Slofteugelverbod: overtrokken reactie of goed voorbeeld?

Slofteugelverbod: overtrokken reactie of goed voorbeeld?

Met ingang van 2016 is het verboden op het wedstrijdterrein van springwedstrijden in Zwitserland een slofteugel te gebruiken.

Ook tijdens het losrijden en prijsuitreikingen is het gebruik van slofteugel niet toegestaan.
Of de slofteugel correct gebruikt wordt of niet, speelt voor een onervaren toeschouwer geen rol. Dit komt de reputatie van de paardensport niet ten goede. Daarom dienen maatregelen genomen te worden, vindt de Zwitserse federatie.

Bij KNHS-springwedstrijden is de slofteugel overigens op het voorterrein toegestaan vanaf de klasse Z.
(uit het wedstrijdreglement springen:
- Op het losrijterrein gelden alle bepalingen zoals vermeld in artikel 257. Op het losrijterrein is het voor deelnemers aan de klassen vanaf 1.30m voor paarden toegestaan om hulpteugels te gebruiken.)

De meningen over slofteugelgebruik zijn nogal verdeeld onder paardenminnend Nederland. Is dit verbod ook iets wat in Nederland doorgevoerd zou moeten worden? Paardensport staat momenteel wel volop in de kritische schijnwerpers waardoor we er wellicht voor moeten zorgen dat dierenwelzijn in de sport voorop staat.

Ook interessant

 • Winst- en verliespunten

  Winst- en verliespunten

 • Ponymetingen

  Ponymetingen

  Voor de nationale federaties (in Nederland de KNHS) geldt dat alleen voor pony’s in de categorie D (met maximale stokmaat van 148 cm) of lager een FEI-ponypaspoort mag worden afgegeven. De stokmaat is de hoogte van een vierkant staand paard/pony zonder hoefijzers, gemeten van het hoogste punt van de schoft tot aan de grond.

 • Stelling

  Stelling

 • De rijbaan

  De rijbaan

  De rijbaan bestaat uit twee korte zijdes van 20 meter en twee lange zijdes van 40 of 60 meter. Aan de zijkant van de bak staan allerlei letters, die we gebruiken bij het rijden van dressuuroefeningen. De volgorde van de letters kunnen we gemakkelijk onthouden met het volgende ezelsbruggetje:

 • Zoals een goed huisvader betaamt

  Zoals een goed huisvader betaamt

  Piet heeft tien merries die hij graag wil laten dekken. Henk beschikt over een haflingerdekhengst genaamd Mischa. Henk en Piet sluiten samen een overeenkomst inhoudende dat Mischa vier maanden bij Piet zal verblijven tegen een prijs van €600,-- zodat hij de merries van Piet kan dekken. Na twee maanden ontvangt Henk een telefoontje van Piet dat Mischa ernstige verwondingen heeft.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

 1. Saskia Dijkxhoorn

  #1

  Helemaal afschaffen waar dan ook!!

  • S hazendonk

   #1

   Helemaal mee eens !

 2. Jacquelien

  #2

  Wanneer slofteugelgebruik afgeschaft wordt op het wedstrijdterrein, zou je als ruiter ook te voet je prijs in ontvangst moeten mogen nemen. Een slofteugel kan soms net dat beetje extra controle verschaffen die je nodig kan hebben tijdens een prijsuitreiking.

  • Marijn Ordelman

   #2

   Waarom dan meteen grijpen naar een slofteugel? Er bestaan zat (schrik) trainingen zodat je ook zonder slof in de prijs uitreiking kunt rijden. Er rijden zoveel zonder slof in de prijsuitreiking! Beetje hard dat je paard gewonnen heeft en weer wordt gestraft door de slof om te doen...

 3. Daisy

  #3

  Zouden jullie even kunnen nakijken in welk artikel van het wedstrijdreglement jullie onderstaande uitspraak staat?
  Bij KNHS-wedstrijden is de slofteugel overigens op het voorterrein toegestaan vanaf de klasse Z.

  • Kitty ~ Startlijsten.nl

   #3

   Bedankt voor je reactie.
   In art. 257.4 van het wedstrijdreglement springen wordt vermeld dat in de klassen vanaf 1.30m. hulpteugels toegestaan zijn. Deze melding heb ik voor de duidelijkheid nu ook aan de stelling toegevoegd.

