Groomverblijf binnen uw bedrijf

door Feije van Eijndhoven
Groomverblijf binnen uw bedrijf

Diverse hippische bedrijven willen graag extra verblijfsruimte creëren voor een groom, stagiaire of ruiter die in de leer is, maar bij de aanvraag van een groomverblijf krijgen ze vaak nul op hun rekest. Feije van Eindhoven namens Van Santvoort Landelijk Wonen & Advies kan helpen om toch die extra woonruimte mogelijk te maken.

Tijdelijk gastenverblijf
“Een groomverblijf bouwen? Dat mag meestal niet direct. In veel gevallen wordt een groomverblijf als tweede bedrijfswoning getoetst. Eén bedrijfswoning bij een (agrarisch) bedrijf is toegestaan, voor een tweede bedrijfswoning kom je nauwelijks in aanmerking. Het beleid van gemeenten en provincies is er opgericht het aantal woningen in het buitengebied niet significant te laten groeien. Belangrijk is om aan te tonen dat het niet om een tweede bedrijfswoning gaat maar om tijdelijk verblijf van gasten. Hierover is een groot verschil in benadering tussen provincies en gemeenten.”

“We zien bij gemeenten waarin de paardensport een belangrijke marktpositie heeft ingenomen al soepelere regelgeving. De gemeenten Valkenswaard en Horst a/d Maas, waar heel veel topstallen zich gevestigd hebben, snappen inmiddels wel hoe het werkt in de paardenwereld en dat het wenselijk en soms ook noodzakelijk is dat je werknemers hebt die op stal verblijven.”

Permanent mag niet
Belangrijk aandachtspunt is het verschil tussen tijdelijke en permanent bewoning. Permanente bewoning naast de hoofdbedrijfswoning is niet toegestaan. Tijdelijk verblijf, in verschillende vormen, is in de meeste gevallen wel geregeld. “Er zijn gemeentes die zeggen dat bij tijdelijk verblijf een object maximaal 180 dagen per jaar bewoond mag worden. Maar wat is nu tijdelijk verblijf? Je hebt buitenlandse gasten die bijvoorbeeld een half jaar of jaar komen trainen, maar als ze weg zijn komt de volgende groom, stagiaire of buitenlandse ruiter. Dan kom je al snel weer uit bij permanent verblijf, oftewel een extra permanente woonruimte en dat mag niet.”

Oplossingen
Veel stallen worstelen met deze problematiek. Toch zijn er oplossingen te bedenken. “Bij grote bedrijven wordt het steeds makkelijker om hier goede afspraken over te maken bij de gemeente. Als het bijvoorbeeld vanuit bedrijfseconomisch oogpunt noodzakelijk is dat er gasten voor langere tijd verblijven, wanneer er seizoensgebonden werkzaamheden of activiteiten zijn zoals grote evenementen of het veulenseizoen of wanneer de hoeveelheid paarden om extra toezicht vragen. Er zijn wel wat opties die je met je adviseur zou kunnen doornemen. Het is maatwerk, maar zeker de moeite waard om je daarin te verdiepen." Bij Van Santvoort Landelijk Wonen & Advies kunnen ze daarbij helpen.

Ook interessant

 • Mag ik mijn buitenbak verlichten?

  Buitenbakverlichting aanleggen. Mag dat?

  Tegen de koude winterperiode kun je je kleden. Maar wat doe je tegen de donkere avonden? Juist: rijbaanverlichting! Mag dat zomaar?

 • Controleer je afrastering

  Hoe controleer je je afrastering

  Lees hier hoe je je afrastering rondom de weide kan controleren en testen. Staat er voldoende spanning op?

 • Paarden en vuurwerk

  Vuurwerk en paarden. Hoe nu verder....?

  De ene krant zegt minder vuurwerk-verkoop, de andere juist meer. Vuurwerk en carbid verbieden of niet, allemaal leuk en aardig, maar wij als paardenbezitter zitten tijdens de jaarwisseling met een spannend moment! Blijven onze dieren rustig?  Hier een aantal tips voor een rustige nacht...

 • Handigheidjes en tips

  Handigheidjes en tips

  Er zijn veel handigheidjes die het dure paardenleventje iets voordeliger maken of in elk geval handiger. We hebben een lijstje van deze handigheidjes opgesteld zodat jij hier ook gebruik van kunt maken.

 • Stalklimaat

  Stalklimaat

  Tien tips voor een beter stalklimaat.

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Dressuurproef uit het hoofd
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

» Alle hippische vacatures bekijken
Chat