15 jaar geleden

dinsdag 17 januari 2017 door Kitty - Startlijsten.nl
15 jaar geleden

Het is alweer 15 jaar geleden... 
In vijftien jaar tijd heeft heel wedstrijdrijdend Nederland kennis gemaakt met Startlijsten.nl.
Al vijftien jaar bieden we wedstrijdruiters en organisaties een platform voor het bekijken en publiceren van wedstrijden.
En die vijftien jaar hebben wij redelijk anoniem doorgebracht, altijd achter de schermen. En als ik eerlijk ben, vind ik dat helemaal niet zo erg.
Drentse stugheid, Drentse nuchterheid, Drentse bescheidenheid. Misschien is dat wel de reden dat ik tot nu toe lekker anoniem op de achtergrond gebleven ben.
Maar nu na vijftien jaar wil ik toch eens vertellen over Startlijsten. Hoe de site tot stand gekomen is.

Ik zal beginnen mezelf even voor te stellen. Ik ben Kitty, met man en kinderen woonachtig in het schitterende Drenthe en ik ben de bedenker van Startlijsten.nl. 
Ik heb een vijfjarige zelfgefokte schimmelruin waar ik dressuur mee rijd, mee spring en net afgelopen weekend mijn eerste oefencross mee gestart heb.
En af en toe rijden we een lekker buitenritje over de Drentse hei of door de bossen.

Vijftien jaar geleden reed ik ook al wedstrijden. Destijds was het gebruikelijk dat je in de Paard en Sport of in je verenigingskantine keek waar je wedstrijden kon rijden.
Je gaf je op door een ingevulde coupon naar de organiserende vereniging te sturen. 
Enkele dagen voor de wedstrijd kon je dan op een vaste dag en tijd bellen naar het secretariaat om te vragen hoe laat je moest starten.
Alleen belden die andere honderd ruiters ook op dezelfde dag en tijd waardoor je soms tijden aan het proberen was erdoor te komen en ook het secretariaat horendol werd van al die telefoontjes.

Dat moest toch anders kunnen?
Met mijn destijds vriend, inmiddels man, bedacht ik dat er een soort verzamelplaats op internet moest komen waar je je starttijden kon bekijken.
We hebben de domeinnaam Startlijsten.nl gereserveerd en zijn aan het ontwerpen en bouwen gegaan. 
Bij elke wedstrijd die ik startte stuurde ik een briefje mee met de vraag of ze de startlijst ook op Startlijsten.nl wilden zetten. 
De meesten deden dat, maar er waren ook verenigingen die vonden dat hun lijsten beter op hun eigen site te vinden waren.

Het schoot niet zo heel hard op en na een half jaar besloten we dat we het toch echt een flinke impuls moesten geven, want anders werd het niks.
Ik heb persberichten geschreven en deze naar diverse tijdschriften, websites en kranten gestuurd en vanaf dat moment stegen de bezoekersaantallen.
Al snel kwam de vraag of de uitslagen en de vraagprogramma's er ook op konden, dus begonnen we met de eerste uitbreiding.

Nu, vijftien jaar later, heeft de site dagelijks meer dan 25.000 bezoekers die artikelen lezen, starttijden opzoeken of kijken waar ze kunnen starten.
We hopen nog jaren door te kunnen gaan en nog meer een website voor en door de paardenliefhebber te worden. We zijn nog dagelijks bezig met de ontwikkeling van een beter Startlijsten.nl en zitten nog vol ideeën.
Heb jij nog ideeën of kun je leuke artikelen schrijven? Dan horen we graag van je. 

Ook interessant

 • Ruiter Fit Training: mentale kracht

  Ruiter Fit Training: mentale kracht

  Wat betekent mentaal eigenlijk? De Dikke van Dale zegt over mentaal: “de geest of het denkvermogen”.  Zie je lijf als het vervoermiddel van je brein. In je brein zijn jouw geest en jouw denkvermogen opgeslagen. Je brein en je lichaam kunnen niet zonder elkaar. Beiden zal je moeten onderhouden door goed te eten en te bewegen.

 • Wedstrijdproblemen

  Wedstrijdproblemen

  Soms lijkt het allemaal wat tegen te zitten bij het rijden van wedstrijden. Ken je dat?