  • Daisy

   #3

   Ik, als dressuurjury, wilde voorkomen dat dressuurruiters straks allemaal met slof naar cc komen terwijl dit verboden is op het voorterrein.

 4. Hilde

  #4

  Ik vind het twee kanten hebben, verbied de slofteugel en er word wel een bit in gehangen waarop ze WEL luisteren en naar beneden komen, van Veel hulpmiddelen is een martelwerktuig te maken. Zorg voor goede informatie over producten, op social media os zoveel te lezen. Maak een blog over gebruik van slofteugel en andere hulpmiddelen. Want een bijzetteugel mag dan nog wel? Deze geeft al helemaal niet mee...
  Andere kant is, een ruiter met een goed gevoel voor paardrijden komt er met of zonder!

 5. M

  #5

  Afschaffen dat ding en uit de handel halen!

  • Linda

   #5

   Dan pakken ze wel een longeerlijn ofzo hoor valt altijd wel iets te verzinnen

 6. Mirtje

  #6

  Een slofteugel is een prima hulpmiddel, mits in deskundige handen. Aangezien een wedstrijd een plek is om te laten zien hoever je bent met je africhting vind ik dat juist de betere ruiters hun paard zo goed voor elkaar zouden moeten hebben dat ze hem hier niet nodig hebben......

 7. Anoeska de Vries

  #7

  Hulpmiddelen zijn leuk voor thuis tijdens de training maar horen niet op een wedstrijdterrein.
  Je mag niet met een slof in de ring dus waarom dan wel op het voorterrein?


 8. corrie

  #8

  Waarom mogen springruiters veel meer hulpmiddelen gebruiken dan
  dressuurruiters?

 9. joelle van wijk

  #9

  ligt eraan...de slofteugel kan nodig zijn,ik vind het dan beter dat degene die het verkeerd gebruiken op wedstrijd grond een waarschuwing moeten krijgen en als het vervolgens weer gebeurt gediscwalificeerd moet worden . sommige paarden hebben het nodig xx

 10. claudia

  #10

  Op wedstrijdterrein het verbieden van een slofteugel is een goede start. Maar naar mijn mening is iedere zogenaamde `hulp`teugel waarbij je het paard vastzet of kan dwingen discutabel, op je paard of op de grond tijdens longeren. Nageven, of `aan de teugel lopen`, zou niet afdwingbaar kunnen en mogen zijn. En aangezien menig ruiter dit soort hulpmiddelen niet op de correcte manier weet te gebruiken, ontstaan er meer problemen in plaats van dat dit iets oplost.

 11. Joke

  #11

  Lekker ongenuanceerd weer, sommige reacties! Alles kan als dwang en martelwerktuig gebruikt worden, ook een "gewoon" bit. Wat mensen thuis doen gaat soms je fantasie te boven, de slof op een voorterrein is tenminste in het volle zicht van iedereen. Vaak blijven paarden, zeker die sterk zijn, wat meer bij elkaar zodat de voorbereiding voor de ring goed is en je fijn losspringt. Niet alles is met "goed voor elkaar" zijn op te lossen en een slof kan ervoor zorgen dat de warming up soepel gaat.

  • R

   #11

   Precies!!! Gewoon zo laten hoe het nu is.
   Ik zou zeggen verbied al die "zware "bitten in de lagere klassen

 12. andre

  #12

  Ze zouden de regels bij springen e dressuur gelijk moeten trekken. Of het mag bij beide wel of beide niet. Waarom verschil in de regels ???

 13. Nicole

  #13

  Afschaffen vind ik onzin, dan gebeurt het wel snel even achteraf waar niemand het ziet of worden er bitten in gehangen waar je zeker niet blij van wordt. Gebruik zelf ook wel eens een slof, vaak de eerste paar keer op buitenrit met jonge paarden. Niet om ze naar beneden te trekken maar om als het nodig is net even klein beetje extra controle te hebben. Hangt dus gewoon "los" als het niet nodig is.

 14. Maikel Trum

  #14

  helaas nemen de onervaren ruiters het gemak waarmee een slofteugel wordt gebruikt, over. Ik zie om me heen dat het steeds meer en meer verkeerd wordt gebruikt. Weg ermee wat mij betreft.

