Rechte lijnen

door Kitty - Startlijsten.nl
Rechte lijnen

A-X-C is een lijn die in elke dressuurproef gevraagd wordt. Het klinkt misschien als een simpele oefening: een rechte lijn over de middellijn. Maar het kan best lastig zijn, vooral als je ook nog op die lijn moet halthouden. 
Toch is het belangrijk om deze oefening goed uit te voeren omdat het de eerste indruk van jullie als combinatie is door de jury. En het leuke is, dat je het rijden van rechte lijnen heel prima thuis kunt oefenen.

Om je te helpen hebben we een paar tips voor je op een rij gezet.

  1. Oefen thuis altijd rechte lijnen. De middellijn, maar ook de binnenhoefslag of ¾ lijn. Dit voorkomt dat je paard teveel op zijn buitenschouder leunt richting de bakrand. Train thuis ook op tempowisselingen, overgangen en halthouden op deze rechte lijnen.
     
  2. Als je de keuze hebt op wedstrijd, rijd dan de middellijn op vanaf de kant waar je paard het rechtst is.
     
  3. Vergeet niet om naar de jury te glimlachen (niet te overdreven!!) als je over de middellijn rijdt, zowel aan het begin als aan het einde van je proef. Het toont zelfvertrouwen en kan je als ruiter helpen ontspannen te blijven.
     
  4. Rijd aanvallend de middellijn op – rijd voorwaarts en vanuit de achterhand om je paard recht te houden.
     
  5. Maak een halve ophouding bij de voorbereiding naar het halthouden om het tempo naar beneden te brengen.

Bron: Horse and Hound

Ook interessant

  • PK Sample Sale

    PK Sample Sale

  • Het nulurencontract

    Het nulurencontract

    Simone, Marieke en Tim werken alledrie bij manege ' Het Gouden Hoefijzer'. Simone heeft een vast arbeidscontract en houdt zich bezig met de verzorging van de pony's en geeft daarnaast een paar uur per week les. Marieke en Tim hebben allebei een tijdelijk nulurencontract en worden opgeroepen als het druk is op de manege of als Simone bijvoorbeeld ziek is.

  • Documenten Springen

    Documenten Springen

  • Springen: Een eerste basis

    Springen: Een eerste basis

    Het succes in de springring hangt niet alleen af van de springaanleg van paard en ruiter, maar ook van de mate van africhting van het paard om controle en balans te houden tussen de hindernissen.

  • Ophouding

    Ophouding

    Een ophouding is de hulp aan het paard om aan te geven dat je iets wilt veranderen. Dit kan een overgang van draf naar stap zijn, maar ook een hulp om het paard even wat alerter te maken. Er zijn twee soorten ophouding: de hele ophouding en de halve ophouding.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Chat