Boekbespreking: Je paard succesvol trainen

door Kitty
Boekbespreking: Je paard succesvol trainen

In "de boekbespreking" bespreken we het boek Je paard succesvol trainen van Karin Leibbrandt.  

Goed en duidelijk uitgelegd!

Karin Leibbrandt (1974) is dierenarts en heeft zich gespecialiseerd in de revalidatie en training van paarden. Ze heeft zich toegelegd op het ontwikkelen van een trainingssysteem waarbij ze oude kennis combineert met de kennis de wie nu hebben over de anatomie en biomechanica van het paard.
Zo’n vijftien jaar geleden kwam ze als ‘reguliere dierenarts’ bij diverse (jonge) paarden kreupelheden, hals-, rug- en bekkenklachten tegen die met de bestaande behandelingen niet met blijvend resultaat werden opgelost – ook nu nog niet. Ze ging op zoek naar de oorzaak daarvan en bemerkte dat een juiste training van het paard veel ellende kan voorkomen.

De blessures die we vandaag de dag zien, worden grotendeels veroorzaakt door incorrecte training. Als we het paard leren op eigen benen te lopen en dan in balans te blijven, kan hij een goede rompstabiliteit aannemen en de oefeningen die de ruiter van hem vraagt beter uitvoeren.
Zodra een paard écht op eigen benen in balans kan lopen, wordt zijn lijf sterk en fit van de training. Dan kan het binnen alle disciplines met gemak en plezier optimaal presteren.

Een gezond paard is een voorwaarde om te kunnen sporten

Met het boek wil Karin zoveel mogelijk ruiters handvatten geven voor de meest optimale training van hun paard, om het zowel in de basis als de topsport gezond en blessurevrij te houden. Een gezond paard is een voorwaarde om te kunnen sporten. Paardvriendelijk trainen én presteren kunnen absoluut samengaan.

 

Het allerbelangrijkste als je blessures wilt voorkomen en het optimale uit je paard wilt halen, is balans. Zowel verticaal als horizontaal moet het paard in balans zijn. Door middel van foto’s en tekeningen maakt Karin voor de lezer inzichtelijk waarom dit zo is. Zo kun je als lezer leren zien hoe een gebalanceerd paard er uit ziet en wat er gebeurt bij onbalans. Ook verwoordt ze duidelijk wat je voelt wanneer je paard in onbalans is. Naast het fysieke stuk wordt ook het mentale gedeelte meegenomen. 

Duidelijk geschreven hoofdstukken en goed gestructureerde opbouw

De hoofdstukken zijn duidelijk geschreven en de opbouw is goed gestructureerd waardoor het voor de lezer goed te volgen is. Er wordt veel gebruik gemaakt van foto’s, hetgeen een goede aanvulling is. Ze nodigen je uit goed te gaan kijken en verschil te zien. De reden waarom je bepaalde technieken zou moeten toepassen wordt goed onderbouwd in het boek. Het boek is geschikt voor zowel mensen met een goede anatomische voorkennis van het paard als voor iemand met weinig kennis van de binnenkant van het paard.


Nieuwsgierig? Bestel het boek:

 

Je paard succesvol trainen  Je paard

Ook interessant

 • Paard en Erfgoed 2019

  Paard en Erfgoed 2019

  Paarden, honden, tractoren, kinderactiviteiten, oude ambachten, woonwagens, trucks, shows, roofvogels, stands, plattelandsmarkt en nog veel meer!

 • Wedstrijd rijden

  Wedstrijd rijden

 • Opleidingen en cursussen

  Opleidingen en cursussen

 • Dressuur: Takt

  Dressuur: Takt

  Het eerste begrip uit het eerder genoemde Skala der Ausbildung is het begrip "takt". De drie basisgangen waar het paard over beschikt zijn stap, draf en galop. Elk van deze gangen heeft een eigen takt. Takt is een eerste basisvoorwaarde voor het paardrijden.

 • Nieuwe dressuurproeven april 2022

  Nieuwe dressuurproeven april 2022

  Per 1 april 2022 worden er op wedstrijd nieuwe dressuurproeven gereden.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Chat