Tractorrijbewijs verplicht per 1 juli 2015

door Verkeersschool Blom
Tractorrijbewijs verplicht per 1 juli 2015

Verkeersveiligheid

Uit onderzoek is gebleken dat er jaarlijks gemiddeld 15 dodelijke slachtoffers vallen, 96 personen in het ziekenhuis belanden en 115 personen licht gewond raken door een ongeval met een landbouwvoertuig.

Het gemiddeld aantal dodelijke verkeersongevallen is de afgelopen jaren afgenomen. Helaas is het aantal dodelijke slachtoffers met tractorongelukken toegenomen en is 2% van alle dodelijke ongevallen toe te schrijven aan de landbouwvoertuigen.

Het hoofddoel van de invoering van het tractorrijbewijs is dan ook de verkeersveiligheid verbeteren en het aantal slachtoffers te verminderen.

Wist je dat Nederland één van de laatste landen is waar het T-rijbewijs wordt ingevoerd?


Wanneer heb je het T-rijbewijs nodig?

Alle bestuurders van een landbouw- of bosbouwtrekker (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. Het rijbewijs geldt in principe voor alle LBT’s en MMBS’en. De twee uitzonderingen zijn:

 1. LBT’s en MMBS’en die: inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant niet breder zijn dan 1,3 m en die worden gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Deze voertuigen mogen niet voorzien zijn van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.
 2. Voor heftrucks die niet breder zijn dan 1,3 m zonder aanhangwagen of verwisselbare getrokken machine en die worden gebruikt voor het laden en lossen in de directe omgeving van een fabriekshal of magazijn is geen T-rijbewijs nodig. De scholing voor bestuurders van heftruck is reeds verplicht.

Wie moet het T-rijbewijs behalen?

Het T-rijbewijs moet behaald worden door diegene die op 1 juli 2015 nog niet in het bezit zijn van het rijbewijs B (personenauto) maar wel met een tractor op de openbare weg willen rijden. Diegene die voor 1 juli 2015 het B rijbewijs hebben behaald krijgen het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven.

Voor het theoretische gedeelte van de rijopleiding dient de leerling minimaal 15,5 jaar oud te zijn. Voor het praktische gedeelte geldt de minimumleeftijd van 16.


Overgangsregelingen en vrijstellingen

Je hoeft het T-rijbewijs niet te behalen als:

 • je op 1 juli 2015 in het bezit bent van het autorijbewijs (B). Het T-rijbewijs wordt dan bij verlenging automatisch bijgeschreven.
 • je op 1 juli 2015 in het bezit bent van het trekkercertificaat. Deze kun je deze tot 1 juli 2016 inwisselen voor het T-rijbewijs.
 • je op 1 juli 2015 in het bezit bent van het vrachtautorijbewijs. Dan wordt het T-rijbewijs bij verlenging automatisch bijgeschreven. Haal je na 1 juli 2015 het vrachtautorijbewijs wordt deze direct bijschreven.


De opleiding en de examens

De rijopleiding voor het T-rijbewijs bestaat uit een deel theorie en een deel  praktijk.

Theorie
Verkeersschool Blom biedt de mogelijkheid een klassikale cursus te volgen. Leer je liever thuis? Dan kun je kiezen voor onze online zelfstudie mogelijkheid. De klassikale cursus bestaat uit twee dagen (4 dagdelen) cursus volledig verzorgt met lesmateriaal, theorie-examen, koffie/thee en eventueel een uitgebreide lunch. De cursussen worden gegeven in Etten-Leur maar vanaf 10 personen komen zij ook op locatie.

Theorie-examen
De theorie bestaat uit een CBR theorie-examen. Het examen is opgebouwd uit 50 meerkeuzevragen waarvan er 35 correct beantwoord moeten worden. Je mag het theorie-examen afleggen al vanaf 15,5 jaar. Je dient in het bezit te zijn van het theoriecertificaat voordat je op rijexamen gaat.

Praktijk
Verkeersschool Blom biedt je verschillende mogelijkheden aan wat betreft de praktijkopleiding. Je kunt bij kiezen uit losse lessen, pakket TA (8 uur rijles) of pakket TB (16 uur rijles). Natuurlijk kunnen ze ook een pakket voor je op maat maken! Voor diegene die graag wil weten hoeveel lessen je nodig hebt hebben ze de mogelijkheid tot een proefles. De proefles bestaat uit 2 uur rijles waarna hun deskundige instructeur je een goed advies kan geven. De praktijkopleiding wordt zo gepland dat je binnen één of enkele dagen na de lessen op examen kunt.

Meer informatie of vragen? Neem dan contact op met een van de opleidingsadviseurs van Blom Verkeersschool. Bel 076 501 55 35 of stuur uw vraag naar info@verkeersschoolblom.nl

Bezoek ook eens de website: www.tractorrijbewijs.nl of www.verkeersschoolblom.nl

 

Ook interessant

 • Wat doe je tijdens de Corona-crisis?

  Wat doe je met je paard tijdens de Corona-crisis?

  Tips om de dag door te komen, zonder dat je veel bij je paard mag.

 • Buiten de poort

  Juridisch: Buiten de poort

  De rechter is het met je eens... maar juich niet te vroeg! In hoger beroep kan het nog wel eens anders uitpakken...

 • Gevaarlijk diner!

  Eikels: een gevaarlijk diner

  Eikels zijn giftig voor paarden. Hoe zit dit juridisch in elkaar?

 • Ruiter Fit Training: mentale kracht

  Ruiter Fit Training: mentale kracht

  Wat betekent mentaal eigenlijk? De Dikke van Dale zegt over mentaal: “de geest of het denkvermogen”.  Zie je lijf als het vervoermiddel van je brein. In je brein zijn jouw geest en jouw denkvermogen opgeslagen. Je brein en je lichaam kunnen niet zonder elkaar. Beiden zal je moeten onderhouden door goed te eten en te bewegen.

 • Een brug te ver

  Een brug te ver

  Anna's paard zakt door de brug. Wie betaalt de dierenartsrekening?

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

 1. Ronald

  #1

  Goeie zaak! Die jongeren jagen soms bloedhard met een dodelijk apparaat over de straat. Moeten ze een noodstop maken, dan is de remweg altijd te lang. Massa is traag hè. Dat hebben ze niet altijd in de gaten...

 2. Ronny Vervaet

  #2

  Moet de man een trekker rijbewijs hebben , de man is 73 jaar woonachtig in Belgie en heeft geen autorijbewijs.

  Heeft 20 jaar met een trekker gereden dus wel ervaring maar geen papieren . Bij voorbaat dank

  • Robert - Startlijsten.nl

   #2

   Dit kreeg ik door van Verkeersschool Blom:

   Hij moet een T-Rijbewijs hebben om op de openbare weg te mogen rijden, mocht hij het in Belgie moeten halen dan gaat het om het G rijbewijs.

Nieuwste vacatures

Chat