De weideperiode in de zomer is voor de meeste paarden en paardeneigenaren een heerlijke tijd. De paarden mogen lekker buiten lopen en kiezen zelf wanneer, wat, waar en hoeveel ze eten en bewegen. Echter, zonder plan of voorbereiding de paarden op een groen stukje gras loslaten is geen goed idee. Het kan leiden tot verwonding, vergiftiging, parasitaire infecties of vertrapte weilanden. Om de weideperiode goed te laten verlopen voor zowel paard als paardeneigenaar, is het noodzakelijk om de weide vooraf goed voor te bereiden met grasrollen of een geschikte omheining. Waar moet je aan denken voordat je paarden laat grazen?
Een te hoge begrazingsdruk betekent dat er meer paarden zijn die zich op het weiland moeten voeden dan het land met zijn weiland aankan, wat resulteert in een overbegrazing van het gras. Een te hoge begrazingsdruk kan het voortbestaan van de weide in gevaar brengen, omdat de paarden bij het zoeken naar voedsel de wortelsystemen van de weideplanten kunnen vernietigen en daardoor gedwongen worden dichtbij de grond te grazen. Ook is het risico groter dat de paarden giftige of ongeschikte planten eten. Dat risico kan vooral toenemen tegen het einde van de zomer, wanneer de weidegroei vertraagt. Schat het risico op een te hoge begrazingsdruk vroeg in, zodat er eventueel tijd is voor graszoden kopen en planten voordat de weideperiode begonnen is. Een te lage begrazingsdruk betekent dat de weide meer gras produceert dan de paarden de tijd hebben om er te grazen voordat het gras overgroeid raakt. In dergelijke gevallen kan het weiland worden gesnoeid om nieuwe grasgroei te initiëren die smakelijker en voedzamer is. Verzorging is vooral belangrijk op de weilanden die worden begraasd door opgroeiende jonge paarden en zogende merries, omdat deze hoge voedingsbehoeften hebben.
Voordat de paarden naar buiten worden gelaten, moeten de weide en het hekwerk geïnspecteerd worden. Er kunnen enkele reparaties nodig zijn voordat de paarden worden vrijgelaten. Als de weide aan een weg ligt, moet het deel dat het dichtst bij de weg ligt ook gecontroleerd worden. Het komt helaas regelmatig voor daar allerlei afval aangetroffen wordt, wat de paarden zou kunnen verwonden. Voordat de paarden in de wei worden vrijgelaten, moeten ze op parasieten gecheckt worden en eventueel ontwormd zijn. Als ontwormen noodzakelijk is, moet dit minimaal drie dagen voor het vrijlaten gebeuren.
Als de paarden voor de weideperiode helemaal geen gras hebben kunnen grazen, moet er een geleidelijke gewenning plaatsvinden voordat ze vierentwintig uur per dag vrij op de weide kunnen worden gelaten. Dit om bijvoorbeeld diarree en hoefbevangenheid te voorkomen. Paarden met overgewicht of paarden die in het verleden hoefbevangenheid hebben gehad, moeten zeer zorgvuldig worden verzorgd tijdens het vrije grazen. De paarden moeten sowieso dagelijks in de gaten gehouden worden, en het is een goede regel om wekelijks een beetje extra aandacht te besteden aan zowel de toestand van de weide als het gewicht van de dieren. Paarden die op de weide niet vet en niet mager worden, zijn in balans met de groei en voedingswaarde van de weide. Als het paard dik begint te worden, is het ruwvoer te voedzaam of in een te grote hoeveelheid beschikbaar. Als het paard afvalt is de voedingswaarde van het ruwvoer te laag, of is er voor elk paard te weinig ruwvoer beschikbaar.
Bespaar tijd, geld en energie met deze permanente afrasteringspalen.
Rhinopneumonie of EHV-1 komt veralgemeend voor in een paardenpopulatie. EHV-1 is een ademhalingsvirus, infectie gebeurt dus door inhalatie of door contact met besmette secreties. EHV-1 kan slechts over korte afstand door de lucht verspreid worden, dit in tegenstelling tot het griepvirus. Het kan wel overgedragen worden door de mens of materiaal (staldeur, stro).
Als de dagen korter worden, eindigt vaak het weideseizoen. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het belangrijk de weidegang geleidelijk af te bouwen. We hebben hiervoor vijf aandachtspunten op een rijtje gezet.
Geniet je van het warme weer of heb je het toch liever wat koeler? Paarden presteren optimaal wanneer de temperatuur tussen -7 en +15 graden Celsius ligt. Voor hen is de volle zomer flink warm. Gelukkig zweten paarden wel makkelijk waardoor ze goed kunnen afkoelen.
Schitterende decoratie-artikelen om jouw huis gezellig te maken!
Heerlijke producten van eigen geteelde bessen uit Drenthe. Bestel het online in onze webshop of kom langs in de Landwinkel!
Manege Berestein, Den Haag
Frederiksoord
Tolbert
HJC Manege