Ode aan de vrijwilliger

dinsdag 23 mei 2017 door Kitty - Startlijsten.nl
Ode aan de vrijwilliger

De laatste tijd heb ik een aantal verschillende soorten wedstrijden gereden: springen, dressuur, cross. 
Wat me bij al die wedstrijden opvalt, is dat er veel vrijwilligers nodig zijn om de wedstrijd zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.
Niet alleen het secretariaat, maar ook schrijvers, hindernisbouwers, hindernisjury's, ringmeesters, couponrunners, etc.
Mensen die belangeloos tijd steken in hulp bij wedstrijden. Soms vrolijk, soms enorme mopperkonten. Maar ook al mopperen ze soms wat af, ze staan er wel. Zij zorgen er wel met elkaar voor dat die wedstrijd door kan gaan.
Ik denk dat het goed is er eens bij stil te staan hoeveel mensen nodig zijn voor het organiseren en vlot laten verlopen van wedstrijden.

Vrijwilligers vinden
Vaak is het lastig om genoeg vrijwilligers bij elkaar te sprokkelen. Vooral in het buitenseizoen wanneer er meerdere proeven tegelijkertijd gereden worden. 
Bij een crosswedstrijd zijn veel vrijwilligers nodig voor het opbouwen van de hindernissen en als hindernisjury verdeeld over de hele route.

Als organiserende vereniging is het belangrijk dat je je vrijwilligers koestert. 
Zorg voor voldoende eten en drinken tussendoor en een leuke attentie achteraf. Ook kun je een keer een vrijwilligersavond organiseren met barbecue of een clinic. 

Vrijwilligers worden niet betaald. Niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn!

Dus hulde voor diegenen die zich inzetten als vrijwilliger!
Denk er maar eens aan als je zit te mopperen wanneer het zo lang duurt voordat de uitslagen bekend zijn. Of wanneer je eerder of later de ring in moet dan de planning was.
Het zijn allemaal mensen die vanuit hun hobby jouw hobby mogelijk maken.

Allemaal vrijwilliger worden!
Ik heb een goed idee. Als we ons nu eens allemaal voor minimaal één wedstrijd of evenement aanmelden als vrijwilliger? Want door allemaal even kort de handen uit de mouwen te steken, kunnen we zoveel meer voor elkaar krijgen!
 

Ook interessant

 • Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel1)

  Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel1)

  Tess is op zoek naar een dressuurpaard. Zij leest een advertentie van Daan waarin hij zijn dressuurpaard te koop aanbiedt. Tess maakt een afspraak met Daan om het paard te bekijken en te rijden en neemt haar instructeur mee die eveneens even in het zadel plaats zal nemen.

 • Dit kun je beter niet tegen je hoefsmid zeggen

  Dit kun je beter niet tegen je hoefsmid zeggen

  Dit kun je beter niet tegen je hoefsmid zeggen

 • Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel 2)

  Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel 2)

  Bart is op zoek naar een sportpaard voor zijn dochter. Via via komt hij in contact met Emma. Zij heeft een van haar sportpaarden te koop staan. Dit paard heeft zij nog maar twee weken op stal staan. Bart brengt samen met zijn dochter een bezoek aan Emma om het paard te bezichtigen.

 • Paard stijf? Steek je kop niet in het zand!

  Paard stijf? Steek je kop niet in het zand!

  Ken je dat gevoel dat je paard net niet helemaal lekker loopt? Negeer het niet. Lees de column van paardenarts Frank van Leeuwen.

 • Het nulurencontract

  Het nulurencontract

  Simone, Marieke en Tim werken alledrie bij manege ' Het Gouden Hoefijzer'. Simone heeft een vast arbeidscontract en houdt zich bezig met de verzorging van de pony's en geeft daarnaast een paar uur per week les. Marieke en Tim hebben allebei een tijdelijk nulurencontract en worden opgeroepen als het druk is op de manege of als Simone bijvoorbeeld ziek is.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

 1. Rina

  #1

  Allemaal vrijwilliger worden, een super idee. Dan is het gemopper zo voorbij als uitslagen lang op zich laten wachten, of de startvolgorde niet zo aangepast kan worden zoals de ruiter het beste uitkomt, omdat hij/zij niet de enige is die wil starten. Vrijwilligers doen ontzettend hun best om wedstrijden soepel en gezellig te laten verlopen, en verdienen het zeker niet om beledigd of heel soms als oud vuil behandeld te worden.

  Zonder vrijwiligers, geen wedstrijden!!!!

  • Trijntje

   #1

   Helemaal mee eens!!!!!!!

  • Debby

   #1

   Eens! Zo ergerlijk als mensen pas als de startlijst online staat ineens allemaal voorkeuren qua starttijden uit de hoge hoed toveren...

