Parcours verkennen

door Kitty - Startlijsten.nl
Parcours verkennen

Goede voorbereiding voorkomt slechte prestaties. Dit is zeker het geval van het rijden van concoursen. Vandaag bespreken we het verkennen van het parcours bij een springwedstrijd.

  1. Bekijk voordat je parcours gaat verkennen de parcoursschets. Je zult niet de eerste zijn die de laatste hindernis vergeet te springen…
     
  2. Ken je paard. Loop het parcours met je paard in gedachten. Geen twee paarden zijn hetzelfde; het ene paard galoppeert veel ruimer dan het andere en ook de manier van springen verschilt van paard tot paard.
     
  3. Wees je bewust van de toegestane tijd. Het zou jammer zijn wanneer je alsnog strafpunten wegen tijdsoverschrijding krijgt bij een foutloze ronde. Als de tijd vrij krap staat, moet je goed kijken naar stukken in het parcours waar je tijd kunt besparen: voor een hindernis langs in plaats van er omheen, schuin over de stijlsprong springen zodat je de bocht krapper kunt nemen.
     
  4. Begin met het plannen van je route naar de eerste hindernis. Vaak is de manier waarop je op de eerste hindernis aanrijdt de manier waarop je de rest van het parcours aflegt. Zorg ervoor dat je de bocht en richting van aanrijden in gedachten hebt.
     
  5. Houdt rekening met de "start" en "finish"; de tijd begint te lopen zodra je de tijdmeter passeert en stopt ook pas bij de tweede tijdmeter. 
     
  6. Tel de galoppassen tussen de lijntjes. Voor de afzet en landing reken je 3 meter en elke galopsprong is ongeveer 3,5 meter (gemiddeld paard).
     
  7. Zoek een plekje in het parcours waar je je paard mentaal en fysiek wat ruimte kunt geven. Hier wat tijd voor nemen zorgt voor een meer ontspannen gereden parcours.
     
  8. Als je de mogelijkheid hebt een combinatie voor je te bekijken, doe dat! Zoek wel een paard dat in zijn manieren lijkt op de jouwe. Op deze manier kun je het beste zien hoe het parcours voor jullie zal verlopen.
     
  9. Bekijk welke spannende elementen er in het parcours staan (enge kleuren, reclameborden) zodat je daar voordat je van start gaat nog even een keer extra langs kunt rijden.
     
  10. Als het om een parcours met barrage gaat, kun je de nummers van de barragehindernissen even op je arm schrijven zodat je nog een keer goed kunt kijken waar de barrage langs gaat.

Heb jij nog meer tips? Zet ze gerust bij de reacties hieronder!

Ook interessant

  • Nieuw paardenbrok: Gastro+

    Paard met onverklaarbare klachten?

    Heeft jouw paard wel eens last van onverklaarbare klachten, zoals: - Regelmatig terugkomende koliek
    - Dikwijls luchtzuigen, tandenknarsen of gapen
    - Verminderde eetlust en prestaties
    - Futloos en passief
    - Slechte vacht of gewichtsverlies
    - Opgeblazen buik of zachte of zuur ruikende mest Dit kan duiden op maag- en spijsverteringsproblemen. Lees dan snel verder!

  • Wedstrijdreglementen Endurance

    Wedstrijdreglementen Endurance

    Bekijk hier de meest recente versies van het endurance wedstrijdreglement.

  • Algemeen Wedstrijdreglement

    Algemeen Wedstrijdreglement

    Om de sport zo goed en eerlijk mogelijk te laten verlopen zijn spelregels opgesteld. De KNHS kent hierbij de volgende reglementen: het Algemeen Wedstrijdreglement en de Disciplinereglementen Dressuur, Springen, Eventing, Mennen, Endurance, Voltige en Aangespannen Sport. Om te controleren op het gebruik van medicatie en verboden middelen gelden de bepalingen van het Reglement Ongeoorloofde Middelen voor het Paard en het Humaan Dopingreglement. 

  • Dressuurproeven

    Dressuurproeven

    Tijdens een dressuurwedstrijd rijd je een dressuurproef. Hier vind je de dressuurproeven en een voorgesteld schema´s wanneer welke proef wordt gereden. Bij de individuele dressuur en het mennen worden steeds twee proeven vermeld. 

  • Vacatures

    Vacatures

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat