Boekbespreking: Je paard succesvol trainen

door Kitty
Boekbespreking: Je paard succesvol trainen

In "de boekbespreking" bespreken we het boek Je paard succesvol trainen van Karin Leibbrandt.  

Goed en duidelijk uitgelegd!

Karin Leibbrandt (1974) is dierenarts en heeft zich gespecialiseerd in de revalidatie en training van paarden. Ze heeft zich toegelegd op het ontwikkelen van een trainingssysteem waarbij ze oude kennis combineert met de kennis de wie nu hebben over de anatomie en biomechanica van het paard.
Zo’n vijftien jaar geleden kwam ze als ‘reguliere dierenarts’ bij diverse (jonge) paarden kreupelheden, hals-, rug- en bekkenklachten tegen die met de bestaande behandelingen niet met blijvend resultaat werden opgelost – ook nu nog niet. Ze ging op zoek naar de oorzaak daarvan en bemerkte dat een juiste training van het paard veel ellende kan voorkomen.

De blessures die we vandaag de dag zien, worden grotendeels veroorzaakt door incorrecte training. Als we het paard leren op eigen benen te lopen en dan in balans te blijven, kan hij een goede rompstabiliteit aannemen en de oefeningen die de ruiter van hem vraagt beter uitvoeren.
Zodra een paard écht op eigen benen in balans kan lopen, wordt zijn lijf sterk en fit van de training. Dan kan het binnen alle disciplines met gemak en plezier optimaal presteren.

Een gezond paard is een voorwaarde om te kunnen sporten

Met het boek wil Karin zoveel mogelijk ruiters handvatten geven voor de meest optimale training van hun paard, om het zowel in de basis als de topsport gezond en blessurevrij te houden. Een gezond paard is een voorwaarde om te kunnen sporten. Paardvriendelijk trainen én presteren kunnen absoluut samengaan.

 

Het allerbelangrijkste als je blessures wilt voorkomen en het optimale uit je paard wilt halen, is balans. Zowel verticaal als horizontaal moet het paard in balans zijn. Door middel van foto’s en tekeningen maakt Karin voor de lezer inzichtelijk waarom dit zo is. Zo kun je als lezer leren zien hoe een gebalanceerd paard er uit ziet en wat er gebeurt bij onbalans. Ook verwoordt ze duidelijk wat je voelt wanneer je paard in onbalans is. Naast het fysieke stuk wordt ook het mentale gedeelte meegenomen. 

Duidelijk geschreven hoofdstukken en goed gestructureerde opbouw

De hoofdstukken zijn duidelijk geschreven en de opbouw is goed gestructureerd waardoor het voor de lezer goed te volgen is. Er wordt veel gebruik gemaakt van foto’s, hetgeen een goede aanvulling is. Ze nodigen je uit goed te gaan kijken en verschil te zien. De reden waarom je bepaalde technieken zou moeten toepassen wordt goed onderbouwd in het boek. Het boek is geschikt voor zowel mensen met een goede anatomische voorkennis van het paard als voor iemand met weinig kennis van de binnenkant van het paard.


Nieuwsgierig? Bestel het boek:

 

Je paard succesvol trainen  Je paard

Ook interessant

 • Dressuurproeven vanaf 1 april 2016

  Dressuurproeven vanaf 1 april 2016

  Tijdens een dressuurwedstrijd rijd je een dressuurproef. Hier vind je de dressuurproeven en een voorgesteld schema´s wanneer welke proef wordt gereden. Bij de individuele dressuur en het mennen worden steeds twee proeven vermeld. 

 • De 25 echte regels van dressuur

  De 25 echte regels van dressuur

  Hilarische regels rondom dressuurrijden. Niet voor serieuze ruiters!

 • Bixie wedstrijden

  Bixie wedstrijden

 • Het nulurencontract

  Het nulurencontract

  Simone, Marieke en Tim werken alledrie bij manege ' Het Gouden Hoefijzer'. Simone heeft een vast arbeidscontract en houdt zich bezig met de verzorging van de pony's en geeft daarnaast een paar uur per week les. Marieke en Tim hebben allebei een tijdelijk nulurencontract en worden opgeroepen als het druk is op de manege of als Simone bijvoorbeeld ziek is.

 • Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel1)

  Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel1)

  Tess is op zoek naar een dressuurpaard. Zij leest een advertentie van Daan waarin hij zijn dressuurpaard te koop aanbiedt. Tess maakt een afspraak met Daan om het paard te bekijken en te rijden en neemt haar instructeur mee die eveneens even in het zadel plaats zal nemen.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Paard & Erfgoed 2019
 • TV Vandaag: NOS Sport: EK Jumping en Dressuur
Klik hier voor de voorpagina
Chat