Dressuurserie: rechtgericht, zelfcontrole, verzameling en piaffe en passage

vrijdag 2 februari 2018 door Kitty
Dressuurserie: rechtgericht, zelfcontrole, verzameling en piaffe en passage

In deze dressuurserie behandelen we diverse onderdelen die aan bod komen bij de training van dressuurpaarden. Volgende week vrijdag het volgende deel: zijgangen, wijken voor de kuit, schouderbinnenwaarts.

Rechtgericht
Net als vrijwel elk mens links- of rechtshandig is, is vrijwel elk paard van nature scheef (linksgebogen of rechtsgebogen). Als ruiter heb je de taak het paard onder het zadel recht te richten. Een paard is recht als hij met zijn achterbenen in het spoor van zijn voorbenen loopt (of eigenlijk geldt het zelfs andersom: het paard moet met zijn voorbenen in het spoor van zijn achterbenen lopen). Dit geldt als hij op een rechte lijn loopt, maar ook bij het rijden van een volte of een wending. Het paard moet altijd ‘sporen’. Dit sporen kun je niet zien als je erop zit. Je kan wel voelen of je paard op eigen benen loopt en niet naar één kant hangt of uitzwaait. Dit zegt veel over de mate van rechtgerichtheid. Rechtrichten is iets wat in alle stadia van de africhting van het (dressuur)paard terugkomt. Je ziet dit ook terug in de dressuurproeven. Er worden in alle klassen (van BB tm Grand Prix) rechte lijnen over de AC-lijn gereden en dat is niet voor niets. Rechtrichten en de controle over de schouder en achterhand van het paard is een basisvoorwaarde om oefeningen te kunnen rijden en te kunnen verzamelen.

Zelfcontrole
Veel mensen vergeten hun eigen houding. Ben je zelf wel recht? Scheefzitten heeft een duidelijk effect op de rechtgerichtheid van het paard. Het is dus erg belangrijk goed en recht op je paard te  zitten. Dit werkt trouwens twee kanten op. Het is eenvoudiger goed en recht te zitten wanneer je paard recht en los door zijn lijf loopt dan wanneer hij zich vasthoudt in de rug.

Verzameling
Wanneer het paard verzamelt, gaat het in tempo langzamer terwijl de beweging van de achterbenen juist actiever wordt. Het paard neemt meer gewicht op de achterhand. De gewrichten van de achterhand buigen zich meer, het paard daalt in de achterhand en de voorhand lijkt juist meer omhoog te komen. Het ontwikkelen van verzameling is een resultaat van de opleiding van je paard. Uiteindelijk op het allerhoogste niveau in de Grand Prix zorgt de capaciteit van verzamelen ervoor dat het paard oefeningen zoals piaffe, passage en galoppirouettes vloeiend met expressie uit kan voeren.

Een hulpmiddel om te verzamelen is constant schakelen. Tempowisselingen maken het paard sterker waardoor het paard zich meer laat verzamelen. Bij het verzamelen mag het paard niet langzamer gaan bewegen. Hij moet in alle gangen zijn achterbenen actief onder blijven zetten.

Piaffe en passage
Twee Grand Prix-oefeningen die optimale verzameling vragen, zijn de passage en piaffe.

Piaffe is een verzamelde beweging die klein en op de plaats is. Passage is een meer voorwaartse, langzamere en verheven beweging.

Ook interessant

  • De onafhankelijke zit

    De onafhankelijke zit

    Om goed te kunnen paardrijden, is een onafhankelijke zit erg belangrijk. Een ruiter die onafhankelijk zit, kan de (verwachte en onverwachte) bewegingen van het paard in balans volgen. Daarbij kan hij zijn ledematen onafhankelijk van elkaar en de romp gebruiken.

  • Travers: Correct gereden

    Travers: Correct gereden

    Hoe rijd je een goede, correcte travers en waar moet deze aan voldoen?

  • Dressuurserie: contragalop, eenvoudige wissel, changement

    Dressuurserie: contragalop, eenvoudige wissel, changement

    De laatste uit de reeks "dressuurserie": contragalop, eenvoudige wissel, changement.

  • Dressuurserie: travers en renvers, appuyement

    Dressuurserie: travers en renvers, appuyement

    De vierde uit de reeks "dressuurserie": travers en renvers, appuyement.

  • Wijken: de vergeten oefening

    Wijken: de vergeten oefening

    Wijken is de eerste van alle zijgangen en is een gehoorzaamheidsoefening.. Het wijken is eigenlijk een voorbereiding op andere zijgangen waarbij lengtebuiging gevraagd zal worden. Het blijkt dat ruiters het wijken alleen maar oefenen omdat ze in de L proeven gevraagd worden. Vervolgens wordt deze oefening niet meer uitgevoerd. Jammer, want deze oefening helpt je om de nageeflijkheid van je paard te verbeteren en het losser in zijn lijf te maken en te houden!

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

  1. Grethe Emilie Pedersen

    #1

    Den skimle Meer vestervangs may lecia fra DK? Tidligere ejer spørger

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

» Alle hippische vacatures bekijken
Chat