Wedstrijdspanning onder controle

Wedstrijdspanning onder controle

Rijd jij (dressuur)wedstrijden? Dan ken jij vast het gevoel van wedstrijdspanning. We onderscheiden een aantal vormen van spanning. In welke spanningsfase zit jij?

 1. Geen of te weinig spanning
  Wanneer je (vrijwel) geen spanning voelt bij het rijden van wedstrijden, is het moeilijk je voldoende te concentreren en te focussen op je proef. Voor buitenstaanders ziet het er ongeïnteresseerd uit.
 2. Voldoende spanning
  Je kunt je goed concentreren in de proef en bent gefocussed. Deze spanningsfase is het beste voor het rijden van een proef. Je bent alert en kunt je goed op de afzonderlijke onderdelen richten zonder dat je te nerveus bent om te kunnen presteren.
 3. Teveel spanning
  Als je te gespannen bent, functioneer je niet meer zoals zou moeten. Je spant je spieren teveel aan, rijdt anders dan thuis en piekert teveel.

Het eerste punt, te weinig spanning, kun je ombuigen naar een gezonde wedstrijdspanning door voor je wedstrijd even een momentje voor jezelf te pakken. Rijd in gedachten je gehele proef door en houd in gedachten waar de lastige stukjes zitten. Probeer in gedachten jezelf te zien rijden.
Tijdens het losrijden maak je je paard goed scherp voor je been door o.a. het rijden van tempowisselingen en overgangen.

Het derde punt, teveel spanning, zorgt ervoor dat je resultaten in de ring een stuk minder zijn dan dat jullie als combinatie kunnen behalen.
Hoe kun je hieraan werken?

 • De eerste tip om te voorkomen dat je te gespannen bent, is een goede voorbereiding. Rijd je proef meerdere keren in de weken voor je wedstrijd, helemaal of een aantal onderdelen achter elkaar. Zo ken je de proef en weet je wat er komt.
  Regel ruim voor de wedstrijd een groom die je kan helpen tijdens je wedstrijd. 
  Neem de tijd om je spullen en je paard schoon en netjes te maken. 
   
 • De tweede tip is je eigen mindset tijdens de wedstrijd. Voorkom disfunctionele gedachten: probeer tijdens het rijden alleen te denken aan dingen waar je zelf invloed op uit kan oefenen. Rijdt er iemand op een supermooi, geweldig bewegend paard? Daar kun jij niks aan veranderen, dus daar hoef je geen rekening mee te houden.
  Focus op jezelf en je paard en houd je aandacht bij je eigen manier van rijden.
  Denk aan wat je wilt dat er gebeurt, niet aan de dingen waarvan je liever niet wilt dat ze gebeuren.
  Zoek controlemomenten op waarbij je even controleert of je licht bent in je hand, of je je been er netjes aan hebt en of je goed zit.
   
 • Tip drie: stel doelen. Wat is voor jou je reden dat wedstrijden rijdt? Waar wil jij over een jaar staan? En wat wil je uiteindelijk bereiken?
  Deze grote doelen ga je in kleine stukjes hakken. Wat wil je de komende wedstrijd bereiken? Zorg ervoor dat dit doel realistisch is en dat je er zelf invloed op hebt. 
  Eerste worden of een winstpunt rijden zijn doelen die je niet helemaal zelf in de hand hebt, omdat je daarbij te maken hebt met andere ruiters en de mening van de jury.
  Een beter doel zou zijn: de voltes netjes rond rijden en goed de hoeken doorrijden.
  Deze doelen geven je een goede focus waar je je per wedstrijd op kunt richten, waardoor andere dingen die minder goed gaan niet zo erg zijn.

En zeg nou eerlijk, je paard gaat toch gewoon weer mee naar huis als het niet goed gaat?

Ook interessant

 • Losrijden bij springwedstrijden

  Losrijden bij springwedstrijden

  Springen op wedstrijd is al spannend genoeg. Hoe rijd je los tijdens springwedstrijden?

 • Veranderingen dressuurproeven per 1 april 2016

  Veranderingen dressuurproeven per 1 april 2016

  Vanaf 1 april 2016 gaan de nieuwe dressuurproeven in. In alle klassen zijn enkele wijzigingen aangebracht. De algemene veranderingen in de nieuwe dressuurproeven zijn dat er elke twee maand gerouleerd wordt van proef in plaats van per kwartaal. Dit is gedaan om meer afwisseling te krijgen in de nieuwe proeven. Daarnaast is het niet meer verplicht om de 1e proef te starten. Er kan ook gekozen worden om alleen de 2e proef te starten. Een andere verandering is dat de jury ook halve punten mag toekennen in plaats van alleen hele punten.

 • Het rijden van wedstrijden (inschrijven)

  Het rijden van wedstrijden (inschrijven)

  Je eerste wedstrijd zal waarschijnlijk een dressuurwedstrijd zijn. Deze wedstrijdinformatie gaat daar dus vooral over. Om te gaan springen moet je namelijk eerst een wintspunt halen in de dressuur.

 • Het rijden van wedstrijden (op de wedstrijd)

  Het rijden van wedstrijden (op de wedstrijd)

  Zoek het secretariaat op om te gaan betalen. Zoek het terrein waar je moet inrijden en kijk waar de ring is waarin je moet starten. Kijk of vraag hoe ver ze al gevorderd zijn op de startlijst. Misschien is het handig om dan nog even het toilet te bezoeken! 

 • Zomertenue en regenkleding

  Wedstrijd rijden in zomertenue?

  Dit weekend in zomertenue je wedstrijd rijden? Voor dressuur mag dat. Voor springen moet de federatievertegenwoordiger of jury toestemming geven. In zomertenue starten wil zeggen: in wedstrijdblouse of wedstrijdshirt, zonder rij-jasje. Een wedstrijdshirt moet lange of korte mouw hebben, hemdjes zijn niet toegestaan. Daarnaast moet het shirt een opstaand kraagje bevatten. Hierbij hoeft dan ook geen plastron gedragen te worden. Fijn weekend!

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Parcours verkennen
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

» Alle hippische vacatures bekijken
Chat