TREC - een verslag

door Kitty - namens Startlijsten.nl
TREC - een verslag

TREC Eext

De laatste tijd had ik al wel eens wat gehoord over TREC en aangezien mijn nieuwsgierigheid al snel gewekt was, besloot ik me op te geven voor een TREC-wedstrijd in de buurt. 
Eerst de reglementen maar eens doornemen en daar zag ik al een struikelblok. Je paard moet minimaal vijf jaar oud zijn.
Het had dus geen zin me met mijn vierjarige ruin op te geven voor deze wedstrijd.
Omdat ik toch graag wilde weten hoe zo'n TREC werkt, besloot ik me aan te melden als vrijwilliger. 

Wat is TREC eigenlijk?
Een TREC (Technique de Randonnée Equestre de Compétition, oftewel competitieve ruiter trektochttechnieken) wedstrijd is een bekwaamheidstest voor recreatieruiters waarbij de nadruk wordt gelegd op de vaardigheden in trektochttechnieken en de saamhorigheid tussen ruiter en paard.
De hele wedstrijd bestaat uit drie onderdelen, namelijk:

 • een oriëntatierit (met kaart, kompas)
 • een gangenbeheersingsproef waarbij je een afstand van 100 of 150 meter zo langzaam mogelijk heen moet galopperen en zo snel mogelijk terug moet stappen
 • een terreinrit met 16 hindernissen (poortjes, sprongetjes aan de hand of onder het zadel, etc.) die je binnen een bepaalde tijd moet afleggen

Begin april was het zover en kon ik me melden bij het secretariaat. De dag ervoor had de oriëntatierit al plaatsgevonden, dus de paarden waren allemaal al goed op dreef.
Ik kreeg een plekje aangewezen als hindernisjury bij een paar pionnen en tonnen. 
De ruiters moesten tussen de pionnen door, een 8-je rijden om de tonnen en ten slotte tussen de andere pionnen door de hindernis verlaten.
Dit alles moesten ze in één gang (stap, draf of galop) doen en met de teugels in één hand. De hoogste gang leverde de hoogste punten op, maar de laagst gereden gang in de hindernis bepaalt het aantal punten dat je krijgt.

In de ruim vier uur dat ik bij deze hindernis gezeten heb, kwamen er veel verschillende combinaties voorbij. Van boom-, bit en ijzerloos tot dressuurcombinaties met volledige optoming. 
Het is leuk om te zien dat de samenwerking met het paard voorop staat en het eigenlijk niet uitmaakt of je met een Fjord, IJslander, KWPN-er of Shire meerijdt.
Zowel de ruiters als de paarden hadden er lol in en ieder had zijn eigen sterkere en zwakkere punten. 
Leuk om eens een TREC-wedstrijd op deze manier vanaf de zijlijn te bekijken.

Ook interessant

 • Op locatie: Starsale Veulenveiling

  Op locatie: Starsale Veulenveiling

  Nederland kent niet veel warme dagen, maar deze week stegen de temperaturen wel naar de 30 graden. Op deze uitzonderlijk warme vrijdagmiddag gingen we onderweg naar Drachten, op naar de Starsale Auctions.

 • SGW - voor de veelzijdige durfal

  SGW - voor de veelzijdige durfal

  Vertrouwen, samenwerking en lef, drie woorden die weergeven wat je bij een cross nodig hebt. Deze veelzijdige discipline wordt steeds populairder onder ruiters op allerlei niveaus. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij een samengestelde wedstrijd? Wij hebben ons hier maar eens in verdiept.

 • Op locatie: Jumping Outdoor Tolbert

  Op locatie: Jumping Outdoor Tolbert

  Woensdag was de aftrap van het concours met de ponyrubrieken. Zo leuk om die blije, guitige pony’s enthousiast door het parcours te zien racen. Racen, dat kunnen ze! Ruitertjes en pony’s als professionele combinaties uitgedost met ouders die zenuwachtig aan de kant staan te kijken. Veel verschillende types in allerlei groottes kwamen aan de start.

 • Equitana 2019

  Equitana 2019

  De wereldbeurs voor de paardensport in Essen: Equitana 2019!
  We zijn al een paar keer geweest en raken niet uitgekeken. Bijzondere gekte, koopjes, noviteiten, mooie shows en veel Nederlanders... Zeker een bezoekje waard!

 • SGW Oudkarspel

  SGW Oudkarspel

  De wedstrijd is alweer een tijdje geleden, maar het verslag hadden jullie nog van me tegoed: de eerste internationale wedstrijd van het seizoen voor ons, Nina en Binkie, eind april in Oudkarspel Noord-Holland!

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

 1. Liesbet

  #1

  Mooie beschrijving van de oefening!
  had ik die maar gehad... hahaha! Maar het was idd heel erg leuk.

  • Valerie

   #1

   Once you go TREC, you'll never go back! Als ik moet kiezen tussen een dressuurwedstrijd of TREC, dan is de keuze simpel!

 2. Marieke

  #2

  Mijn dochter en ik willen graag beginnen bij de beginners met een trec. Waar kunnen we beginnen om eens mee te doen.

  • Dewi Bergman - voorzitter TREC club Nederland

   #2

   Hoi Marieke,
   In december komt op www.trec-club.nl de kalender voor 2023 online. Houdt deze in de gaten voor alle TREC evenementen, waaronder clinics, oefendagen en wedstrijden. Ook zal de KNHS vanaf 9 december een online cursus over TREC lanceren, waardoor jullie jezelf alvast een beetje kunnen voorbereiden op het komende seizoen. Ik weet zeker dat jullie TREC heel leuk zullen vinden. Wellicht tot ziens!

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Weidegang: hier moet je om denken
Klik hier voor de voorpagina
Chat