Springen: Een eerste basis

Springen: Een eerste basis

Menig paard heeft veel plezier in springen. Het is erg belangrijk en goed basisniveau te hebben voordat er met het werkelijke springen begonnen kan worden.

Het succes in de springring hangt niet alleen af van de springaanleg van paard en ruiter, maar ook van de mate van africhting van het paard om controle en balans te houden tussen de hindernissen.
Het basisniveau dat ruiter en paard samen moeten hebben, wordt verkregen door een goede dressuurmatige training. Het paard moet goed aan de hulpen staan, soepel in zijn lijf zijn en het moet in staat zijn ritme, balans en impuls te behouden.

Een andere voorwaarde om goed te kunnen springen, is vertrouwen. Allereerst moet de ruiter de verantwoordelijkheid nemen op een correcte wijze op de hindernis aan te rijden zodat het paard goed uitkomt en er goed over kan springen. Hierdoor krijgt het paard zelfvertrouwen, een onmisbare eigenschap van een springpaard.

Ook het zelfvertrouwen van de ruiter is van groot belang. Door een constante, stapsgewijze training wordt dat stukje zelfvertrouwen ontwikkeld dat bijdraagt aan het succesvol springen van hindernissen.

Balans, souplesse, reactiesnelheid, uithoudingsvermogen en houding bepalen het succes van de combinatie. Door regelmatig met balken en gymnastische hindernissen te werken wordt dit getraind.

Paard en ruiter rijden als combinatie tussen en over de hindernissen. Het is de taak van de ruiter om het paard optimaal naar de hindernis te rijden en ervoor te zorgen dat het paard ontspannen en gehoorzaam blijft. De ruiter moet in balans blijven, zowel bij het aanrijden als tijdens de afzet en boven de hindernis.

In later volgende artikelen zullen diverse trainingsvormen en gymnastische oefeningen besproken worden.

Ook interessant

  • Vijf tips voor comfortabele winter met jouw paard

    Tips voor comfortabele winter met jouw paard

    Lees hier 5 tips voor een comfortabele winter!

  • Paardenhouderij & familierecht (deel II)

    Paardenhouderij & familierecht (deel II)

    De artikelen zijn geschreven om een indruk te geven hoe een echtscheidingstraject eruit kan zien. Hierbij wordt kort ingegaan op de mogelijkheden en de consequenties. De drie delen zijn wellicht niet als typisch ' hippisch recht' te kwalificeren, maar aangezien een echtscheiding waarbij een paardenbedrijf of paardenmensen zijn betrokken in de praktijk regelmatig voorkomt, heb ik er toch voor gekozen om dit onderwerp eens te behandelen

  • Toos Paardloos

    Toos Paardloos

    Om mij heen is iedereen alweer druk in de weer met de wedstrijdplanningen. Springwedstrijden, dressuurwedstrijden en ook de eventers hebben leuke wedstrijden in de planning. Vorige jaren deed ik fanatiek mee, maar dit jaar zit dat er voor mij niet in. Dit jaar ben ik Toos Wedstrijdpaardloos. Het stomste is ook nog dat het mijn eigen schuld is. Hoe dat zo komt? Ik besloot een veulen te fokken....

  • Vacatures

    Vacatures

  • Zoeken

    Zoeken

Nieuwste vacatures

Chat