 2. Marjan Woltjer

  #2

  Ik wil graag onze vereniging aanmelden.
  Manegevereninging NIOP
  Ze bestaan dit jaar zeventig jaar en alles word hier gedaan met vrijwilligers

 3. Yvonnehuizing

  #3

  Bij de hjc manege in tolbert staan er iedere donderdag en alle andere evenementen een paar trouwe vrijwilligers klaar. Dit zijn wiepie tinga sierk jan schotanus trienko van der velde en dhr beerlings. Al jaren doen ze trouwe dienst. Zij zouden het zeker verdiwnwn

 4. Bestuur Divoza CH Weserkwartier

  #4

  Divoza CH Westerkwartier heeft ruim 100 vrijwilligers. Zonder deze vrijwilligers is het organiseren van dit concours onmogelijk. Als bestuur vinden we het geweldig dat deze mensen zich belangeloos inzetten. We zijn trots op onze vrijwilligers.

 5. Rolf Böttcher

  #5

  Mooi stukje geschreven het hangt allemaal af van de vrijwilligers vele handen maken ligt werk.
  MvG Rolf namens RV T'Stillewald.

 6. Jacqueline

  #6

  Heel erg eens met dit stuk.
  Ik hoop dat iedereen die deelneemt aan wedstrijden zich dit realiseert.
  Mijn ervaring is dat met name ruiters/amazones/ouders die weinig doen aan vrijwilligerswerk het meeste te klagen hebben.
  Tevens hoop ik dat combinaties die lid zijn van een "papieren vereniging" en wel overal starten zich heel goed realiseeren dat het op de lange(re) termijn absoluut noodzakelijk is dat IEDEREEN zich (vrijwillig) inzet en blijft inzetten voor organisatie van evenementen.

  • Debby

   #6

   Helemaal eens met het laatste! Verenigingen op papier zijn de doodsteek voor de evenementen, maar helaas wel steeds populairder.

 7. Els

  #7

  helemaal waar, wschl. een bedreigd ras

  • Els

   #7

   Helemaal waar

 8. Rinus en Ans v.d. Tweel

  #8

  wij vinden dit een heel sterk verhaal en ook al 45 jaar vrijwiliger maar je krijgt op ogenblik
  strond voor dank

 9. Margy Lettinga Ouderkerk ad Amstel

  #9

  JA vandaag nog beginnen

 10. Ronald Oost

  #10

  dit verhaal klopt helemaal, iedereen die lid is van een club in welke tak van sport dan ook zou zich minimaal één keer per jaar moeten aanmelden als vrijwilliger ,dan zou het een stuk makkelijker en prettiger zijn.
  ook zou het goed zijn voor het clubgevoel.

 11. Janneke van Klink

  #11

  Beste schrijver, bedankt dat je dit onderwerp zo mooi weer eens onder de aandacht brengt!
  Het zou heel mooi zijn als iedereen zich eens in het jaar inzet voor een of ander evenement.
  Lukt dit niet probeer dan eens het komend jaar "bedankt voor de leuke dag" of simpel weg "bedankt" te zeggen tegen de organiserende vereniging of manege. Dit is simpel en snel, maar zorgt er wel voor dat de vrijwilligers die voor jou bezig zijn geweest dit een volgende keer ook weer willen doen.

 12. Alice

  #12

  Zo waar. Deze mensen verdienen veel respect m.i.
  Mijn dochter en ik rijden beiden aktief mee in de wedstrijdsport...waardoor we minder vrijwilligers werk doen. Wel jureer ik. Ook sponsoren wij ter compensatie de club..tijd is momenteel schaars..vandaar dit ter compensatie. Maar inderdaad voordat men klaagt..ga zelf maar eens je vrije uren erin steken. Van mij krijgen alle vrijwilligers een dikke pluim! Zonder jullie geen wedstrijd!

 13. Ellie van Rossen

  #13

  Helemaal mee eens, als iedereen zich een x inzet en ziet wat het inhoud om een wedstrijd te draaien hebben ze vast meer begrip voor wat er fout kan gaan.
  Ik zet me nu al een jaar of 10 in voor de dressuurwedstrijden van PSV Lickebaert. Outdoor kunnen wij 4 ringen laten starten en daar hebben een hoop vrijwilligers voor nodig. Dat zijn altijd dezelfde mensen
  Wij zouden erg blij zijn met wat nieuwe aanwas.
  Dus start je wedstrijden, help dan ook een xje zodat je de inzet meer gaat waarderen.

 14. Marian smits

  #14

  Zoveel tijd en energie word er in gestopt. Om ruiters een mooie wedstrijd te laten rijden. Misschien iets meer respect daarvoor zou mooi zijn om bij gewoon eens een vraagprogramma te bekijken en een kleine moeite om op tijd in te schrijven zou leuk zijn voor zowel jezelf maar zeker voor de organisaties van alle wedstrijden gewoon kwestie van plannen

 15. Christien

  #15

  geweldig, zonder de vrijwilligers redden we het niet

Nieuwste vacatures

Chat