Buitenrijden - mest opruimen

Buitenrijden - mest opruimen

Jaarlijks worden er 17 miljoen buitenritten te paard gemaakt. Om een ruiterroute te bereiken moet er vaak eerst op de openbare weg gereden worden. Waar paarden zijn is mest, andere recreanten en bewoners ondervinden hier vaak overlast van. Niet iedereen geniet van buitenrijden!

Het onmiddellijk opruimen van de mest of het gebruik van een mestzak komt de veiligheid niet ten goede. Paarden kunnen een mestzak eng vinden en het op en afstappen van een paard tijdens de rit in de bebouwde kom kan risico’s met zich meebrengen.

Er zijn gemeenten die door het plaatsen van speciale afvalemmers de ruiters en menners het opruimen vergemakkelijken. Ook hebben zij afspraken met verenigingen en maneges die de route na een rit controleren en schoonhouden. Als alle ruiters en menners binnen 24 uur de mest van hun paard binnen de bebouwde kom binnen 24 uur opruimen dan zijn verdere verplichtingen en boetes overbodig.

Ook interessant

 • Registratie paard per 21 april 2021

  Registratie paard per 21 april 2021

  Per 21 april 2021 wordt de Europese Diergezondheidsverordening van kracht in Nederland. Eén van de gevolgen hiervan is dat de houders van paarden verplicht zijn deze te registreren, zowel hobby- als bedrijfsmatige paardenhouders.

 • 7 tips voor beginnende ruiters

  7 Tips voor beginnende ruiters

  Wat had je allemaal willen weten toen je begon met paardrijden? We hebben zeven tips voor de beginnende ruiter op een rijtje gezet.

 • TREC - een verslag

  TREC - een dag als vrijwilliger

  Van diverse kanten had ik er al eens van gehoord: TREC. Mijn interesse was al snel gewekt, dus besloot ik eens van dichtbij te bekijken wat dat TREC nou eigenlijk inhoudt...

 • SGW - voor de veelzijdige durfal

  SGW - voor de veelzijdige durfal

  Vertrouwen, samenwerking en lef, drie woorden die weergeven wat je bij een cross nodig hebt. Deze veelzijdige discipline wordt steeds populairder onder ruiters op allerlei niveaus. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij een samengestelde wedstrijd? Wij hebben ons hier maar eens in verdiept.

 • Rijbaanfiguren

  Rijbaanfiguren

  Tijdens dressuurproeven worden diverse rijbaanfiguren gereden. Deze figuren hebben onder andere tot doel het soepel maken van het paard.

Nu op de voorpagina

Chat