Het rijden van wedstrijden (op de wedstrijd)

Zoek het secretariaat op om te gaan betalen. Zoek het terrein waar je moet inrijden en kijk waar de ring is waarin je moet starten. Kijk of vraag hoe ver ze al gevorderd zijn op de startlijst. Misschien is het handig om dan nog even het toilet te bezoeken! 
Als je aan het inrijden bent moet je soms zelf opletten wanneer je ongeveer aan de beurt bent en soms wordt je geroepen. De ringmeester vertelt je wat je doen moet. Vraag het hem desnoods of vraag het aan ruiters die bij je in de buurt rijden. Zorg dat ook je ’voorlezer’ op tijd klaar staat met een proevenboekje en je papieren!

Als de vorige deelnemer de dressuurring verlaten heeft mag jij alvast de ring in rijden. Je ’voorlezer’ gaat met de papieren van je paard/pony naar de chauffeurskant van de jury-auto om alles te laten controleren. Daarna gaat hij bij E of B buiten de ring staan. De ’voorlezer’ mag geen extra aanwijzingen geven! Let op een teken van het jurylid om met de proef te beginnen. Je mag in de ring blijven en bij A gaan starten. 
Na afloop kun je bij het secretariaat je protocol ophalen met je resultaten. (Meestal worden de protocollen die verwerkt zijn door het secretariaat op een tafeltje gelegd.) Heb je zo goed gereden dat je misschien in aanmerking komt voor een prijs dan moet je wachten tot alle deelnemers gereden hebben en de prijzen bekend gemaakt worden.
Tel altijd je punten nog even na, een foutje is snel gemaakt en alleen tijdens de wedstrijd kun je je punten nog aan laten passen.

De inrijring

Het is vaak vrij druk in de inrijring. Er bestaan ’rijbaanregels’ die je ook handhaaft op deze plek. Voor niet ervaren ruiters is dit soms erg lastig. Schaam je daar niet voor: Alle begin is moeilijk! De ’regels’ zijn ook slechts een handvat om met meerdere mensen samen te rijden en dus geen wet in de zin van het woord. Laat vooral goed merken wat je van plan bent te gaan rijden dan kunnen anderen daar op reageren.

Rijbaanregels

-Een snellere gang heeft voorrang op een langzamere gang.
-Degene die zijgangen rijdt heeft voorrang.
-De combinatie welke op de linkerhand rijdt, heeft voorrang op de hoefslag (dus eigenlijk net als in het verkeer moet men rechts houden).
-Je mag elkaar niet snijden en geef elkaar de ruimte bij het passeren
-Het springen over een hindernis moet worden aangekondigd als er ook andere ruiters in de rijbaan rijden en heeft voorrang op andere ruiters.

Winstpunten

Als je een dressuurproef boven een bepaald aantal punten hebt afgerond krijg je winstpunten. In de categorie B-dressuur kun je alleen winstpunten halen en in de daaropvolgende categorieën kun je ook verliespunten halen. Als je een bepaald aantal winstpunten hebt gehaald kun je een klasse hoger gaan rijden. Meer informatie over de verdeling van de punten vind je onder het kopje "Wedstrijddocumenten".

Vragen!

Aarzel niet om te vragen wat je niet begrijpt of weet. De paardrijwereld is een heel eigen wereld met soms niet omschreven wetten en gewoontes

Ook interessant

 • Voorwaarts

  Voorwaarts

  Mijn instructeur zei vroeger altijd (als ik met een rood hoofd van inspanning te paard zat) dat het paard de enige was die moe mocht worden tijdens het rijden. En eigenlijk is het ook heel simpel: jij geeft been en je paard reageert daar voorwaarts op. Jij maakt een ophouding en je paard komt daarop terug.

 • Balans en wedstrijdplanning

  Balans tussen thuis, werk en paard

  Het hebben van een paard kost veel tijd en geld. Hoe vinden jullie de balans tussen werk, thuis en het paard?

 • De rijbaan

  De rijbaan

  De rijbaan bestaat uit twee korte zijdes van 20 meter en twee lange zijdes van 40 of 60 meter. Aan de zijkant van de bak staan allerlei letters, die we gebruiken bij het rijden van dressuuroefeningen. De volgorde van de letters kunnen we gemakkelijk onthouden met het volgende ezelsbruggetje:

 • Nieuw paardenbrok: Gastro+

  Paard met onverklaarbare klachten?

  Heeft jouw paard wel eens last van onverklaarbare klachten, zoals: - Regelmatig terugkomende koliek
  - Dikwijls luchtzuigen, tandenknarsen of gapen
  - Verminderde eetlust en prestaties
  - Futloos en passief
  - Slechte vacht of gewichtsverlies
  - Opgeblazen buik of zachte of zuur ruikende mest Dit kan duiden op maag- en spijsverteringsproblemen. Lees dan snel verder!

 • Wedstrijdreglementen Dressuur

  Wedstrijdreglementen Dressuur

  Bekijk hier de meest recente versies van het dressuur wedstrijdreglement.

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Wijzigingen KNHS per 1 april
 • TV Vandaag: Paardensport samenvatting
Klik hier voor de voorpagina
Chat