Paard scheren of niet?

Paard scheren of niet?

Wanneer het kouder wordt, maken paarden een wintervacht aan. Het ene paard krijgt een dikkere vacht dan het andere. In de training kan het lastig zijn als het paard een dikke wintervacht heeft en veel mensen besluiten dan ook hun paard te scheren.

Wat zijn de voor- en nadelen van scheren? Hoe vaak moet je het paard scheren?

Scheren
In de winter hebben de meeste paarden een dikke vacht. Daardoor zweten ze meer en drogen ze moeilijker op na een fysieke inspanning. Bij sommige paarden die in de winter doorgetraind worden is scheren echt een noodzaak. Misschien denk je dan dat je paard vatbaarder zal zijn voor verkoudheden maar dat is zeker niet het geval. Niemand wordt verkouden door het koud krijgen op zich. Verkouden kan je (of je paard) worden als het immuniteitssysteem verzwakt is. De combinatie verzwakte immuniteit + koude zorgen voor een verkoudheid.

Voordelen
Het belangrijkste voordeel aan het scheren is dat je minder tijd nodig hebt voor het onderhoud van jouw paard. Aangezien de vacht kort is, zal het paard sneller opdrogen na een inspanning. Ook voor de training heb je minder poetswerk. Sommigen vinden het gewoon mooier wanneer hun paard netjes geschoren is. Maar voor anderen is het veel belangrijker. Bij wedstrijdpaarden is het uiterlijk namelijk een belangrijke factor.

Nadelen
Er zijn natuurlijk ook nadelen verbonden aan het scheren. Want hoe je het nu wendt of keert, het blijft iets onnatuurlijks… Normaal houdt de dikke vacht van het paard de lichaamstemperatuur op peil in koude omstandigheden. Het paardenlichaam regelt zelf hoe dik de vacht moet zijn, rekening houdende met allerlei factoren (bvb temperament).

Scheermachine of shampoo kopen? ]

Het is moeilijk om zelf deze regeling na te bootsen met dekens. Sommige paarden worden te warm ingepakt, anderen te koud. Verder moet er ook altijd rekening gehouden worden met de buitentemperatuur. Op een winterdag kan het -3 vriezen, maar de volgende dag is het 8 graden… Wanneer je dan altijd dezelfde dekens gebruikt is dit niet gezond. De dekens moeten dus aangepast worden aan de temperatuur.

Wanneer je ziet dat je paard de deken niet goed verdraagt bijvoorbeeld net na het rijden, dan kan het zijn dat het paard er last van heeft. Dekens kunnen immers wrijvingen of jeuk veroorzaken. Let hier dus mee op.

Voeding
Sommige paarden gaan meer energie verbruiken wanneer ze geschoren zijn. Dit vooral om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Zelfs al ligt er een deken op het paard, de benen en het hoofd zijn nu eenmaal niet bedekt met de deken. Pas dus de voeding aan om vermagering te voorkomen. Wanneer het paard in de winter in de weide of paddock staat, kun je het beste zorgen voor een waterdichte deken.

Ook interessant

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat