Boekbespreking: Tussen je oren, onder je cap

door Kitty - Startlijsten.nl
Boekbespreking: Tussen je oren, onder je cap

Tussen je oren, onder je cap (Afke Teunen)
Ruiterpsyche

Vaak kies je voor een bepaald boek omdat het thema dicht bij jezelf staat. Bij dit boek was het voor mij ook het geval. Met mijn fijne jonge paard alleen maar winst en goede punten op de spring- en dressuurwedstrijden. Totdat het ineens minder gaat. Een weigering in de springring, een andere keer zelfs zandhappen. Weg zelfvertrouwen! In de dressuur in plaats van elke keer dubbele winstpunten juist heel lage punten. Kunnen we het nog wel?

Tijd om het boek over ruiterpsyche "Tussen je oren, onder je cap" van Afke Teunen te lezen. Een boek waarin nader ingegaan wordt op alle mentale redenen waardoor het paardrijden (even) minder gaat. Je kunt hierbij denken aan angst, te perfectionistisch zijn en luiheid. Ook wordt er aandacht geschonken aan de juiste mentale conditie om op wedstrijd te scoren.

Eerste indruk

De omslag oogt niet echt flitsend of modern. De titel en subtitel geven wel meteen duidelijk aan waar het boek over gaat.

Bij het zien van de inhoudsopgave word ik wel weer blij. Een duidelijke indeling, daar houd ik wel van. Het boek bestaat uit vijf delen: Tussen je oren, Emoties, Sportpsychologie, Ruiters en anderen en Gezond verstand.

Verliezen is een waardevolle kunst en gelukkig kun je het leren.

Tijd om te gaan lezen. Het is geen "Jip en Janneke-taal" waarin het boek geschreven is, maar het leest wel makkelijk weg. De auteur neemt je als het ware mee het boek in waarbij je telkens gevoel van herkenning ervaart.

De tekst

Op een makkelijke manier beschrijft de auteur herkenbare situaties. Door dat herkenbare leest het eenvoudig en schiet je door de hoofdstukken.

Denk als een paard. Je lichaam is een paard waar je hoofd op rond rijdt. Dat klinkt mij wat vreemd in de oren. Als ik verder lees, begrijp ik wel wat ze bedoelt maar toch kan ik hier niet zoveel mee.

Omgaan met angst

Eigenlijk ben ik nooit bang geweest tijdens het paardrijden. Tot een paar jaar geleden een jong paard vanuit het niets besloot mij er flink af te gooien. De laatste tijd gaat mijn hartslag flink omhoog bij het springen. Na een val met een nare blessure als gevolg vind ik het springen ineens weer erg spannend.

Een simpele oplossing lijkt stoppen met datgene wat je eng vindt. Maar helaas werkt dat niet zo. Angst is volgens de auteur wel goed te behandelen en in veel gevallen kun je dat zelf.

De oorzaak van angst zit grotendeels tussen je oren en daar vind je ook de oplossing.

Ik lees aandachtig verder....!

Handige tips over praten tegen jezelf, ademhaling en logisch redeneren.

'Face your fears' met mate en zet kleine stapjes.

Het boek gaat (gelukkig) niet alleen over angst. Ook andere onderdelen zoals luiheid komen aan bod. Met daarbij tips hoe je daar mee om zou kunnen gaan.

Luiheid

Ken je dat? Je zou nog wel je zadel kunnen invetten maar liever spring je onder de douche en plof je neer op de bank. Op dat moment ben je lui. Maar is dat erg? Ook hier geeft het boek een interessante lezing over.

Jaloezie

Vrijwel iedereen heeft wel eens jaloerse gevoelens. Iemand anders lijkt iets veel beter te kunnen dan jij, heeft een beter paard, etc. En voor jou voelt dat vervelend.

In het boek komt dit gevoel uitgebreid aan bod. Jaloezie kun je niet wegnemen maar je kunt wel leren ermee om te gaan. Taakgerichte en egogerichte ruiters worden besproken. Topruiters zijn vooral taakgericht maar ook een groot gedeelte egogericht.

"Winnen kun je niet controleren, verbeteren wel."

Wanneer je je niet focust op het winnen, maar op het verbeteren van je manier van rijden en je presteren in de ring, zal je minder nerveus zijn.

Conclusie

Controlfreak, motivatie, zelfvertrouwen trainen... Het lijkt wel of dit boek voor mij geschreven is. Allerlei kanten van de paardensport worden in dit boek aangestipt en met wat goed gezond verstand kan het je een enorme boost geven in de juiste richting. ​Ik merk bij mezelf al dat ik op een positieve manier nadenk over mijn manier van paardrijden. Wat mij betreft dus een echt aanrader!

Bestel via Bol.com:

 


Andere boeken die jou misschien interesseren:

Ook interessant

 • Je dressuur-mindset

  Dressuur met een goede mindset

  Dressuur met een goede mindset

 • Patijn's Paarden Revue... dit jaar weer!

  Wat is Patijn's Paarden Revue

  Patijn's Paarden Revue 2020. Maar wat is het? Je leest het hier!

 • Dressuur: Takt

  Dressuur: Takt

  Het eerste begrip uit het eerder genoemde Skala der Ausbildung is het begrip "takt". De drie basisgangen waar het paard over beschikt zijn stap, draf en galop. Elk van deze gangen heeft een eigen takt. Takt is een eerste basisvoorwaarde voor het paardrijden.

 • Rijbaanfiguren

  Rijbaanfiguren

  Tijdens dressuurproeven worden diverse rijbaanfiguren gereden. Deze figuren hebben onder andere tot doel het soepel maken van het paard.

 • Dressuurtraining: overgangen

  Dressuurtraining: overgangen

  Overgangen kun je zien als de bouwstenen van de dressuur. Door veel overgangen te rijden van het ene naar het andere tempo en binnen een bepaald tempo, leert het paard om te luisteren naar je hulpen, verbeteren zijn reactievermogen en balans en helpt het je paard meer soepel te maken.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat