Paarden-persoonlijkheden die je vast kent

door Kitty - Startlijsten.nl
Paarden-persoonlijkheden die je vast kent

1. De mopperkont

Neemt elke gelegenheid om zijn oren in de nek te leggen en zijn tanden in een twee- of viervoeter te zetten. Nooit in een goede stemming, moppert zelfs tijdens het slapen. 
Vermijd bij hem in de buurt te komen als hij eet omdat je anders onder zijn hoeven of tussen zijn tanden belandt. 
Vereisten: Sterke kleding en snelle reflexen.

2. De giller

Meestal een merrie. Ze houdt ervan 'kip' met een ander paard te spelen. Ze snuiven aarzelend aan elkaars neusgaten voordat ze een hoge kreet uitslaakt en een voorbeen naar voren slaat. Wie het eerste gilt en slaat, wint.
Vereisten: Een eigenaar die niet plotseling schrikt. Niet voor zenuwachtige personen.

3. De initiatiefnemer

Dit type paard geeft er de voorkeur aan om zelf de route en begintijd van elke reis te kiezen. Hij gaat graag achteruit, bij voorkeur op hoge snelheid met een paar mooie spins voor het juiste effect.
Vereisten: Sterke benen, een gietijzeren wilskracht en veel geduld.

4. De angsthaas

Gewoonlijk heeft dit paard een flink temperament. Hij kiest zijn angsten naar willekeurigheid: vandaag is hij bang voor roze bloemen of zijn eigen wateremmer, morgen vindt hij de prullenbak eng. Hij kan er niet van worden overtuigd dat het voorwerp, wat het dan ook is, hem niet zal doden.
Vereisten: Stevige schoenen met verharde neuzen en een eigenaar die houdt van spannende, onvoorspelbare acties.

5. De moddermagneet

Het zijn vaak schimmels of paarden met veel wit die niet weten hoe moeilijk het is om ze langer dan vijf minuten schoon te houden. Je zult met zo'n paard al snel leren dat mestvlekken niet zullen verdwijnen, wat voor shampoo je ook gebruikt of hoe hard je schrobt. De bruine plekken veranderen alleen in een lichtere schaduw van geel. Om deze reden zal een schimmel al snel je ergste nachtmerrie worden, wanneer je van jezelf nogal netjes bent. Des te meer je probeert om ze schoon te maken, des te viezer krijg je ze.
Vereisten: een uitgebreide garderobe van hoofd-naar-staart-dekens en flessen shampoo van industrieel formaat.

6. De Houdini

Veelal shetlanders, maar ook grotere exemplaren zijn perfecte Houdini's. Het maakt niet uit hoe goed de afrastering van je weide is, de Houdini vindt een manier om te ontsnappen. Dit zijn de genieën van de paardenwereld die je laten zien dat de beste sloten ze niet binnen houden wanneer er gras is aan de andere kant van het hek. Deze paarden weigeren voor de laagste hindernisjes, maar een sprong over het veldhek om aan de andere kant te komen vormt geen probleem.
Vereisten: Een goed afgerasterde weide.

7. Het intuïtieve paard

Deze paarden beoordelen het rijtechnisch vermogen van hun ruiter op het moment dat hun zitvlak het zadel raakt. Iedere ruiter die te hard probeert, krijgt het volledige programma - sjokken, wegspurten, stug blijven staan, bokken, plotseling omdraaien, hoofd aan de grond en gras eten - wat er ook nodig is om tranen bij de ruiter te veroorzaken, zodat ze afstijgen en het paard die dag het werk ontloopt.
Vereisten: Een ervaren ruiter die alle twijfel wegneemt.

8. Het vang-me-als-je-kunt paard

Dit paard ziet je al van afstand aankomen en galoppeert dan van je weg. Hij kent alle nieuwste vangstechnieken en met omkoping of achtervolgen krijg je hem alleen aan je halstertouw wanneer hij het zelf wil.
Vereisten: Een vindingrijke eigenaar is een must, samen met een gevoel voor humor wanneer je jezelf met je gezicht in de modder vindt na het maken van een slechte snoekduik naar het halster.

9. Het adem inhoudende, buik uitzettende paard

De singel zat stevig vast, totdat je je voet in de beugel plaatste en je met zadel en al onder het paard terecht kwam en de singel nog makkelijk vier gaten strakker had gekund. Dit paard zet zijn buik op als een kogelvis. Wanneer je je voet in de beugel steekt, weet hij dat het veilig is om uit te ademen. Een tijdje wachten met aansingelen maakt geen verschil, hij kan dit urenlang volhouden.
Vereisten: Beetje bij beetje aansingelen en tussendoor telkens een stukje stappen. Niet geschikt voor een ongeduldige eigenaar.

10. De stro-eter

Je weet dat hij een dik strobed had voordat je vertrok, maar in de ochtend liggen er nog maar een paar stro-stengels in de stal. Hoe meer stro je in de stal legt, hoe meer zal hij eten. Het enige handige is dat het uitmesten heel snel kan omdat je de stal simpelweg met de schep leeg kunt scheppen. Er is geen vork nodig. 
Vereisten: Een stevige schep, een onuitputtelijke toevoer van stro.

Hoeveel van deze paarden-persoonlijkheden komen je bekend voor? 

Bron: Horse & Hound

Ook interessant

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

  1. jeannette

    #1

    veel van de ondeugendheden komen van een lichamelijk ongemak! denk aan wervels en/of spieren!

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat