De snelste barrage

door Kitty - Startlijsten.nl
De snelste barrage

Heb je je progressieve parcours foutloos gereden? Vaak mag je dan een barrage (verkort parcours in een zo snel mogelijke tijd) rijden waarmee de winnaar bepaald wordt. Ook de tweede fase van een twee-fasenparcours wordt in een zo snel mogelijke tijd afgelegd.

Maar hoe rijd je eigenlijk zo’n parcours op tijd? Want dat gaat wel wat anders dan een basisparcours.

  1. Korte lijnen
    Gemiddeld duurt een pas van een paard een halve seconde. Kies dus altijd de kortste route. Soms lijkt het sneller om een langere afstand (maar met minder scherpe bochten) te galopperen, maar als dat betekent dat je twee passen meer aflegt, voeg je een seconde toe aan je tijd.
     
  2. Spring schuin
    Het kan tijdbesparend zijn om een hindernis schuin te springen zodat je meteen door kunt wenden richting de volgende hindernis. Het is belangrijk dat je dit thuis al oefent, zodat je paard weet wat je van hem verwacht.
     
  3. Ken je paard
    Als je weet wat de sterke en zwakke punten van je paard zijn, weet je ook beter welk gedeelte van het parcours voor jullie geschikt is om sneller te gaan.
     
  4. Ritme
    Begin altijd in een goed ritme. Hiermee bespaar je al snel een halve seconde in het stukje tussen de start en de eerste hindernis.
     
  5. Ken je concurrentie
    Natuurlijk kunnen mensen je verrassen, maar als je weet hoe je concurrenten normaal gesproken in de barrage rijden, kun je voorkomen onnodig risico te nemen.
     
  6. Ken je parcours
    Vaak moet je bij het parcourslopen meteen al je barrageparcours bekijken. Noteer de volgorde even met een pen op je hand zodat je de juiste volgorde onthoudt. Als je twijfelt over een bepaalde korte wending, kun je die alvast rijden als je de baan binnenkomt. Zo krijg je vaak een beter gevoel of die bocht wel gaat lukken.

Kijk meteen hier of er nog leuke springwedstrijden in je buurt georganiseerd worden waar je dit in de praktijk kunt brengen!

Ook interessant

  • Balans en wedstrijdplanning

    Balans tussen thuis, werk en paard

    Het hebben van een paard kost veel tijd en geld. Hoe vinden jullie de balans tussen werk, thuis en het paard?

  • Het rijden van wedstrijden (voorbereiding)

    Het rijden van wedstrijden (voorbereiding)

    Neem de proefjes goed door en rijd ze een paar keer waarbij je iemand de proef laat voorlezen, poets je paard/pony en vlecht de manen en/of staart, poets je harnachement, kijk je kleding na of alles gewassen en netjes is.

  • Dagboek van een wedstrijdsecretaris

    Dagboek van een wedstrijdsecretaris

    De organisatie van een wedstrijd. Leuk...

  • Dressuurproeven vanaf 1 april 2022

    Dressuurproeven vanaf 1 april 2022

    De nieuwe dressuurproeven met ingang van april 2022

  • Het nulurencontract

    Het nulurencontract

    Simone, Marieke en Tim werken alledrie bij manege ' Het Gouden Hoefijzer'. Simone heeft een vast arbeidscontract en houdt zich bezig met de verzorging van de pony's en geeft daarnaast een paar uur per week les. Marieke en Tim hebben allebei een tijdelijk nulurencontract en worden opgeroepen als het druk is op de manege of als Simone bijvoorbeeld ziek is.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Chat