Het rijden van wedstrijden (op de wedstrijd)

Zoek het secretariaat op om te gaan betalen. Zoek het terrein waar je moet inrijden en kijk waar de ring is waarin je moet starten. Kijk of vraag hoe ver ze al gevorderd zijn op de startlijst. Misschien is het handig om dan nog even het toilet te bezoeken! 
Als je aan het inrijden bent moet je soms zelf opletten wanneer je ongeveer aan de beurt bent en soms wordt je geroepen. De ringmeester vertelt je wat je doen moet. Vraag het hem desnoods of vraag het aan ruiters die bij je in de buurt rijden. Zorg dat ook je ’voorlezer’ op tijd klaar staat met een proevenboekje en je papieren!

Als de vorige deelnemer de dressuurring verlaten heeft mag jij alvast de ring in rijden. Je ’voorlezer’ gaat met de papieren van je paard/pony naar de chauffeurskant van de jury-auto om alles te laten controleren. Daarna gaat hij bij E of B buiten de ring staan. De ’voorlezer’ mag geen extra aanwijzingen geven! Let op een teken van het jurylid om met de proef te beginnen. Je mag in de ring blijven en bij A gaan starten. 
Na afloop kun je bij het secretariaat je protocol ophalen met je resultaten. (Meestal worden de protocollen die verwerkt zijn door het secretariaat op een tafeltje gelegd.) Heb je zo goed gereden dat je misschien in aanmerking komt voor een prijs dan moet je wachten tot alle deelnemers gereden hebben en de prijzen bekend gemaakt worden.
Tel altijd je punten nog even na, een foutje is snel gemaakt en alleen tijdens de wedstrijd kun je je punten nog aan laten passen.

De inrijring

Het is vaak vrij druk in de inrijring. Er bestaan ’rijbaanregels’ die je ook handhaaft op deze plek. Voor niet ervaren ruiters is dit soms erg lastig. Schaam je daar niet voor: Alle begin is moeilijk! De ’regels’ zijn ook slechts een handvat om met meerdere mensen samen te rijden en dus geen wet in de zin van het woord. Laat vooral goed merken wat je van plan bent te gaan rijden dan kunnen anderen daar op reageren.

Rijbaanregels

-Een snellere gang heeft voorrang op een langzamere gang.
-Degene die zijgangen rijdt heeft voorrang.
-De combinatie welke op de linkerhand rijdt, heeft voorrang op de hoefslag (dus eigenlijk net als in het verkeer moet men rechts houden).
-Je mag elkaar niet snijden en geef elkaar de ruimte bij het passeren
-Het springen over een hindernis moet worden aangekondigd als er ook andere ruiters in de rijbaan rijden en heeft voorrang op andere ruiters.

Winstpunten

Als je een dressuurproef boven een bepaald aantal punten hebt afgerond krijg je winstpunten. In de categorie B-dressuur kun je alleen winstpunten halen en in de daaropvolgende categorieën kun je ook verliespunten halen. Als je een bepaald aantal winstpunten hebt gehaald kun je een klasse hoger gaan rijden. Meer informatie over de verdeling van de punten vind je onder het kopje "Wedstrijddocumenten".

Vragen!

Aarzel niet om te vragen wat je niet begrijpt of weet. De paardrijwereld is een heel eigen wereld met soms niet omschreven wetten en gewoontes

Ook interessant

 • De 25 echte regels van dressuur

  De 25 echte regels van dressuur

  Hilarische regels rondom dressuurrijden. Niet voor serieuze ruiters!

 • Het nulurencontract

  Het nulurencontract

  Simone, Marieke en Tim werken alledrie bij manege ' Het Gouden Hoefijzer'. Simone heeft een vast arbeidscontract en houdt zich bezig met de verzorging van de pony's en geeft daarnaast een paar uur per week les. Marieke en Tim hebben allebei een tijdelijk nulurencontract en worden opgeroepen als het druk is op de manege of als Simone bijvoorbeeld ziek is.

 • Dressuurproeven

  Dressuurproeven

  Tijdens een dressuurwedstrijd rijd je een dressuurproef. Hier vind je de dressuurproeven en een voorgesteld schema´s wanneer welke proef wordt gereden. Bij de individuele dressuur en het mennen worden steeds twee proeven vermeld. 

 • Lang en laag - niet rond en traag

  Lang en laag

  Lang en laag rijden.

 • Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel1)

  Aangekocht paard voldoet niet: Naar de rechter! (deel1)

  Tess is op zoek naar een dressuurpaard. Zij leest een advertentie van Daan waarin hij zijn dressuurpaard te koop aanbiedt. Tess maakt een afspraak met Daan om het paard te bekijken en te rijden en neemt haar instructeur mee die eveneens even in het zadel plaats zal nemen.

Chat