Ruiter Fit Training: mentale kracht

woensdag 4 juni 2014 door Ruiter Fit Training
Ruiter Fit Training: mentale kracht

Wil je goed paardrijden, dan is het belangrijk om te werken aan je eigen fysieke en mentale fitheid. In een reeks artikelen vertellen de inititatiefnemers van Ruiter Fit Training (Arnhem) alles over ruiterfitheid. In elk artikel geven de trainers ook oefentips zodat je kunt werken aan jouw eigen ruiterfitheid. Dit artikel gaat over hoe je met mentale kracht jouw paardrijden verbetert. Lees verder en doe de oefentip!


Wat betekent mentaal eigenlijk? De Dikke van Dale zegt over mentaal: “de geest of het denkvermogen”. 
Zie je lijf als het vervoermiddel van je brein. In je brein zijn jouw geest en jouw denkvermogen opgeslagen. Je brein en je lichaam kunnen niet zonder elkaar. Beiden zal je moeten onderhouden door goed te eten en te bewegen.

Maar hoe heeft jouw brein en jouw mentale kracht invloed op de prestaties met je paard? Waarschijnlijk herken je wel dat je een slechte dag hebt gehad en dat je nog even lekker wilt gaan paardrijden. Je paard wil alleen niet echt meewerken. Weet dan dat jouw paard allang heeft gemerkt hoe jij er mentaal voor staat. Een paard denkt niet zoals wij, die voelt. Wil je hier iets mee doen, wees je dan bewust van jezelf. Voel eens bij jezelf hoe je mentale toestand is. Ben je lusteloos? Gestrest? Of misschien gespannen of boos? Bedenk vervolgens wat je nodig hebt om toch lekker te kunnen gaan paardrijden. Misschien eerst een stevige wandeling of een stukje hardlopen om je hoofd leeg te maken? Misschien de lat tijdens de training niet te hoog leggen en je richten op wat simpele basisoefeningen? Of gewoon een lekkere buitenrit maken?

Als je serieus wilt trainen of een wedstrijd hebt is het belangrijk dat je (mentaal) goed voorbereid bent. Je hebt vast wel eens gehoord van “focus”. Focus heeft onder andere met concentratie te maken. Jij moet de rust hebben om je aandacht voor langere tijd vast te kunnen houden bij de taak waar je voor staat. Bereid je dus voor door bijvoorbeeld dingen (telefoon?) en mensen (te kritische familie?) die jou afleiden uit de buurt te houden.

Focus heeft ook te maken met het stellen van doelen. Wat is die taak waar jij je op gaat concentreren? Als je focust op een realistisch doel zul je merken dat je vertrouwen toeneemt. Realistisch wil zeggen dat je jezelf een doel stelt waarvan je weet dat je het kunt halen. Iets wat thuis nog niet bevestigd is zal naar alle waarschijnlijkheid op een wedstrijd fout gaan. Hier moet je dus juist NIET op focussen. Het is namelijk erg verleidelijk om te gaan denken aan wat er fout kan gaan omdat je eigenlijk al weet dat het nog te moeilijk is. Als jij zulke gedachten toelaat en dus twijfelt, zal je paard dat gelijk aan jou merken. Als jij twijfelt, twijfelt je paard. Dus focus op jouw sterke punten, heb vertrouwen en wees een leider voor jouw paard.

Je hebt vast wel eens gehad dat je na een fout in de proef als het ware bleef hangen bij deze fout. In een paar seconden flitst er door je hoofd wat de consequenties zijn van de fout; “oh dom van mezelf, weer twee punten minder, als ik nog maar een winstpunt haal”. Dit soort gedachten leiden af. Bij de juiste focus, op een realistisch doel, blijf je denken aan de taak waar je voor staat: wat moet ik doen, wat moet ik voelen. Denk niet aan het resultaat!

Kortom; gebruik je mentale kracht om beter paard te rijden. Dus wees bewust, voel hoe je zelf bent, zorg voor rust en focus op het juiste doel. En dan een mooie rit en geniet van het behaalde doel!

OEFENTIP:

 • Een realistisch doel is een doel waar je zelf invloed op hebt en waarvan je weet dat je het kunt halen. Zo’n doel kan heel eenvoudig zijn en toch helpen om goed te blijven focussen (op een taak).
  Ga bijvoorbeeld eens een wedstrijd rijden waarbij je de hele proef probeert te voelen dat je je ellebogen ontspant. Of; probeer de hele proef te voelen hoe je je kruin omhoog houdt. 
  Houd het doel in ieder geval bij jezelf en niet bij de proef, een oefening of je paard.

Succes en veel plezier met jouw mentale kracht!

Dit artikel is geschreven door de coaches Hanneke Busscher, Jos Gerritsen & Carla Verhaaf van Ruiter Fit Training (een samenwerkingsverband tussen van Paard & Plan en Puur Vitaal). Dit artikel mag – in geen enkele vorm-  worden vermenigvuldigd zonder toestemming van de hierboven genoemde auteurs.

Ook interessant

 • Helft van paarden heeft stinkvoeten!

  Helft van paarden heeft stinkvoeten!

  Rotstraal, bijna de helft van de paarden in Nederland heeft het wel eens! Maar hoe erg is het? Hoe komt het? En wat kunnen we er tegen doen? Binnenkort gaat er een onderzoek van start naar een alternatieve methode voor de behandeling van rotstraal. Heeft je paard rotstraal, lees verder en houd de site in de gaten.

 • Dressuurproeven

  Dressuurproeven

  Tijdens een dressuurwedstrijd rijd je een dressuurproef. Hier vind je de dressuurproeven en een voorgesteld schema´s wanneer welke proef wordt gereden. Bij de individuele dressuur en het mennen worden steeds twee proeven vermeld. 

 • Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel 2)

  Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel 2)

  Bart is op zoek naar een sportpaard voor zijn dochter. Via via komt hij in contact met Emma. Zij heeft een van haar sportpaarden te koop staan. Dit paard heeft zij nog maar twee weken op stal staan. Bart brengt samen met zijn dochter een bezoek aan Emma om het paard te bezichtigen.

 • Verkoop van een paard met een beperking

  Verkoop van een paard met een beperking

  Mona Lisa is een erg braaf paard en is door Ellen op L2 dressuurwedstrijden uitgebracht. Helaas heeft Mona Lisa een kleine beperking. Bij te weinig beweging krijgt zij last van een op slot zittende knie. Ellen is bekend met deze beperking en zorgt er voor dat Mona Lisa voldoende beweging krijgt. Mona Lisa heeft daardoor bij Ellen weinig last van een op slot zittende knie.

 • Dagboek van een wedstrijdsecretaris

  Dagboek van een wedstrijdsecretaris

  De organisatie van een wedstrijd. Leuk...

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Hengstenshows 2021
Klik hier voor de voorpagina
Chat