanspringen, over de binnenhoefslag galopperen en ruime bochten galopperen (de bochten afsnijden).

Houd altijd de kwaliteit van de galop in de gaten. Maakt het paard zich stijf omdat hij het moeilijk vindt, ga dan een stapje terug.

Ook interessant

  • Travers: Correct gereden

    Travers: Correct gereden

    Hoe rijd je een goede, correcte travers en waar moet deze aan voldoen?

  • 8 tips voor de dressuurtraining

    8 tips voor de dressuurtraining

    Handige tips om beter dressuur te rijden.

  • Dressuurserie: contragalop, eenvoudige wissel, changement

    Dressuurserie: contragalop, eenvoudige wissel, changement

    De laatste uit de reeks "dressuurserie": contragalop, eenvoudige wissel, changement.

  • Springen: Balkenwerk

    Springen: Balkenwerk

    Een jong paard dat voor het eerst onder de man gaat springen, moet eerst wennen aan balkjes.  Leg eerst eens een enkele balk op de grond en stap daar tijdens het uitstappen eens rustig overheen. Een keer erop kun je over twee, of later drie of vier balken stappen, eventueel achter een ander paard aan. Dit is puur om het paard aan balkjes te laten wennen. Als het in stap goed gaat, draaf je er rustig overheen. Na een paar trainingen zal het paard ontspannen, met het neusje naar beneden, over de balken draven.

  • Lang en laag - niet rond en traag

    Lang en laag

    Lang en laag rijden.

Chat