7 tips voor beginnende ruiters

7 tips voor beginnende ruiters

Het valt niet mee om een beginner te zijn. Vooral wanneer je vrienden al een stuk verder zijn dan jij. Maar paardrijden valt echt te leren. Houd onderstaande tips in gedachten als je eens in zo'n periode zit dat je denkt dat je het nooit leert...

 1. Om te leren moet je vooral veel tijd in het zadel doorbrengen.
  Wanneer je je dure lessen bij een geweldige instructeur kunt veroorloven, is dat geweldig - maar het belangrijkste om te leren rijden, om goed te leren rijden, is veel rijden.
   
 2. Alles is makkelijker wanneer je zelfvertrouwen hebt.
  Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer niet te snel teveel en overvraag jezelf en je paard niet om te voorkomen dat je vertrouwen afbrokkelt. 
   
 3. Wees duidelijk in wat je vraagt van je paard.
  Niet boos worden - vechten met een dier dat minstens vijf keer zo zwaar is als jezelf is nooit een goed idee - maar zorg ervoor dat je paard exact weet wat de bedoeling is.
  Vermijd geen dingen omdat hij er geen zin in heeft. Misschien denk je daarmee aardig te zijn, maar je paard voelt zich onzeker over wat je van hem verwacht en dat is niet eerlijk tegenover hem.  
   
 4. Je hebt geen lading dure spullen nodig.
  Een veilige basisuitrustig is al voldoende om goed te leren paardrijden.
   
 5. Alle instructeurs geven anders les.
  De ene instructeur is nogal direct, de ander benadert de combinatie erg vriendelijk. Wanneer je je lessen niet prettig vindt, overleg met je instructeur en probeer eens een andere. Het heeft niets met jouw of zijn kwaliteiten te maken als het niet werkt tussen jullie.
   
 6. Paardrijden is vergelijkbaar met autorijden.
  Je denkt dat je weet waar je mee bezig bent totdat je voor het eerst alleen moet rijden. Dan merk je dat je nog heel wat te leren hebt.
   
 7. Je stopt nooit met leren.
  In het begin voelt het al raar om goed te zitten in het zadel. Leren lichtrijden, aangalopperen. Je handen en benen stil houden op de juiste plek lijkt al onmogelijk wanneer je begint met rijden.
  Een stukje wijken, een hindernis springen, een galopwissel en een appuyement. Maar ook wanneer je dat allemaal onder de knie lijkt te hebben blijf je werken aan verbetering en perfectionering. Zelfs de wereldtop leert elke dag nog bij... 

Afgeleid van: Horse & Hound
 

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Wedstrijdspanning onder controle
 • TV Vandaag: CHIO - Rotterdam
Klik hier voor de voorpagina