Ruiter Fit Training: mentale kracht

woensdag 4 juni 2014 door Ruiter Fit Training
Ruiter Fit Training: mentale kracht

Wil je goed paardrijden, dan is het belangrijk om te werken aan je eigen fysieke en mentale fitheid. In een reeks artikelen vertellen de inititatiefnemers van Ruiter Fit Training (Arnhem) alles over ruiterfitheid. In elk artikel geven de trainers ook oefentips zodat je kunt werken aan jouw eigen ruiterfitheid. Dit artikel gaat over hoe je met mentale kracht jouw paardrijden verbetert. Lees verder en doe de oefentip!


Wat betekent mentaal eigenlijk? De Dikke van Dale zegt over mentaal: “de geest of het denkvermogen”. 
Zie je lijf als het vervoermiddel van je brein. In je brein zijn jouw geest en jouw denkvermogen opgeslagen. Je brein en je lichaam kunnen niet zonder elkaar. Beiden zal je moeten onderhouden door goed te eten en te bewegen.

Maar hoe heeft jouw brein en jouw mentale kracht invloed op de prestaties met je paard? Waarschijnlijk herken je wel dat je een slechte dag hebt gehad en dat je nog even lekker wilt gaan paardrijden. Je paard wil alleen niet echt meewerken. Weet dan dat jouw paard allang heeft gemerkt hoe jij er mentaal voor staat. Een paard denkt niet zoals wij, die voelt. Wil je hier iets mee doen, wees je dan bewust van jezelf. Voel eens bij jezelf hoe je mentale toestand is. Ben je lusteloos? Gestrest? Of misschien gespannen of boos? Bedenk vervolgens wat je nodig hebt om toch lekker te kunnen gaan paardrijden. Misschien eerst een stevige wandeling of een stukje hardlopen om je hoofd leeg te maken? Misschien de lat tijdens de training niet te hoog leggen en je richten op wat simpele basisoefeningen? Of gewoon een lekkere buitenrit maken?

Als je serieus wilt trainen of een wedstrijd hebt is het belangrijk dat je (mentaal) goed voorbereid bent. Je hebt vast wel eens gehoord van “focus”. Focus heeft onder andere met concentratie te maken. Jij moet de rust hebben om je aandacht voor langere tijd vast te kunnen houden bij de taak waar je voor staat. Bereid je dus voor door bijvoorbeeld dingen (telefoon?) en mensen (te kritische familie?) die jou afleiden uit de buurt te houden.

Focus heeft ook te maken met het stellen van doelen. Wat is die taak waar jij je op gaat concentreren? Als je focust op een realistisch doel zul je merken dat je vertrouwen toeneemt. Realistisch wil zeggen dat je jezelf een doel stelt waarvan je weet dat je het kunt halen. Iets wat thuis nog niet bevestigd is zal naar alle waarschijnlijkheid op een wedstrijd fout gaan. Hier moet je dus juist NIET op focussen. Het is namelijk erg verleidelijk om te gaan denken aan wat er fout kan gaan omdat je eigenlijk al weet dat het nog te moeilijk is. Als jij zulke gedachten toelaat en dus twijfelt, zal je paard dat gelijk aan jou merken. Als jij twijfelt, twijfelt je paard. Dus focus op jouw sterke punten, heb vertrouwen en wees een leider voor jouw paard.

Je hebt vast wel eens gehad dat je na een fout in de proef als het ware bleef hangen bij deze fout. In een paar seconden flitst er door je hoofd wat de consequenties zijn van de fout; “oh dom van mezelf, weer twee punten minder, als ik nog maar een winstpunt haal”. Dit soort gedachten leiden af. Bij de juiste focus, op een realistisch doel, blijf je denken aan de taak waar je voor staat: wat moet ik doen, wat moet ik voelen. Denk niet aan het resultaat!

Kortom; gebruik je mentale kracht om beter paard te rijden. Dus wees bewust, voel hoe je zelf bent, zorg voor rust en focus op het juiste doel. En dan een mooie rit en geniet van het behaalde doel!

OEFENTIP:

 • Een realistisch doel is een doel waar je zelf invloed op hebt en waarvan je weet dat je het kunt halen. Zo’n doel kan heel eenvoudig zijn en toch helpen om goed te blijven focussen (op een taak).
  Ga bijvoorbeeld eens een wedstrijd rijden waarbij je de hele proef probeert te voelen dat je je ellebogen ontspant. Of; probeer de hele proef te voelen hoe je je kruin omhoog houdt. 
  Houd het doel in ieder geval bij jezelf en niet bij de proef, een oefening of je paard.

Succes en veel plezier met jouw mentale kracht!

Dit artikel is geschreven door de coaches Hanneke Busscher, Jos Gerritsen & Carla Verhaaf van Ruiter Fit Training (een samenwerkingsverband tussen van Paard & Plan en Puur Vitaal). Dit artikel mag – in geen enkele vorm-  worden vermenigvuldigd zonder toestemming van de hierboven genoemde auteurs.

Ook interessant

 • Startlijsten

  Startlijsten

 • Online proef, meetmoment, wedstrijd

  Online proef, meetmoment, wedstrijd

  Het is een bijzondere tijd geweest met bijzondere aanpassingen in de paardensport. We blikken even terug op deze tijd.

 • Wedstrijdreglementen Endurance

  Wedstrijdreglementen Endurance

  Bekijk hier de meest recente versies van het endurance wedstrijdreglement.

 • Springen: Balkenwerk

  Springen: Balkenwerk

  Een jong paard dat voor het eerst onder de man gaat springen, moet eerst wennen aan balkjes.  Leg eerst eens een enkele balk op de grond en stap daar tijdens het uitstappen eens rustig overheen. Een keer erop kun je over twee, of later drie of vier balken stappen, eventueel achter een ander paard aan. Dit is puur om het paard aan balkjes te laten wennen. Als het in stap goed gaat, draaf je er rustig overheen. Na een paar trainingen zal het paard ontspannen, met het neusje naar beneden, over de balken draven.

 • PK Sample Sale

  PK Sample Sale

Nieuwste vacatures

Chat