Exclusief interview Fergus-tekenares Jean Abernethy

Exclusief interview Fergus-tekenares Jean Abernethy

Jullie hebben vast Fergus the Horse wel eens voorbij zien komen op Facebook. Grappige, herkenbare korte stripjes over het paard Fergus. Omdat we benieuwd waren naar het verhaal achter Fergus, hebben we contact gezocht met de in Canada woonachtige bedenkster en illustrator Jean Abernethy. Speciaal voor ons wilde ze een aantal vragen beantwoorden over dit grappige paardje!

Fergus

Dag Jean! Zou je jezelf kort willen voorstellen?
Jazeker. Ik ben de jongste van een gezin van vier kinderen en ik heb twee zussen en een broer. Mijn jeugd heb ik doorgebracht op een kleine boerderij 100 kilometer ten noorden van Toronto, Canada. We hadden vee, schapen, kippen en varkens (en natuurlijk honden en katten). Toen ik 7 jaar was, bracht de Kerstman ons een pony. Mijn broer en ik leerden hierop rijden en met onze vaders hulp leerden we ook met hem te mennen. Na een tijdje werden we te groot voor de pony en toen kwam er een andere, daarna weer een andere. We hadden vooral HEEL VEEL LOL! We reden met onze pony’s langs sneeuwroutes en we skieden zelfs achter het paard.

Toen ik naar de middelbare school ging, ben ik echt begonnen met rijlessen en leerde ik op een professionele manier over paardenhouderij.Jean en Willow
 

Hoe ben je begonnen met je teken-carriere?
Vanaf dat ik heel jong was tekende ik al plaatjes. Ik probeerde de paardenplaatjes in mijn boeken na te tekenen omdat ik bewonderde hoe mooi ze waren. Toen ik een tiener was, begon mijn kunsttalent op te vellen. Na mijn paardenhouderij-studie ging ik naar het Ontario College voor Kunst waar ik mijn diploma haalde. Tegen die tijd verkocht ik al vier jaar paardencartoons. Ik maakte vooral grappige tekeningen. Mensen vonden ze leuk en vroegen om meer.
 

Is Fergus gebaseerd op een bestaand paard?
De kleur van Fergus komt van een bruine ruin die ik gekocht heb toen ik te groot geworden was voor mijn kinderpony. Ik was toen 13 jaar. Hij was zes maanden oud, net van zijn moeder gescheiden. We leerden van en aan elkaar. Hij was erg knap  en had veel wit op zijn hoofd. Dit paard heeft mij door mijn tienerjaren heen geholpen.

Het karakter van Fergus…. komt van elk paard dat ik ooit ontmoet heb.
 

Rijd je zelf ook?
Ja, ik rijd ook. En ik heb ook gemend. Ik heb een tijdje voor een vervoersdienst gewerkt toen ik in de US woonde. We reden stellen rond in een prachtige Vis-a-vis koets. Dat was een ervaring waar ik erg dankbaar voor ben. Het gelukkigste ben ik in het zadel tijdens een heerlijke bosrit.

Yellow Rose

Hoe kom je aan de ideeën voor de comic?
Nou, ik breng veel tijd door met paarden en met paardenmensen. Daarnaast lees ik paardenboeken bekijken paardenfilmpjes op YouTube. De meeste goede ideeën komen van eigen ervaringen. Eindeloos veel lol!
 

Een paar boeken van Fergus zijn gepubliceerd. Heb je nog plannen voor een nieuw boek?
Tot nu toe zijn er twee Fergus-boeken gepubliceerd (door Trafalgar Square Books).

Het eerste boek, The Essential Fergus the Horse, uitgekomen in 2015, is een verzameling van de Fergus-strips zoals ze ook op Facebook gestaan hebben. Het tweede boek, Fergus A Horse to Be Reckoned With, kwam uit in 2016. Je zou het een kinderboek kunnen noemen; het is voor alle leeftijden leuk om te lezen, maar vooral voor volwassenen om voor te lezen aan de kleintjes.
 

Teken je alleen strips of heb je daarnaast ook nog een andere baan?
Naast het tekenen van strips maak ik veel illustraties voor boeken en magazines. De afgelopen jaren zijn mijn tekeningen verschenen in American Quarter Horse Journal, American Paint Horse Journal, Horse Canada, Horse Illustrated en nog veel meer tijdschriften. Mijn illustraties zijn verschenen in boeken en artikelen van onder andere (US olympiër) Peter Leone, Monty Roberts, Lynn Palm, Al Dunning.

