Je dressuur-mindset

Je dressuur-mindset

Het trainen van een paard brengt altijd uitdagingen met zich mee, ongeacht hoe getalenteerd het paard is.
Veel van deze uitdagingen zijn het gevolg van onze eigen mindset, die een grote invloed heeft op onze fysieke prestaties.
Het is van cruciaal belang om een gezonde mindset te ontwikkelen bij het omgaan met gevoelige en intuïtieve dieren zoals paarden. Dit vergt veel oefening, geduld en begrip.
Als je je mindset verandert om het beste uit je paard te halen, overwin je je eigen mentale obstakels.

Hier zijn vijf waardevolle tips voor een relaxed trainingsproces:

1. OMARM DE GOEDE EN SLECHTE MOMENTEN

Bij het trainen van een paard zul je altijd dagen hebben waarop dingen niet helemaal gaan zoals gepland. Ik begrijp dat een geweldige rit je een fantastisch gevoel kan geven, terwijl een mindere rit je humeur flink kan verpesten. Het is echter belangrijk om te beseffen dat paarden geen machines zijn - net als wij hebben ze goede en minder goede dagen. Het is dus essentieel om te accepteren dat er soms minder goede dagen zullen zijn, zowel voor jou als voor je paard. Het is belangrijk om te herkennen wanneer het beter is om je verlies te nemen en de trainingssessie te beëindigen, vooral als je merkt dat je geduld opraakt. Succes in het trainen van een paard is niet altijd een constante strijd, maar het is wel belangrijk om te erkennen dat er uitdagingen kunnen zijn en je verwachtingen dienovereenkomstig aan te passen.

Hoewel voortdurende begeleiding en samenwerking met anderen een geweldige manier is om jezelf te verbeteren, is het ook belangrijk om niet afhankelijk te worden van ondersteuning van buitenaf. Je moet je ook alleen kunnen redden, want ook in de wedstrijdring is er niemand die je op dat moment kan helpen.

2. WEES CONSEQUENT

Ging dat halthouden goed genoeg? Ja? Geweldig. Nee? Probeer het opnieuw. Accepteer het niet als je het in jouw ogen beter had kunnen rijden - of dat nu een overgang, halthouden of recht rijden op de A-C-lijn is. Vooruitgang boeken betekent gedisciplineerd zijn voor jezelf en consistent zijn in wat je vraagt van je paard en wat voor reactie je daarop verwacht.
Streef ernaar dat het helemaal klopt. Als je alleen rijdt en niemand in de buurt hebt om je eraan te herinneren, is het gemakkelijk om een paar dingen over het hoofd te zien. Daarom is het stellen van normen en het naleven daarvan essentieel.

Laat niet alles los als je je paard een adempauze geeft. Zorg ervoor dat je een kwalitatief goede overgang naar de stap rijdt en je teugels geleidelijk laat vieren, zodat hij op de juiste manier kan halsstrekken en hij hierbij voorwaarts blijft lopen.

3. VERTROUWEN IN JEZELF

Terwijl sommige mensen meerdere paarden rijden, hebben de meeste ruiters er maar één. Het kan extra frustrerend zijn als je afhankelijk bent van één paard en de training verloopt niet zoals gewenst. In zulke gevallen is het belangrijk om geduldig te zijn, vertrouwen in jezelf te hebben en jezelf te motiveren om diep adem te halen, een stap terug te doen en het de volgende dag opnieuw te proberen. Je moet leren vertrouwen op je eigen capaciteiten en de kracht vinden om door te gaan, zelfs als het moeilijk wordt.

4. ONDERSTEUNING VANAF DE GROND

Samenwerken met een trainer is van cruciaal belang voor succes, maar het kan ook zeer waardevol zijn om een betrouwbare en ervaren vriend te hebben die je ziet rijden en feedback geeft. Het is belangrijk om de juiste persoon te vinden - iemand die constructieve en bemoedigende feedback geeft - en te vermijden dat je wordt beïnvloed door mensen die te negatief zijn en twijfels in jezelf veroorzaken. Een goede vriend kan je ondersteunen, je helpen groeien en je zelfvertrouwen versterken tijdens je trainingstraject.

5. VOLG EEN TRAININGSSCHEMA

Het opstellen en naleven van een wekelijks trainingsschema is ontzettend waardevol, omdat het bewezen effectief is. Door een duidelijk schema te hanteren voor je paard(en), week na week, zorg je ervoor dat ze voldoende rust krijgen en tegelijkertijd goed worden getraind. Bovendien kun je het schema aanpassen aan toekomstige wedstrijden om je optimaal voor te bereiden. Het volgen van een schema helpt niet alleen bij het plannen van trainingssessies, maar het zorgt ook voor structuur en discipline, zowel voor jou als voor je paard.

 

Ook interessant

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina
Chat