Boekbespreking: Je paard succesvol trainen

door Kitty
Boekbespreking: Je paard succesvol trainen

In "de boekbespreking" bespreken we het boek Je paard succesvol trainen van Karin Leibbrandt.  

Goed en duidelijk uitgelegd!

Karin Leibbrandt (1974) is dierenarts en heeft zich gespecialiseerd in de revalidatie en training van paarden. Ze heeft zich toegelegd op het ontwikkelen van een trainingssysteem waarbij ze oude kennis combineert met de kennis de wie nu hebben over de anatomie en biomechanica van het paard.
Zo’n vijftien jaar geleden kwam ze als ‘reguliere dierenarts’ bij diverse (jonge) paarden kreupelheden, hals-, rug- en bekkenklachten tegen die met de bestaande behandelingen niet met blijvend resultaat werden opgelost – ook nu nog niet. Ze ging op zoek naar de oorzaak daarvan en bemerkte dat een juiste training van het paard veel ellende kan voorkomen.

De blessures die we vandaag de dag zien, worden grotendeels veroorzaakt door incorrecte training. Als we het paard leren op eigen benen te lopen en dan in balans te blijven, kan hij een goede rompstabiliteit aannemen en de oefeningen die de ruiter van hem vraagt beter uitvoeren.
Zodra een paard écht op eigen benen in balans kan lopen, wordt zijn lijf sterk en fit van de training. Dan kan het binnen alle disciplines met gemak en plezier optimaal presteren.

Een gezond paard is een voorwaarde om te kunnen sporten

Met het boek wil Karin zoveel mogelijk ruiters handvatten geven voor de meest optimale training van hun paard, om het zowel in de basis als de topsport gezond en blessurevrij te houden. Een gezond paard is een voorwaarde om te kunnen sporten. Paardvriendelijk trainen én presteren kunnen absoluut samengaan.

 

Het allerbelangrijkste als je blessures wilt voorkomen en het optimale uit je paard wilt halen, is balans. Zowel verticaal als horizontaal moet het paard in balans zijn. Door middel van foto’s en tekeningen maakt Karin voor de lezer inzichtelijk waarom dit zo is. Zo kun je als lezer leren zien hoe een gebalanceerd paard er uit ziet en wat er gebeurt bij onbalans. Ook verwoordt ze duidelijk wat je voelt wanneer je paard in onbalans is. Naast het fysieke stuk wordt ook het mentale gedeelte meegenomen. 

Duidelijk geschreven hoofdstukken en goed gestructureerde opbouw

De hoofdstukken zijn duidelijk geschreven en de opbouw is goed gestructureerd waardoor het voor de lezer goed te volgen is. Er wordt veel gebruik gemaakt van foto’s, hetgeen een goede aanvulling is. Ze nodigen je uit goed te gaan kijken en verschil te zien. De reden waarom je bepaalde technieken zou moeten toepassen wordt goed onderbouwd in het boek. Het boek is geschikt voor zowel mensen met een goede anatomische voorkennis van het paard als voor iemand met weinig kennis van de binnenkant van het paard.


Nieuwsgierig? Bestel het boek:

 

Je paard succesvol trainen  Je paard

Ook interessant

 • Bedrijvengids

  Bedrijvengids

 • Uiterlijk

  Uiterlijk

 • 8 tips voor de dressuurtraining

  8 tips voor de dressuurtraining

  Handige tips om beter dressuur te rijden.

 • Impuls

  Impuls

  Het streven in het rijden is ernaar de achterhand zo te activeren dat deze meer gewicht gaat dragen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet het paard voldoende impuls hebben. Impuls is de drang van het paard naar voren, opgewekt en gecontroleerd door de ruiter. Je paard moet voorwaarts blijven denken, waardoor het meteen reactie geeft op een beenhulp.

 • Helft van paarden heeft stinkvoeten!

  Helft van paarden heeft stinkvoeten!

  Rotstraal, bijna de helft van de paarden in Nederland heeft het wel eens! Maar hoe erg is het? Hoe komt het? En wat kunnen we er tegen doen? Binnenkort gaat er een onderzoek van start naar een alternatieve methode voor de behandeling van rotstraal. Heeft je paard rotstraal, lees verder en houd de site in de gaten.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Last van wedstrijdspanning?
 • TV Vandaag: Global Champions Tour Samorin
Klik hier voor de voorpagina
Chat