7 tips voor beginnende ruiters

7 tips voor beginnende ruiters

Het valt niet mee om een beginner te zijn. Vooral wanneer je vrienden al een stuk verder zijn dan jij. Maar paardrijden valt echt te leren. Houd onderstaande tips in gedachten als je eens in zo'n periode zit dat je denkt dat je het nooit leert...

 1. Om te leren moet je vooral veel tijd in het zadel doorbrengen.
  Wanneer je je dure lessen bij een geweldige instructeur kunt veroorloven, is dat geweldig - maar het belangrijkste om te leren rijden, om goed te leren rijden, is veel rijden.
   
 2. Alles is makkelijker wanneer je zelfvertrouwen hebt.
  Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer niet te snel teveel en overvraag jezelf en je paard niet om te voorkomen dat je vertrouwen afbrokkelt. 
   
 3. Wees duidelijk in wat je vraagt van je paard.
  Niet boos worden - vechten met een dier dat minstens vijf keer zo zwaar is als jezelf is nooit een goed idee - maar zorg ervoor dat je paard exact weet wat de bedoeling is.
  Vermijd geen dingen omdat hij er geen zin in heeft. Misschien denk je daarmee aardig te zijn, maar je paard voelt zich onzeker over wat je van hem verwacht en dat is niet eerlijk tegenover hem.  
   
 4. Je hebt geen lading dure spullen nodig.
  Een veilige basisuitrusting is al voldoende om goed te leren paardrijden.
   
 5. Alle instructeurs geven anders les.
  De ene instructeur is nogal direct, de ander benadert de combinatie erg vriendelijk. Wanneer je je lessen niet prettig vindt, overleg met je instructeur en probeer eens een andere. Het heeft niets met jouw of zijn kwaliteiten te maken als het niet werkt tussen jullie.
   
 6. Paardrijden is vergelijkbaar met autorijden.
  Je denkt dat je weet waar je mee bezig bent totdat je voor het eerst alleen moet rijden. Dan merk je dat je nog heel wat te leren hebt.
   
 7. Je stopt nooit met leren.
  In het begin voelt het al raar om goed te zitten in het zadel. Leren lichtrijden, aangalopperen. Je handen en benen stil houden op de juiste plek lijkt al onmogelijk wanneer je begint met rijden.
  Een stukje wijken, een hindernis springen, een galopwissel en een appuyement. Maar ook wanneer je dat allemaal onder de knie lijkt te hebben blijf je werken aan verbetering en perfectionering. Zelfs de wereldtop leert elke dag nog bij... 

Afgeleid van: Horse & Hound
 

Ook interessant

 • 8 Tips voor je eerste springwedstrijd

  Tips voor je springwedstrijd

  Wat moet je doen voordat je het parcours inrijdt? En waar moet je om denken tijdens het springen van je parcours? 
  We hebben een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet.

 • Handigheidjes en tips

  Handigheidjes en tips

  Er zijn veel handigheidjes die het dure paardenleventje iets voordeliger maken of in elk geval handiger. We hebben een lijstje van deze handigheidjes opgesteld zodat jij hier ook gebruik van kunt maken.

 • Beter presteren op concours - 8 tips

  Presteer beter met deze tips!

  Heb je het gevoel dat je, ondanks goede instructie en training toch niet het beste uit je wedstrijd haalt? Met deze tips kun je wellicht je wedstrijdresultaten verbeteren!

 • Tips van Kyra Kyrklund

  14 Tips van Kyra Kyrklund

  14 tips van Kyra Kyrklund voor het rijden van dressuurwedstrijden

 • Rijbaanfiguren

  Rijbaanfiguren

  Tijdens dressuurproeven worden diverse rijbaanfiguren gereden. Deze figuren hebben onder andere tot doel het soepel maken van het paard.

Nu op de voorpagina

Chat