Controleer je afrastering

vrijdag 30 maart 2018 door Gallagher
Controleer je afrastering

Eindelijk is het weer zover! De paarden kunnen weer naar buiten! Zorg ervoor dat voordat jouw paarden weer in de wei staan, dat je zeker weet dat je afrastering goed functioneert en dus veilig is voor ze.

Met de Gallagher Check weet je zeker dat je elk onderdeel van je afrastering gecheckt hebt en dat jouw paarden veilig staan. Dan kun jij met een gerust hart genieten van je prachtige paarden in de wei! Zijn er zaken die je moet vervangen? Bestel ze dan snel online bij Gallagher!

Voor alle uitgebreide stappen van de Gallagher Check, verwijzen we naar het filmpje, onder aan deze pagina.

Benodigdheden voor de check:

  1. Een tester met display
  2. Eén tot 3 ijzeren palen
     

De Gallagher check Stap 1: Check het schrikdraadapparaat
De check begint bij je schrikdraadapparaat met een tester. Koppel voor de test altijd de afrastering los van het apparaat. Vergeet hierbij niet eerst het stroom er af te halen.
Het apparaat werkt goed als het gelijk of hoger is dan 6.0 kV. Als het lager is dan functioneert het apparaat niet naar behoren en adviseren wij om deze te vervangen of te laten repareren.     


De Gallagher check Stap 2: Check het voltage op uw afrastering
Meet het voltage met de tester aan het einde van je afrastering. Het verschil met de waarde van het schrikdraadapparaat mag niet meer zijn dan 1.5 kV. Als het hoger is dan is de geleiding niet optimaal en dat je dus veel stroomverlies hebt op de afrastering. Wij adviseren je om in dit geval door te gaan naar stap 3 en 4 en stap 2 te herhalen nadat je onderhoud hebt gepleegd aan de afrastering.


De Gallagher check Stap 3: Check uw afrastering

  • Zijn de palen nog intact?
  • Gebruik de storingsdetector om de geleiders te checken op defecten. Repareer dedefecte geleider door er een verbinder tussen te zetten.
  • Check of de geleiders goed zijn gespannen. Indien nodig, span deze op met een spanner. Check of de verbindingen tussen de geleiders in tact zijn.
    Controleer of de isolatoren in tact zijn. Vervang de isolatoren met schade of slijtage verschijnselen.Aarding testen


De Gallagher check Stap 4: Check de aarding
Een goede aarding is essentieel voor een goed werkende elektrische afrastering. De aarding check je door kortsluiting op de afrastering te veroorzaken. Dit doe je door op 100 meter afstand van de aarding een ijzeren paal tegen je afrastering aan te leggen. Je meet dan weer de kV op de afrastering. Deze zou dan minder dan 1.0 kV moeten zijn. Is deze hoger, plaats dan nog meer ijzeren palen tegen de afrastering om het voltage te laten dalen. Meet vervolgens de spanning op de aardpen. De spanning op de aardpen moet minder zijn dan 0.3 kV. Is de spanning hoger? Dan dient er extra aarding bij te worden geplaatst.


Hier kun je het filmpje bekijken:

 

Meer informatie over de Gallagher-check vind je op: gallagher.eu/check

Ook interessant

Nieuwste vacatures

Chat