Dressuurproef uit het hoofd

door Kitty - Startlijsten.nl
Dressuurproef uit het hoofd

Veel mensen laten zich voorlezen bij het rijden van hun dressuurproef. Voor je eigen concentratie kan het prettig zijn de proef uit je hoofd te rijden. Vanaf het niveau Subtop is het zelfs verplicht om de proef uit het hoofd te rijden.
Ook als het niet verplicht is, is het verstandig de proef wel uit je hoofd te kennen. Zo weet je welke onderdelen er komen en waar je je op moet voorbereiden.

Verkeerd rijden is erg irritant en je kunt het je paard zeker niet kwalijk nemen. Zelfs als je voorlezer fout leest, is het nog altijd de verantwoordelijkheid van de ruiter om de proef juist te rijden.

Twee strafpunten voor de eerste keer verkeerd rijden, vier strafpunten voor de tweede keer en uitsluiting van de proef wanneer je drie keer verkeerd rijdt. Wat is de beste manier om ervoor te zorgen dat jou dit niet overkomt?

Hoe begin je?

Begin met het doorlezen van de proef en teken hem daarna uit op een papiertje. De eerste paar keer teken je de proef met het boekje erbij, daarna kijk je of je het ook zonder boekje kunt.

Een erg fijne manier hierna om je proef te leren, is om het rijden van de proef daadwerkelijk te visualiseren. Zoek een rustig plekje, ga zitten op een stoel en stel je voor dat je op je paard in de wedstrijdring rijdt. Als je op deze manier in gedachten je proef kunt rijden, kun je nog een stapje verder gaan door de aanwijzingen van je instructeur mee te nemen in je rijden. Waar moet je wat sterker inkomen, waar moet je meer ontspannen.

Rijd de proef daarnaast ook altijd nog thuis een paar keer in de rijbaan. Zet hierbij echt de puntjes op de i. Dus goed door de hoeken, netjes op de letter je oefening rijden, ontspannen aanspringen in galop met de juiste aanspanning en na de uitgestrekte gang ook weer netjes terug nemen. Oefeningen die niet goed gingen kun je na het rijden van de hele proef nog een keer opnieuw doen.

 

Meteen uitproberen? Kijk hier of er nog leuke dressuurwedstrijden in jouw omgeving georganiseerd worden!

Ook interessant

 • Wedstrijdreglementen Mennen

  Wedstrijdreglementen Mennen

  Bekijk hier de meest recente versies van het wedstrijdreglement met betrekking tot mennen.

 • Het voortbestaan van kleine concoursen

  Het voortbestaan van kleine concoursen

 • Toiletteren

  Toiletteren

 • Zoeken

  Zoeken

 • Springen: Balkenwerk

  Springen: Balkenwerk

  Een jong paard dat voor het eerst onder de man gaat springen, moet eerst wennen aan balkjes.  Leg eerst eens een enkele balk op de grond en stap daar tijdens het uitstappen eens rustig overheen. Een keer erop kun je over twee, of later drie of vier balken stappen, eventueel achter een ander paard aan. Dit is puur om het paard aan balkjes te laten wennen. Als het in stap goed gaat, draaf je er rustig overheen. Na een paar trainingen zal het paard ontspannen, met het neusje naar beneden, over de balken draven.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

 1. Miranda

  #1

  Mennen is verkeerd rijden -5
  Niet getoond een 3

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Paarden-leesboeken
Klik hier voor de voorpagina
Chat