 • Wat doe je tijdens de Corona-crisis?

  Wat doe je met je paard tijdens de Corona-crisis?

  Tips om de dag door te komen, zonder dat je veel bij je paard mag.

 • Motivatie

  Gemotiveerd paardrijden

  Soms is de motivatie even weg. Hoe krijg je weer plezier in het paardrijden?

 • Ode aan de vrijwilliger

  Ode aan de vrijwilliger

  Vaak sta je er niet bij stil, maar om ervoor te zorgen dat jij wedstrijden kunt rijden, zijn er tientallen vrijwilligers in touw. 
  Mensen die geheel belangeloos helpen het concours tot een succes te maken.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

 1. Sanne

  #1

  Prachtig gedaan! Wij hebben er nu profeit van! Heerlijk om even te sneupen op startlijsten.nl!

 2. Daphne

  #2

  Haha jaaa! Ik kan me nog herinneren dat ik samen met mijn moeder de lijst in de kantine afging om te kijken naar welke wedstrijden we konden gaan! Coupons opsturen met een kopie van je (toen nog) startKAART! Heerlijk! En dan voor vertrek op een papiertje schrijven hoe je naar de betreffende lokatie moest rijden. Dan hebben we het nu toch wel erg makkelijk!

 3. Meranda Slothouwer

  #3

  Gefeliciteerd Kitty en Robert met al 15 jaar startlijsten.nl!!
  In de tijd zelf nog als "wedstrijdruiter" en nu met mijn dochter nog steeds erg blij met jullie site om bijna alles te vinden​ op wedstrijd gebied.

 4. LK

  #4

  Beste Kitty, ik maak veelvuldig gebruik van deze site voor de wedstrijden. Als ik jouw verhaal lees ben ik heel blij dat jullie hebben doorgezet om van deze site een succes te maken. Bedankt en ga zo door!

 5. De Koning

  #5

  Bedankt! Mijn man neust tussen de voetbaluitslagen op teletekst en ik spit startlijsten door ;-).

 6. Margreet

  #6

  Ben in 1998 begonnen met het organiseren van concoursen. Was heel blij met startlijsten zodat iedereen zelf kon zien hoe laat en waar ze moesten rijden.

 7. Claudia

  #7

  Heel blij met al jullie werk. Super! Herken het opgeven via een lijst in de kantine en een startcoupon. Dit is zo veel beter en makkelijker! Ga zo door

 8. Andele Brenninkmeijer

  #8

  Ik weet het nog goed! Veel gedoe en moeizame mutaties in de lijsten. Met typex werden de lijsten aangepast! Het had ook wel wat. Wachten tot de startlijst in de bus lag en dan ontdekken wat de starttijden waren! :-D Maar startlijsten.nl is een uitkomst! We zijn er blij mee!

 9. Henrieke

  #9

  15 jaar geleden reed ik nog wedstrijden en heb de eerste 'sceptische' start meegemaakt. Internet in opkomst en niet meer in de Paard&Sport hoeven kijken waar de wedstrijden in de buurt zijn. Tegenwoordig is internet niet meer weg te denken uit ons leven en is Startlijsten.nl HET medium voor de sportruiter! Super gedaan, wat een geweldig idee 15 jaar geleden! Tip: georganiseerde recreatieritten vallen onder 'enjoy-the-ride'. Misschien zouden die een apart 'vinkje' kunnen krijgen?

 10. Lielle

  #10

  ik ben nog van ver voor die tijd (grijze boekje). Aan het begin van het zomer- en winterseizoen aangeven bij de secretaresse van de vereniging waar je wilde starten voor zes maanden vooruit, en dat werd dan centraal geregeld. En aan het eind van het jaar al het inschrijfgeld betalen.

 11. Brigitte Braaksma

  #11

  Hihi, ik kan het me ook nog herinneren. Het "Stenen Tijdperk" bij hoe gemakkelijk het nu gaat. Goed gedaan Kitty!

 12. Joyce

  #12

  Ik mis de 'vind-ik-leuk-knop' hier Kitty ;-).

 13. Paulien

  #13

  Is echt een gat in de markt geweest.
  Supergoed gedaan! Complimenten.

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Vijf tips voor een comfortabele winter
Klik hier voor de voorpagina
Chat