Mag ik mijn buitenbak verlichten?

woensdag 15 november 2017 door Feije van Eijndhoven
Mag ik mijn buitenbak verlichten?

De donkere dagen zijn alweer aangebroken. Na 17u is het buitenrijden al geen pretje meer. De oplossing: verlichting bij de rijbak!

Veel buitenbakken hebben lichtmasten, maar wat als je die nog niet hebt? Mag je die zo maar plaatsen? “Nee, zeker niet”, is het antwoord van Feije van Eijndhoven namens Van Santvoort Advies. “Het wordt vaak gezien als hinder en overlast voor omwonenden.”

Er zijn steeds meer gemeentes die een beleid hierover hebben opgesteld, laat Feije van Eijndhoven weten. “Als je geluk hebt, heeft de gemeente al vastgelegd in het bestemmingsplan dat je bij een 20x40m bak vier lichtmasten mag opzetten en bij een 20x60m bak zes lichtmasten. Maar, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Als je dicht tegen een bos of natuurgebied aan zit, mag dit vaak niet. Dan verstoor je de natuur. De ene gemeente keurt een lichtmast van drie meter goed, de andere van vier of zelfs vijf meter. Je hebt er in elk geval een vergunning voor nodig.”

Voor degene die geen vergunning krijgt, heeft Feije een tip: “Rijbakverlichting wordt vaak niet toegestaan, maar over erfverlichting wordt niks gezegd. Daar kan ik advies  over geven.”

Feije’s tips voor het plaatsen van lichtmasten:

 • Houd rekening met de buren.
 • Zorg dat alleen je rijbak verlicht is en dat er zo min mogelijk strooilicht is.
 • Zorg voor energiezuinig verlichting.
 • Bepaalde lichttypes geven minder hinder aan flora en fauna.
 • Als je op zoek bent naar lichtmasten, ga bij gemeentewerf kijken. Daar zijn veelal lichtmasten over die langs de weg hebben gestaan.


Vragen over het aanleggen van verlichting en vergunningen: www.vansantvoort..nl/advies.

Foto en interesse in aanleggen van verlichting: www.rutjespaardenboxen.nl

Ook interessant

 • Groomverblijf binnen uw bedrijf

  Groomverblijf binnen uw bedrijf

  Extra verblijfsruimte voor groom, ruiter, stagiaire? Regelmatig levert de aanvraag hiervan problemen op. In onderstaand artikel van Feije een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

 • Buitenbak aanleggen… Wel of geen vergunning nodig?

  Buitenbak aanleggen… Wel of geen vergunning nodig?

  Je wilt een paardenbak aanleggen om lekker in te kunnen rijden. Heb je daarvoor een vergunning nodig en waar moet je nog meer om denken?

 • Registratie paard per 21 april 2021

  Registratie paard per 21 april 2021

  Per 21 april 2021 wordt de Europese Diergezondheidsverordening van kracht in Nederland. Eén van de gevolgen hiervan is dat de houders van paarden verplicht zijn deze te registreren, zowel hobby- als bedrijfsmatige paardenhouders.

 • De paardentrailer

  De paardentrailer

  Veel paardentrailers worden zonder al te veel kennis van zaken aangeschaft en gebruikt. Uit een steekproef van de BOVAG bleek dat meer dan de helft van de paardentrailers ernstige gebreken vertoont. Ook de kennis van zaken over het rijden met een paardentrailer laat nogal te wensen over. Veel mensen weten niet eens of ze eigenlijk wel met een trailer mogen rijden, rijden te hard of remmen zo ruw dat het paard bijna in de kofferbak van de auto terecht komt.

 • Paddocks maken? Eerst je huiswerk, dan pas naar gemeente

  Paddock maken op je erf? Welke stappen moet je nemen?

  Informatief artikel over vergunningen, gemeente en bodemonderzoek.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Chat