 15. M

  #15

  Gewoon afschaffen dat ding! Je verpest er heel je pony mee.

 16. Iris

  #16

  Jaa!!!

 17. Marijn Ordelman

  #17

  Als je kunt rijden en goed en voldoende traint van te voren heb je die slof niet nodig op het losrijterrein neem ik aan???

 18. j.vermeulen

  #18

  heel goed van die Zwitsers, per direct verbieden.
  Ik zie te veel gestuntel en misbruik van de slofteugel.
  Staat voor mij gelijk aan dierenmishandeling.

 19. M

  #19

  Ze zouden dat ding helemaal moeten verbieden. De meeste mensen maken hun paard ermee kapot, doordat ze niet weten hoe ze hem moeten gebruiken. Dus helemaal van de markt halen!

 20. Frans

  #20

  Om een slofteugel te gebruiken moet je een heel goede ruiter zijn....
  maar heel goede ruiters hebben geen slofteugel nodig ... :-)

 21. maeco

  #21

  Te vaak wordt de slofteugel als dwangmatig middel gebruikt. Ik vind het terecht om het op wedstrijden te verbieden. Er lijken mij ook voldoende alternatieven. Verder mag je verwachten dat paarden in het Z en hoger voldoende geschoold zijn om dit niet nodig te hebben.

 22. E. Mulder

  #22

  Afschaffen dit 'hulp'middel! Je hebt tijdelijk nep-controle, maar ondertussen ben je het vertrouwen bij het paard aan het afbreken omdat er geen sprake is van eerlijke communicatie, maar afdwingen. En vertrouwen is juist zo belangrijk voor controle, onder alle omstandigheden, niet alleen bij een geplande wedstrijd. Het paard mag geen angst hebben, maar de ruiter heeft een middel om zijn eigen angst voor het paard (dat mogelijk even wegschiet) te ontkennen. Leer rijden of laat het paard staan!

 23. s de graaff

  #23

  Helemaal verbieden en meteen afstraffen!

 24. Linda

  #24

  helemaal mee eens

 25. Esmee

  #25

  Ruiters op niveau weten echt wel hoe zij met een slofteugel om moeten gaan. Het is niet de bedoeling dat ponyruitertjes met een slof gaan rijden op wedstrijd. Maar als je Z rijdt bij de paarden of hoog rijdt bij de pony's met goede begeleiding zie ik het probleem niet. Als het op wedstrijd niet mag met slof doen ze het thuis wel ;)

 26. A. Van Gorp

  #26

  Een slof in training moet kunnen. Op wedstrijd en je zit in het M dat moet je het paard gewoon goed voor elkaar hebben. Moet zeggen zoveel misbruik van de slof wordt er niet gemaakt . We hoeven daar niet over te in discussie te gaan . Ze kunnen beter zeggen in de klassen B en L Dresuur en springen sporen verbieden .

 27. Michelle Brinkman

  #27

  ik vind het raar dat je nog een slofteugel nodig hebt bij het inrijden.. als je dit hulpmiddel nodig hebt om beter te leren rijden, moet je dit niet gaan gebruiken op het laatste moment of net voor de proef, dat is niet eerlijk voor de rest die wel hun uiterste best doen, om alles zélf te doen zonder hulpmiddelen of teugels!!

 28. Dineke

  #28

  Het beste zou naar mijn mening zijn, dat slofteugels helemaal verboden worden. Een paard moet in de krul lopen door ontspanning, en door de slofteugel wordt het paard gedwongen in de krul te lopen. In sommige gevallen levert het soms zelfs rugproblemen op. Dat is vrij recent bij een paard bij mij op stal gebeurd. Ik vind dat mensen hun paard gewoon aan moet kunnen zonder al die poespas, en anders kan je misschien beter een ander paard kopen.

  • Frans Berings

   #28

   Elk hulpmiddel is goed, mits het het tot - blijvend! - goede resultaten leidt.

 29. Meike

  #29

  Ik vind dat het moet worden afgeschaft op het gehelewedstrijd terrein. Ben van mening dat als je al op hoog niveau rijd je het niet meer nodig zou moeten hebben.

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: More is less
Klik hier voor de voorpagina
Chat