Mijn andere baan? De afgelopen vier zomers heb ik gewerkt voor South Algonquin Trails, een paardenbedrijf voor het rijden van buitenritten in het noorden van Toronto. De paarden worden op privéterrein gehouden. We begeleiden gasten op buitenritten in de bossen. Het Provincial Park waar dit bedrijf zich bevindt, ligt op vier uur rijden vanaf Toronto, dus goed bereikbaar voor veel mensen tijdens hun zomervakantie.
Veel gasten hebben slechts weinig rij-ervaring dus moeten we goed ons best doen hun veilig te laten rijden. We hebben gasten begeleid uit allerlei landen, zoals Italië, Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, China, Japan, Chili en zelfs uit Nederland en België…. Ik vertel ze graag dat onze vliegen, dazen en andere steekbeesten niet beschermd zijn en dat ze gerust doodgeslagen mogen worden…wink
Zomer 2017 is het vijfde jaar dat ik hier werk en het vierde jaar voor mijn merrie Willow. Jullie zijn van harte welkom om bij ons te komen rijden!
Trail

Fergus is wereldberoemd. Heb je er ooit over nagedacht de verhalen in andere talen uit te brengen?
Ik ben de Fergus’ fans erg dankbaar en zou de humor graag in veel verschillende talen delen. Ik heb het hier ook al met mijn uitgevers over gehad. Maar zoals je weet is goed vertalen een kunst op zich en als ik dat laat doen, dan wil ik het ook erg professioneel. Daarnaast moet het natuurlijk financieel wel uitkunnen. Ik hoop dat we het voor elkaar kunnen krijgen wanneer Fergus nog meer groeit.
 

Heb je nog wat anders aan onze lezers te melden?
Jazeker. Dankjewel! Bedankt aan iedereen die Fergus-boeken en –artikelen gekocht hebben. Dit geeft mij de mogelijkheid er mee door te gaan. En bedankt aan iedereen die gereageerd en “geliked” en gedeeld. hebben op Facebook. Jullie, de fans, hebben Fergus over de hele wereld laten gaan. Ik vind het heerlijk door te gaan met het maken van grappige comics voor paardenliefhebbers. Blijf ons volgen en blijf delen op Facebook! Laten we lol blijven hebben, laten we blijven lachen!

Zijn er nog dingen die jullie over Fergus willen weten? Plaats een reactie hieronder en wij vragen Jean deze vragen te beantwoorden.

bron: Startlijsten.nl

Ook interessant

 • Toos Paardloos

  Toos Paardloos

  Om mij heen is iedereen alweer druk in de weer met de wedstrijdplanningen. Springwedstrijden, dressuurwedstrijden en ook de eventers hebben leuke wedstrijden in de planning. Vorige jaren deed ik fanatiek mee, maar dit jaar zit dat er voor mij niet in. Dit jaar ben ik Toos Wedstrijdpaardloos. Het stomste is ook nog dat het mijn eigen schuld is. Hoe dat zo komt? Ik besloot een veulen te fokken....

 • Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel1)

  Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel1)

  Tess is op zoek naar een dressuurpaard. Zij leest een advertentie van Daan waarin hij zijn dressuurpaard te koop aanbiedt. Tess maakt een afspraak met Daan om het paard te bekijken en te rijden en neemt haar instructeur mee die eveneens even in het zadel plaats zal nemen.

 • Ruiter Fit Training: mentale kracht

  Ruiter Fit Training: mentale kracht

  Wat betekent mentaal eigenlijk? De Dikke van Dale zegt over mentaal: “de geest of het denkvermogen”.  Zie je lijf als het vervoermiddel van je brein. In je brein zijn jouw geest en jouw denkvermogen opgeslagen. Je brein en je lichaam kunnen niet zonder elkaar. Beiden zal je moeten onderhouden door goed te eten en te bewegen.

 • Dressuurruiter aan het springen

  Dressuurruiter aan het springen

 • Achtergrond informatie over Ariat

  De wereld van Ariat - Een informatie artikel

  Een informatief artikel over de achtergrond van Ariat. Het kleding- en laarzenmerk voor de ruitersport.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

 1. Claudia

  #1

  Wat leuk, super leuke strips altijd van haar ben ook benieuwd naar de boeken zal even googlen

Nieuwste vacatures

Chat