Rechte lijnen

door Kitty - Startlijsten.nl
Rechte lijnen

A-X-C is een lijn die in elke dressuurproef gevraagd wordt. Het klinkt misschien als een simpele oefening: een rechte lijn over de middellijn. Maar het kan best lastig zijn, vooral als je ook nog op die lijn moet halthouden. 
Toch is het belangrijk om deze oefening goed uit te voeren omdat het de eerste indruk van jullie als combinatie is door de jury. En het leuke is, dat je het rijden van rechte lijnen heel prima thuis kunt oefenen.

Om je te helpen hebben we een paar tips voor je op een rij gezet.

  1. Oefen thuis altijd rechte lijnen. De middellijn, maar ook de binnenhoefslag of ¾ lijn. Dit voorkomt dat je paard teveel op zijn buitenschouder leunt richting de bakrand. Train thuis ook op tempowisselingen, overgangen en halthouden op deze rechte lijnen.
     
  2. Als je de keuze hebt op wedstrijd, rijd dan de middellijn op vanaf de kant waar je paard het rechtst is.
     
  3. Vergeet niet om naar de jury te glimlachen (niet te overdreven!!) als je over de middellijn rijdt, zowel aan het begin als aan het einde van je proef. Het toont zelfvertrouwen en kan je als ruiter helpen ontspannen te blijven.
     
  4. Rijd aanvallend de middellijn op – rijd voorwaarts en vanuit de achterhand om je paard recht te houden.
     
  5. Maak een halve ophouding bij de voorbereiding naar het halthouden om het tempo naar beneden te brengen.

Bron: Horse and Hound

Ook interessant

  • verzamelbox

    verzamelbox

  • Springen: Een eerste basis

    Springen: Een eerste basis

    Het succes in de springring hangt niet alleen af van de springaanleg van paard en ruiter, maar ook van de mate van africhting van het paard om controle en balans te houden tussen de hindernissen.

  • Wedstrijdgericht trainen

    Wedstrijdgericht trainen

    Hoe train je je paard voor een wedstrijd?

  • Halthouden en groeten

    Halthouden en groeten bij start proef

    Per 1 april 2016 verviel het halthouden en groeten aan het begin van de proef tm de klasse ZZ Licht. Jammer of juist goed? Discussieer mee!

  • Fit te paard

    Fit te paard

    Paardrijden is sport! Zowel voor de actieve wedstrijdruiter als voor de gepassioneerde recreatieruiter. Het begint al met het aan de hand begeleiden van het paard. Het gaat verder met het soepel opstijgen. En dan begint het rijden pas. En de beweging van talloze spieren.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Chat