De weideperiode: hier moet je aan denken voor je paarden laat grazen

De weideperiode: hier moet je aan denken voor je paarden laat grazen

De weideperiode in de zomer is voor de meeste paarden en paardeneigenaren een heerlijke tijd. De paarden mogen lekker buiten lopen en kiezen zelf wanneer, wat, waar en hoeveel ze eten en bewegen. Echter, zonder plan of voorbereiding de paarden op een groen stukje gras loslaten is geen goed idee. Het kan leiden tot verwonding, vergiftiging, parasitaire infecties of vertrapte weilanden. Om de weideperiode goed te laten verlopen voor zowel paard als paardeneigenaar, is het noodzakelijk om de weide vooraf goed voor te bereiden met grasrollen of een geschikte omheining. Waar moet je aan denken voordat je paarden laat grazen?

Controleer de begrazingsdruk

Een te hoge begrazingsdruk betekent dat er meer paarden zijn die zich op het weiland moeten voeden dan het land met zijn weiland aankan, wat resulteert in een overbegrazing van het gras. Een te hoge begrazingsdruk kan het voortbestaan ​​van de weide in gevaar brengen, omdat de paarden bij het zoeken naar voedsel de wortelsystemen van de weideplanten kunnen vernietigen en daardoor gedwongen worden dichtbij de grond te grazen. Ook is het risico groter dat de paarden giftige of ongeschikte planten eten. Dat risico kan vooral toenemen tegen het einde van de zomer, wanneer de weidegroei vertraagt. Schat het risico op een te hoge begrazingsdruk vroeg in, zodat er eventueel tijd is voor graszoden kopen en planten voordat de weideperiode begonnen is. Een te lage begrazingsdruk betekent dat de weide meer gras produceert dan de paarden de tijd hebben om er te grazen voordat het gras overgroeid raakt. In dergelijke gevallen kan het weiland worden gesnoeid om nieuwe grasgroei te initiëren die smakelijker en voedzamer is. Verzorging is vooral belangrijk op de weilanden die worden begraasd door opgroeiende jonge paarden en zogende merries, omdat deze hoge voedingsbehoeften hebben.

Inspecteer de hekken en het weiland

Voordat de paarden naar buiten worden gelaten, moeten de weide en het hekwerk geïnspecteerd worden. Er kunnen enkele reparaties nodig zijn voordat de paarden worden vrijgelaten. Als de weide aan een weg ligt, moet het deel dat het dichtst bij de weg ligt ook gecontroleerd worden. Het komt helaas regelmatig voor daar allerlei afval aangetroffen wordt, wat de paarden zou kunnen verwonden. Voordat de paarden in de wei worden vrijgelaten, moeten ze op parasieten gecheckt worden en eventueel ontwormd zijn. Als ontwormen noodzakelijk is, moet dit minimaal drie dagen voor het vrijlaten gebeuren.

Laat de paarden geleidelijk aan wennen

Als de paarden voor de weideperiode helemaal geen gras hebben kunnen grazen, moet er een geleidelijke gewenning plaatsvinden voordat ze vierentwintig uur per dag vrij op de weide kunnen worden gelaten. Dit om bijvoorbeeld diarree en hoefbevangenheid te voorkomen. Paarden met overgewicht of paarden die in het verleden hoefbevangenheid hebben gehad, moeten zeer zorgvuldig worden verzorgd tijdens het vrije grazen. De paarden moeten sowieso dagelijks in de gaten gehouden worden, ​​en het is een goede regel om wekelijks een beetje extra aandacht te besteden aan zowel de toestand van de weide als het gewicht van de dieren. Paarden die op de weide niet vet en niet mager worden, zijn in balans met de groei en voedingswaarde van de weide. Als het paard dik begint te worden, is het ruwvoer te voedzaam of in een te grote hoeveelheid beschikbaar. Als het paard afvalt is de voedingswaarde van het ruwvoer te laag, of is er voor elk paard te weinig ruwvoer beschikbaar.

Ook interessant

 • Van afrasteringspaal naar efficiënte afrasteringsoplossing

  Ideale afrasteringspaal van Gallagher

  Bespaar tijd, geld en energie met deze permanente afrasteringspalen.

 • Artrose bij paarden: still a happy athlete?

  Artrose bij paarden: still a happy athlete?

  Een paard dat wat stijfjes van stal komt, af en toe onregelmatig of kreupel is en moeite heeft met oefeningen waarbij buiging van de gewrichten wordt gevraagd…

 • Ontwormen, wanneer is dit nodig?

  Ontwormen, wanneer is dit nodig?

  Elk paard heeft wormen in het lichaam. Maar teveel wormen kunnen een gevaar vormen. Wanneer en waarom moet je precies ontwormen?

 • Oud paard, fit paard: Voer

  Voer voor oudere paarden

  Wat voer je aan het ouder paard? Waar moet je op letten? Lees het hier!

 • Rhinopneumonie

  Rhinopneumonie

  Rhinopneumonie of EHV-1 komt veralgemeend voor in een paardenpopulatie. EHV-1 is een ademhalingsvirus, infectie gebeurt dus door inhalatie of door contact met besmette secreties. EHV-1 kan slechts over korte afstand door de lucht verspreid worden, dit in tegenstelling tot het griepvirus. Het kan wel overgedragen worden door de mens of materiaal (staldeur, stro).

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Weidegang: hier moet je om denken
Klik hier voor de voorpagina
Chat