Ponymetingen

Ponymetingen

Alle pony's moeten voor ze in de sport worden uitgebracht zijn gemeten. Het meten dient tot en met de achtjarige leeftijd jaarlijks plaats te vinden tussen 1 januari en 1 april. Wanneer een pony niet binnen die periode gemeten kan worden (vb. door aankoop van de pony in mei) moet de pony voor de eerste start worden gemeten.

Voor de nationale federaties (in Nederland de KNHS) geldt dat alleen voor pony’s in de categorie D (met maximale stokmaat van 148 cm) of lager een FEI-ponypaspoort mag worden afgegeven. De stokmaat is de hoogte van een vierkant staand paard/pony zonder hoefijzers, gemeten van het hoogste punt van de schoft tot aan de grond.

Tijdens FEI-wedstrijden kan de hoogte van pony’s worden gemeten. Dan wordt aangehouden dat een pony tijdens wedstrijddeelname niet hoger mag zijn dan 148 cm zonder ijzers of 149 cm met ijzers.

Pony’s die internationaal te groot bevonden zijn, worden ook voor de KNHS-sport in de een andere categorie (categorie E) ingedeeld. De stokmaat van een pony bepaalt in welke categorie de pony ten behoeve van de KNHS-sport wordt ingedeeld. De KNHS kent vijf categorieën:

Categorie A: stokmaat tot 117 cm;
Categorie B: stokmaat van 117 cm tot en met 126,9 cm;
Categorie C: stokmaat van 127 cm tot en met 136,9 cm;
Categorie D: stokmaat van 137 cm tot en met 148,0 cm;
Categorie E: stokmaat van 148,1 cm tot en met 156,9 cm.

Ponymeting bij (inter) nationale sport
Wanneer aan internationale wedstrijden wordt deelgenomen dient eveneens aan de nationale regels voor wat betreft het meten van pony's te worden voldaan (dit m.b.t. de afgifte van een FEI-document; alleen voor pony's kleiner dan 1,481 m).

Voor het deelnemen aan internationale wedstrijden door KNHS-leden met een pony geldt dat aan de KNHS-reglementering voor wat betreft de meting moet zijn voldaan

Ook interessant

  • Highlights Equitana 2019

    Highlights Equitana 2019

  • Overige

    Overige

  • Consequent gedrag, gehoorzaam paard

    Consequent gedrag, gehoorzaam paard

    Consequent reageren geeft je paard duidelijkheid en voorkomt een hoop irritatie.

  • De training van een sportpaard

    De training van een sportpaard

    Het rijden van succesvolle wedstrijden valt of staat met de voorbereiding ervan. Het paard moet ruim vantevoren netjes getraind worden en de combinatie moet datgene wat tijdens de wedstrijd gevraagd wordt goed kunnen uitvoeren.

  • Dressuur: Losgelassenheit

    Dressuur: Losgelassenheit

    Losgelassenheit staat voor losheid, souplesse en ontspanning. Op elk moment van de training moet het mogelijk zijn direct terug te gaan naar de ontspanning, zowel lichamelijk als geestelijk. Alvorens het paard tijdens de training aan het werk te zetten, moet het eerst goed losgereden worden. Hierbij worden spieren, pezen, banden en gewrichten van het paard verwarmd en losgemaakt. Door de tijd te nemen goed los te rijden, verklein je het risico op blessures bij je paard.

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

» Alle hippische vacatures bekijken
Chat