Afwisseling, het recept tegen verveling

donderdag 7 december 2017 door Kitty - Startlijsten.nl
Afwisseling, het recept tegen verveling

Afwisseling. Elke dag hetzelfde doen verveelt. En wanneer je je verveelt, concentreer je je slechter en kun je minder goed je best doen.
Dit geldt voor mensen, maar ook voor paarden.

Er zijn veel paarden die (vrijwel) dagelijks in dezelfde bak getraind worden. Vrijwel dagelijks dressuurmatige training met als enige afwisseling dat ze de ene keer meer bezig zijn met tempowisselingen en de andere keer met een pasje voor het been opzij.
Redenen die hiervoor genoemd worden zijn een paard dat buiten niet vertrouwd is, een ruiter die niet durft te springen, ruiter wil oefenen voor de dressuurwedstrijd.

Elke dag dressuurmatig trainen onder het zadel wordt al snel saai voor paarden. En er is zoveel meer mogelijk!

Er zijn drie soorten training die je zou moeten afwisselen om je paard optimaal te trainen.Afwisseling d.m.v. balkjes

  1. duurtraining - bedoeld voor opbouw uithoudingsvermogen en vetverbranding. Je kunt hierbij denken aan lange buitenritten.
  2. intensieve training - bedoeld voor spieropbouw. Elke keer de intensiteit iets verhogen. Denk hierbij aan intervaltraining buiten, springen van in-uitjes, een nieuwe dressuuroefening oefenen.
  3. actieve rust - bedoeld voor het herstel van het lichaam na inspanning. Dit kan betekenen normale weidegang of een stukje wandelen.


(Dressuur)ruiters die het toch echt niet aandurven om buiten de vertrouwde bak te komen, kunnen nog voldoende andere activiteiten met hun paard ondernemen.

Onder het zadel:

  • Leg eens een aantal balken (recht achter elkaar of op een volte) met een tussenafstand van ongeveer 1,30m in de bak en draaf daar een paar keer overheen. 
  • Leg twee balken met een tussenafstand van 19m in de bak en galoppeer hier een paar keer overheen. Tel het aantal galopsprongen. Probeer daarna eens één galopsprong meer te maken of juist één galopsprong minder.
  • Zet een paar pionnen in de bak en rijd hier kleine voltes omheen. Zorg dat je je paard goed in de juiste richting stelt en wissel het tempo en de gang af.
  • Leg een aantal "enge" voorwerpen in de bak en rijd hier in stap, draf en galop langs, omheen en wanneer het mogelijk is overheen. 

Aan de hand:

  • Grondwerk en vrijheidsdressuur laten je paard op een heel andere manier nadenken.
  • Door het paard te longeren, kun je vanaf de grond kijken hoe je paard loopt en hem heel bewust aan het werk zetten.
  • Ook aan de hand kun je langs en over enge voorwerpen gaan.

Dit lijstje is verre van compleet, maar geeft toch een kleine handreiking om je paard voldoende afwisseling te bieden. Heb jij nog tips voor afwisseling in de training?

Ook interessant

  • Inloggen

    Inloggen

  • Helft van paarden heeft stinkvoeten!

    Helft van paarden heeft stinkvoeten!

    Rotstraal, bijna de helft van de paarden in Nederland heeft het wel eens! Maar hoe erg is het? Hoe komt het? En wat kunnen we er tegen doen? Binnenkort gaat er een onderzoek van start naar een alternatieve methode voor de behandeling van rotstraal. Heeft je paard rotstraal, lees verder en houd de site in de gaten.

  • Dressuur: Takt

    Dressuur: Takt

    Het eerste begrip uit het eerder genoemde Skala der Ausbildung is het begrip "takt". De drie basisgangen waar het paard over beschikt zijn stap, draf en galop. Elk van deze gangen heeft een eigen takt. Takt is een eerste basisvoorwaarde voor het paardrijden.

  • Geen houden aan

    Geen houden aan

    Een paard slaat op hol en werpt zijn ruiter in het zand, een paard geeft een voorbijganger een trap, een paard breekt uit en veroorzaakt een schram op een auto. Kortom, het paard veroorzaakt schade. Wie is dan aansprakelijk?

  • Disclaimer, privacy en cookies

    Disclaimer, privacy en cookies

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Nu op de voorpagina

  • Nieuw artikel: Weidegang: hier moet je om denken
Klik hier voor de voorpagina
Chat