Dit kun je beter niet tegen je hoefsmid zeggen

door Kitty - Startlijsten.nl
Dit kun je beter niet tegen je hoefsmid zeggen

Goede hoefsmeden zijn hun gewicht in goud waard. Door je paard op de juiste manier te bekappen en zo nodig te beslaan, zorgt de hoefsmid, dat de benen van je paard zo weinig mogelijk te lijden hebben van het werk , dat we van hem vragen. Iedereen kan in een paar uur leren een hoef een stuk korter te maken. De hoeven van een paard in de juiste stand te bekappen, is een ander verhaal. Hiervoor moet de hoefsmid precies weten hoe hoeven en benen van het paard zijn gebouwd en wat voor ieder individueel paard de ideale stand is. Dat vraagt jaren studie en vooral begeleiding van ervaren leermeesters. Wees dus maar zuinig op je hoefsmid. Om hem of haar ook als jouw hoefsmid te houden, kun je bepaalde dingen beter niet tegen zeggen...

  1. Sorry, we hebben geen koffie/melk/suiker meer.
     
  2. Oh, ik ben vergeten te vertellen dat ik een ander paard erbij gekocht heb. Het is een Shetlander/Shire/jong, onopgevoed paard net uit de koppel. Deze kun je er wel even bij doen, toch?
     
  3. Sorry, ik had moeten vertellen dat hij een beetje trapt. Gaat alles okee daar op de grond?
     
  4. Het is zulk mooi weer, dus heb ik ze maar even buiten gelaten. Ik denk dat ze daar achter op het grote land lopen. Het kost vast niet meer dan een uurtje om ze te vangen.
     
  5. Ik moet nu gaan. Doe je even haar deken op, vliegenmasker, vliegenspray, springschoenen en beenbeschermers om en breng je haar even naar de verre wei als je klaar bent?
     
  6. Het moet heerlijk zijn de hele dag buiten te werken! (midden in de winter, wanneer je hoefsmid blauwe lippen heeft van de kou, blaft als een hond en regelmatig met zijn handen wappert om gevoel in zijn handen te houden).
     
  7. Hij is een ijzer kwijt. Kun je vanochtend nog even langskomen? Vanmiddag dan? Morgenochtend? Je bent niet erg flexibel...
     
  8. Oh sorry, ik ben vergeten geld mee te nemen. Ik betaal je volgende keer, okee?
     
  9. Ja, ik heb zijn hoeven even mooi ingeölied voordat je hier was. Ziet er mooi uit, hè?
     
  10. Had ik niet gezegd dat ik kalkoengaten in de ijzers wilde? Kun je ze er even afhalen en alsnog erin boren?
     
  11. Wat grappig, dat deed hij ook al bij mijn vorige twee hoefsmeden. Wat een karakterpaard hè?
     
  12. Wat fijn dat je er bent! Mijn vorige hoefsmid weigerde nog te komen na zijn derde hersenschudding.
     
  13. Ja, vorige maand heeft ze dat ijzer verloren, maar ik dacht ik wacht totdat haar andere hoef ook gedaan moest worden.
     
  14. Ik had geen tijd om de modder van zijn benen te wassen.

Bron: Horse and Hound

Ook interessant

  • Ophouding

    Ophouding

    Een ophouding is de hulp aan het paard om aan te geven dat je iets wilt veranderen. Dit kan een overgang van draf naar stap zijn, maar ook een hulp om het paard even wat alerter te maken. Er zijn twee soorten ophouding: de hele ophouding en de halve ophouding.

  • Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel1)

    Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel1)

    Tess is op zoek naar een dressuurpaard. Zij leest een advertentie van Daan waarin hij zijn dressuurpaard te koop aanbiedt. Tess maakt een afspraak met Daan om het paard te bekijken en te rijden en neemt haar instructeur mee die eveneens even in het zadel plaats zal nemen.

  • Heeft je paard last van wedstrijdspanning?

    Last van wedstrijdspanning?

    Als je paard last van wedstrijdspanning heeft, zijn er een aantal dingen die je kan doen. Hier leggen we uit welke mogelijkheden er zijn voor ruiter en paard!

  • De voorbereiding op je veulen

    Veulen op komst! Wat nu?

    Je merrie is inmiddels in de laatste fase van de dracht beland en je wordt steeds nieuwsgieriger naar je veulen. Wat gebeurt er in de laatste fase van de dracht en hoe kun je je voorbereiden op de geboorte van het veulen?

  • Invlechten met naald en draad

    Invlechten met naald en draad

    Hoe vlecht jij je paard in? Heb je het wel eens met naald en draad geprobeerd? Ik vind die roosjes wel erg mooi staan. Het stappenplan om je paard met naald en draad in te vlechten vind je hier op Startlijsten.nl.

Chat