Dressuurserie: tempocontrole, nageeflijkheid en houding

vrijdag 26 januari 2018 door Kitty
Dressuurserie: tempocontrole, nageeflijkheid en houding

In deze dressuurserie behandelen we diverse onderdelen die aan bod komen bij de training van dressuurpaarden. Volgende week vrijdag het volgende deel: rechtgericht, zelfcontrole, verzameling en piaffe en passage.

Tempocontrole
Tempocontrole is één van de belangrijkste onderdelen van paardrijden. Het is de randvoorwaarde voor verbinding, en daarmee de randvoorwaarde voor het atletisch ontwikkelen van je paard. Als je geen controle hebt over het tempo van je paard, heb je ook geen controle over de aanleuning. En als die controle ontbreekt, kun je je paard onmogelijk atletisch ontwikkelen. Tempo en aanleuning kun je eigenlijk niet los van elkaar zien. Het principe achter tempocontrole is heel simpel. Toch is het niet eenvoudig om het als ruiter altijd goed toe te passen. Voorwaarde voor een goede tempocontrole is consequent zijn en heel bewust bezig zijn met het tempo waarin je rijdt.

Nageeflijkheid
Een paard wordt niet nageeflijk geboren. Een jong paard dat pas kort onder het zadel is, moet eerst zijn balans hervinden. Eerst moet hij wennen aan het gewicht op zijn rug en de manier waarop hij zijn balans goed kan houden. Het accent bij het jonge paard ligt eerder op tempocontrole dan op het houdingcontrole. Zonder voorwaartse drang en controle daarover is er geen nageeflijkheid mogelijk. Rust, geduld en gevoel zijn drie sleutelwoorden hierin. De basis van vertrouwen, die je in het begin legt, neemt hij zijn hele leven mee.

De jonge paarden worden gereden met een open aanleuning en een voorwaarts neerwaartse deining van de hals. Variëren in hoofd/halshouding wordt met de jonge paarden veel minder gedaan dan met de verder geschoolde paarden.

Hoofd-halshouding
Als je verder komt in de africhting heb je steeds meer versnellingen in tempo. Ook krijg je telkens meer variatiemogelijkheden in de hoofd-halshouding bij verder afgericht paard. Als een paard eenmaal in balans is, het lijf is getraind en de spieren zijn ontwikkeld, dan is het ook toe aan meer variatie in de hoofd-halshouding. Goede tempocontrole is hier wel heel belangrijk voor.
De afwisseling in hoofd-halshouding bestaat onder andere uit het afwisselend kort (=aanspanning) en lang (ontspanning) te worden. Belangrijk hierbij is dat het paard zijn buikspieren goed aanspant en dus goed over de rug gaat. Variatie geeft je training oneindig veel mogelijkheden om je paard te gymnastiseren en te controleren of hij echt los is.

Ook interessant

  • Dressuurserie: zijgangen, wijken, schouderbinnenwaarts

    Dressuurserie: zijgangen, wijken, schouderbinnenwaarts

    De derde uit de reeks "dressuurserie": zijgangen, wijken en schouderbinnenwaarts.

  • Dressuurserie: contragalop, eenvoudige wissel, changement

    Dressuurserie: contragalop, eenvoudige wissel, changement

    De laatste uit de reeks "dressuurserie": contragalop, eenvoudige wissel, changement.

  • Wijken: de vergeten oefening

    Wijken: de vergeten oefening

    Wijken is de eerste van alle zijgangen en is een gehoorzaamheidsoefening.. Het wijken is eigenlijk een voorbereiding op andere zijgangen waarbij lengtebuiging gevraagd zal worden. Het blijkt dat ruiters het wijken alleen maar oefenen omdat ze in de L proeven gevraagd worden. Vervolgens wordt deze oefening niet meer uitgevoerd. Jammer, want deze oefening helpt je om de nageeflijkheid van je paard te verbeteren en het losser in zijn lijf te maken en te houden!

  • Travers: Correct gereden

    Travers: Correct gereden

    Hoe rijd je een goede, correcte travers en waar moet deze aan voldoen?

  • De onafhankelijke zit

    De onafhankelijke zit

    Om goed te kunnen paardrijden, is een onafhankelijke zit erg belangrijk. Een ruiter die onafhankelijk zit, kan de (verwachte en onverwachte) bewegingen van het paard in balans volgen. Daarbij kan hij zijn ledematen onafhankelijk van elkaar en de romp gebruiken.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

  1. Grethe Emilie pedersen

    #1

    Vestervangs May lecia 1. Rider my mother the breader 61220035 gretheepedersen123@gmail.com

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat