Zonder beugels

door Kitty - Startlijsten.nl
Zonder beugels

Voor verbetering van je houding en zit, kan het zinvol zijn af en toe zonder beugels te rijden. Dat klinkt wel heel simpel maar valt in de praktijk nog niet altijd mee. We geven jullie een aantal tips om het rijden zonder beugels makkelijker te maken.

 1. Begin met stretchen
  Voordat je überhaupt opstapt, ga je jezelf stretchen. Een fijne oefening hiervoor is de volgende: ga op je rug op de grond liggen en zet je rechtervoet zo dicht mogelijk bij je rechterbil. Leg je linkerenkel op je rechterbovenbeen en houd dit even vast. Doe dit ook met je andere been en herhaal beide kanten een paar keer.
   
 2. Zorg voor een goede warming-up
  Rijd jezelf en je paard eerst warm in alle gangen. Pas als je voelt dat hij zijn rug loslaat, ga je zonder beugels rijden. Bouw geleidelijk op: eerst een paar passen, daarna een paar minuten en pas later langere tijd. Probeer niet meteen lang zonder beugels te rijden en controleer de rug van je paard regelmatig.
   
 3. Geen beugels in de weg
  Kruis de beugels voor je zadel langs of haal ze zelfs van je zadel af zodat ze niet in de weg hangen. Je kunt een losse beugelriem om de hals van je paard hangen of een bokriempje aan je zadel bevestigen om je vast te kunnen pakken als je wel je evenwicht verliest.
   
 4. Rijd in een veilige omgeving
  Wees verstandig en rijd in een afgesloten rijbaan. Rijd niet zonder beugels op de weg of midden in het veld in de stortregen op een paard dat een tijd niet gereden is…
   
 5. Begin in galop
  Ja, natuurlijk ga je eerst stappen. Maar daarna kun je beter eerst aangalopperen. Galop is vaak makkelijker uit te zitten dan draf. Zorg dat je lekker ontspannen galoppeert voordat je terugneemt in draf. Probeer met de beweging mee te gaan.
   
 6. Tel mee
  Door in het ritme van je paard te tellen, is het makkelijker mee te bewegen. Tel hardop in stap telkens tot vier, in draf tot twee en in galop tot drie.
   
 7. Kijk vooruit
  Houd je hoofd rechtop en focus op een bepaald punt in de bak. Kijk niet naar beneden omdat je houding dan verandert.
   
 8. Concentreer op je ademhaling
  Door aan je ademhaling te denken blijft je bovenlichaam soepel en helpt het je te ontspannen.
   
 9. Wees zacht in je handen
  Probeer je handen niet te gebruiken om balans te houden. Gebruik je benen en je buikspieren om recht te blijven zitten.
   

Relax
Des te meer je gespannen bent, des te moeilijker het is om zonder stijgbeugels te rijden. Dus probeer te ontspannen, ga dieper zitten en beweeg met je paard mee. Probeer je ook niet met je benen vast te houden. Houd je knieën en bovenbenen ontspannen en laat je tenen naar voren wijzen. Span tenslotte je buikspieren iets aan om netjes rechtop in het midden van het zadel te zitten.

Ook interessant

 • Ruiter Fit Training: mentale kracht

  Ruiter Fit Training: mentale kracht

  Wat betekent mentaal eigenlijk? De Dikke van Dale zegt over mentaal: “de geest of het denkvermogen”.  Zie je lijf als het vervoermiddel van je brein. In je brein zijn jouw geest en jouw denkvermogen opgeslagen. Je brein en je lichaam kunnen niet zonder elkaar. Beiden zal je moeten onderhouden door goed te eten en te bewegen.

 • Motivatie is alles

  Motivatie is alles

  Zonder motivatie geen prestatie. Maar wat is motivatie nu eigenlijk? En hoe werkt dat?
  Bij sommige mensen lijkt het alsof hun goede resultaten komen aanwaaien. Maar ook deze mensen zijn gemotiveerd. Vanuit zichzelf of vanuit het vooruitzicht van een bepaalde beloning. Zonder motivatie kom je niet ver.

 • Ariat Rijlegging

  Review van de Ariat Rijlegging / Tights

  Uitgebreide omschrijving van deze fijne Ariat Tights (rijlegging) > dikke voldoende!

 • Goed getest

  Goed getest

 • Fokkerij

  Fokkerij

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Nieuwste vacatures

Chat