Groomverblijf binnen uw bedrijf

door Feije van Eijndhoven
Groomverblijf binnen uw bedrijf

Diverse hippische bedrijven willen graag extra verblijfsruimte creëren voor een groom, stagiaire of ruiter die in de leer is, maar bij de aanvraag van een groomverblijf krijgen ze vaak nul op hun rekest. Feije van Eindhoven namens Van Santvoort Landelijk Wonen & Advies kan helpen om toch die extra woonruimte mogelijk te maken.

Tijdelijk gastenverblijf
“Een groomverblijf bouwen? Dat mag meestal niet direct. In veel gevallen wordt een groomverblijf als tweede bedrijfswoning getoetst. Eén bedrijfswoning bij een (agrarisch) bedrijf is toegestaan, voor een tweede bedrijfswoning kom je nauwelijks in aanmerking. Het beleid van gemeenten en provincies is er opgericht het aantal woningen in het buitengebied niet significant te laten groeien. Belangrijk is om aan te tonen dat het niet om een tweede bedrijfswoning gaat maar om tijdelijk verblijf van gasten. Hierover is een groot verschil in benadering tussen provincies en gemeenten.”

“We zien bij gemeenten waarin de paardensport een belangrijke marktpositie heeft ingenomen al soepelere regelgeving. De gemeenten Valkenswaard en Horst a/d Maas, waar heel veel topstallen zich gevestigd hebben, snappen inmiddels wel hoe het werkt in de paardenwereld en dat het wenselijk en soms ook noodzakelijk is dat je werknemers hebt die op stal verblijven.”

Permanent mag niet
Belangrijk aandachtspunt is het verschil tussen tijdelijke en permanent bewoning. Permanente bewoning naast de hoofdbedrijfswoning is niet toegestaan. Tijdelijk verblijf, in verschillende vormen, is in de meeste gevallen wel geregeld. “Er zijn gemeentes die zeggen dat bij tijdelijk verblijf een object maximaal 180 dagen per jaar bewoond mag worden. Maar wat is nu tijdelijk verblijf? Je hebt buitenlandse gasten die bijvoorbeeld een half jaar of jaar komen trainen, maar als ze weg zijn komt de volgende groom, stagiaire of buitenlandse ruiter. Dan kom je al snel weer uit bij permanent verblijf, oftewel een extra permanente woonruimte en dat mag niet.”

Oplossingen
Veel stallen worstelen met deze problematiek. Toch zijn er oplossingen te bedenken. “Bij grote bedrijven wordt het steeds makkelijker om hier goede afspraken over te maken bij de gemeente. Als het bijvoorbeeld vanuit bedrijfseconomisch oogpunt noodzakelijk is dat er gasten voor langere tijd verblijven, wanneer er seizoensgebonden werkzaamheden of activiteiten zijn zoals grote evenementen of het veulenseizoen of wanneer de hoeveelheid paarden om extra toezicht vragen. Er zijn wel wat opties die je met je adviseur zou kunnen doornemen. Het is maatwerk, maar zeker de moeite waard om je daarin te verdiepen." Bij Van Santvoort Landelijk Wonen & Advies kunnen ze daarbij helpen.

Ook interessant

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat