Dit kun je beter niet tegen je hoefsmid zeggen

door Kitty - Startlijsten.nl
Dit kun je beter niet tegen je hoefsmid zeggen

Goede hoefsmeden zijn hun gewicht in goud waard. Door je paard op de juiste manier te bekappen en zo nodig te beslaan, zorgt de hoefsmid, dat de benen van je paard zo weinig mogelijk te lijden hebben van het werk , dat we van hem vragen. Iedereen kan in een paar uur leren een hoef een stuk korter te maken. De hoeven van een paard in de juiste stand te bekappen, is een ander verhaal. Hiervoor moet de hoefsmid precies weten hoe hoeven en benen van het paard zijn gebouwd en wat voor ieder individueel paard de ideale stand is. Dat vraagt jaren studie en vooral begeleiding van ervaren leermeesters. Wees dus maar zuinig op je hoefsmid. Om hem of haar ook als jouw hoefsmid te houden, kun je bepaalde dingen beter niet tegen zeggen...

 1. Sorry, we hebben geen koffie/melk/suiker meer.
   
 2. Oh, ik ben vergeten te vertellen dat ik een ander paard erbij gekocht heb. Het is een Shetlander/Shire/jong, onopgevoed paard net uit de koppel. Deze kun je er wel even bij doen, toch?
   
 3. Sorry, ik had moeten vertellen dat hij een beetje trapt. Gaat alles okee daar op de grond?
   
 4. Het is zulk mooi weer, dus heb ik ze maar even buiten gelaten. Ik denk dat ze daar achter op het grote land lopen. Het kost vast niet meer dan een uurtje om ze te vangen.
   
 5. Ik moet nu gaan. Doe je even haar deken op, vliegenmasker, vliegenspray, springschoenen en beenbeschermers om en breng je haar even naar de verre wei als je klaar bent?
   
 6. Het moet heerlijk zijn de hele dag buiten te werken! (midden in de winter, wanneer je hoefsmid blauwe lippen heeft van de kou, blaft als een hond en regelmatig met zijn handen wappert om gevoel in zijn handen te houden).
   
 7. Hij is een ijzer kwijt. Kun je vanochtend nog even langskomen? Vanmiddag dan? Morgenochtend? Je bent niet erg flexibel...
   
 8. Oh sorry, ik ben vergeten geld mee te nemen. Ik betaal je volgende keer, okee?
   
 9. Ja, ik heb zijn hoeven even mooi ingeölied voordat je hier was. Ziet er mooi uit, hè?
   
 10. Had ik niet gezegd dat ik kalkoengaten in de ijzers wilde? Kun je ze er even afhalen en alsnog erin boren?
   
 11. Wat grappig, dat deed hij ook al bij mijn vorige twee hoefsmeden. Wat een karakterpaard hè?
   
 12. Wat fijn dat je er bent! Mijn vorige hoefsmid weigerde nog te komen na zijn derde hersenschudding.
   
 13. Ja, vorige maand heeft ze dat ijzer verloren, maar ik dacht ik wacht totdat haar andere hoef ook gedaan moest worden.
   
 14. Ik had geen tijd om de modder van zijn benen te wassen.

Bron: Horse and Hound

Ook interessant

 • Impuls

  Impuls

  Het streven in het rijden is ernaar de achterhand zo te activeren dat deze meer gewicht gaat dragen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet het paard voldoende impuls hebben. Impuls is de drang van het paard naar voren, opgewekt en gecontroleerd door de ruiter. Je paard moet voorwaarts blijven denken, waardoor het meteen reactie geeft op een beenhulp.

 • Afstanden rijden

  Afstanden rijden

  Tijdens het springen juiste afstanden zien en goed aan kunnen rijden.

 • Afgifte paspoort aan pensionhouder

  Afgifte paspoort aan pensionhouder

  Tineke staat niet te springen bij de gedachte om het paardenpaspoort aan Harm af te geven. Want wat kan zij doen als Harm verkeerde bedoelingen heeft en besluit om haar paard achter haar rug om te verkopen? Op aandringen van Harm geeft Tineke uiteindelijk toch het paardenpaspoort aan hem af. Het stamboekbewijs bergt zij thuis veilig op in de kluis met de gedachte dat Harm haar paard zonder stamboekbewijs niet stiekem kan verkopen.

 • Startlijsten.nl-Sponsorplan 2016

  Startlijsten.nl-Sponsorplan 2016

 • Consequent gedrag, gehoorzaam paard

  Consequent gedrag, gehoorzaam paard

  Consequent reageren geeft je paard duidelijkheid en voorkomt een hoop irritatie.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Rijden zonder beugels
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

» Alle hippische vacatures bekijken
Chat