Ponymetingen

Ponymetingen

Alle pony's moeten voor ze in de sport worden uitgebracht zijn gemeten. Het meten dient tot en met de achtjarige leeftijd jaarlijks plaats te vinden tussen 1 januari en 1 april. Wanneer een pony niet binnen die periode gemeten kan worden (vb. door aankoop van de pony in mei) moet de pony voor de eerste start worden gemeten.

Voor de nationale federaties (in Nederland de KNHS) geldt dat alleen voor pony’s in de categorie D (met maximale stokmaat van 148 cm) of lager een FEI-ponypaspoort mag worden afgegeven. De stokmaat is de hoogte van een vierkant staand paard/pony zonder hoefijzers, gemeten van het hoogste punt van de schoft tot aan de grond.

Tijdens FEI-wedstrijden kan de hoogte van pony’s worden gemeten. Dan wordt aangehouden dat een pony tijdens wedstrijddeelname niet hoger mag zijn dan 148 cm zonder ijzers of 149 cm met ijzers.

Pony’s die internationaal te groot bevonden zijn, worden ook voor de KNHS-sport in de een andere categorie (categorie E) ingedeeld. De stokmaat van een pony bepaalt in welke categorie de pony ten behoeve van de KNHS-sport wordt ingedeeld. De KNHS kent vijf categorieën:

Categorie A: stokmaat tot 117 cm;
Categorie B: stokmaat van 117 cm tot en met 126,9 cm;
Categorie C: stokmaat van 127 cm tot en met 136,9 cm;
Categorie D: stokmaat van 137 cm tot en met 148,0 cm;
Categorie E: stokmaat van 148,1 cm tot en met 156,9 cm.

Ponymeting bij (inter) nationale sport
Wanneer aan internationale wedstrijden wordt deelgenomen dient eveneens aan de nationale regels voor wat betreft het meten van pony's te worden voldaan (dit m.b.t. de afgifte van een FEI-document; alleen voor pony's kleiner dan 1,481 m).

Voor het deelnemen aan internationale wedstrijden door KNHS-leden met een pony geldt dat aan de KNHS-reglementering voor wat betreft de meting moet zijn voldaan

Ook interessant

  • Zoeken

    Zoeken

  • Dressuurproef uit het hoofd

    Dressuurproef uit het hoofd

    Het is verstandig je dressuurproef ook uit het hoofd te kennen.

  • Geen houden aan

    Geen houden aan

    Een paard slaat op hol en werpt zijn ruiter in het zand, een paard geeft een voorbijganger een trap, een paard breekt uit en veroorzaakt een schram op een auto. Kortom, het paard veroorzaakt schade. Wie is dan aansprakelijk?

  • Schade door paard: wie is verantwoordelijk?

    Schade door paard: wie is verantwoordelijk?

    Bovenstaand artikel is geschreven om in grote lijnen een beeld te schetsen van de aansprakelijkheid. Aangezien het een beknopt artikel betreft, zijn niet alle aspecten die bij 'aansprakelijkheid' een rol spelen besproken. Daarnaast zullen de omstandigheden per geval en daarmee ook de juridische beoordeling per geval verschillen. U kunt daarom ook geen rechten aan dit artikel ontlenen.

  • Dressuurtraining: Recht maken in contragalop

    Recht maken in contragalop

    Maak je paard recht in zijn lijf door middel van contragalop.

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Weidegang: hier moet je om denken
Klik hier voor de voorpagina
Chat