De voorbereiding op je veulen

door Elena
De voorbereiding op je veulen

Je merrie is inmiddels in de laatste fase van de dracht beland en je wordt steeds nieuwsgieriger naar je veulen. Wat gebeurt er in de laatste fase van de dracht en hoe kun je je voorbereiden op de geboorte van het veulen?
 

Voedingsstoffen

In het begin van de dracht groeit het veulen langzaam en is het niet nodig om de merrie bij te voeren. Bij de negende maand zijn er extra voedingsstoffen nodig die je merrie ergens uit moet kunnen halen.

Voor je drachtige merrie is het van belang dat ze genoeg calcium, fosfor, magnesium, koper, zink, mangaan en selenium binnenkrijgt. Selenium is belangrijk voor het goed afkomen van de nageboorte en koper helpt bij het voorkomen van OCD. Daarnaast zijn vitamine A en E van belang. Deze vitaminen worden aan het veulen meegegeven via de biest. Zet je merrie op de wei, voer indien merriebrok en geef haar meer hooi dan ze voorheen kreeg. Een fijne kwaliteit hooi geeft meer energie en veroorzaakt minder snel verstoppingen. Houd goed in de gaten dat ze niet vermagert of te dik wordt.

240dagen_1340dagen


Groei

Hierboven zijn twee foetussen afgebeeld. Links een foetus van 61 cm op 240 dagen. Het veulen weegt nu 16 kilo. Op dag 270 heeft het veulen ongeveer de grootte van een Duitse herder. Het veulen is zo'n 70 cm groot en weegt 26 tot 30 kilo. Rond de 9e maand kunnen de beentjes van het veulen niet meer terug in de baarmoeder en ze raken dan ook het einde van de baarmoederhoorn. Rechts is een foetus van 340 dagen afgebeeld. Hier weegt het veulen ongeveer 37 kilo en is rond de 90 cm groot. In de laatste fase van de dracht groeit het veulen dus het hardst.

Duitse Herder

Een Duitse herder (dag 270 van de foetus)

Afmetingen van de baarmoeder per maand in de dracht

 

Enten en ontwormen

Het is aan te raden je merrie een maand voor de bevalling te laten enten tegen influenza en tetanus. Hierdoor wordt er afweer doorgegeven aan het veulen wat hem zal beschermen tijdens de eerste maanden. Ontworm je merrie een maand tot een paar dagen voor de uitgerekende datum. Dit doe je om de kans te verkleinen dat je merrie wormeitjes door de melk aan het veulen geeft. Let er goed op dat de kuur geschikt is voor drachtige merries.
 

Locatie om te bevallen

Het kiezen van een plek voor je merrie om te bevallen is ook een aandachtspunt. Je kunt ervoor kiezen haar op stal te laten bevallen, maar je kunt ook kiezen voor de weide. In de stal is stro als bodembedekking het fijnst omdat het zacht is voor het veulen, het neemt goed geboortevocht op en het is niet schadelijk als het veulen het wilt eten. Indien je ervoor kiest om je merrie buiten te laten bevallen is het handig om haar op een niet te groot stuk te zetten. Merries kiezen vaak het rustigste plekje om hun veulen te krijgen en dat is niet altijd handig bij een noodgeval. Daarnaast worden de meeste veulens in de nacht geboren en dan is het fijn om licht te hebben. De buitenbak is dan ook een fijne optie.
 

Tekenen bevalling

Wanneer de geboorte van het veulen nadert, wordt de merrie vaak nogal ongedurig. Dit kan zich uiten in rennen en het lopen van rondjes. Ze is luidruchtig en nerveus. De merrie kan gaan liggen en weer opstaan. Wanneer ze ligt zal ze haar hals plat op de grond leggen en ze strekt haar hoofd uit. Dit is zeer typerend gedrag van een hoogdrachtige merrie kort voor de bevalling. Het is dan beter om de merrie in een eigen weitje of een ruime stal met veel stro te zetten.

De banden van het kruis van de merrie verslappen sterk waardoor het gebied boven de staart zacht aanvoelt en de staart hoger lijkt te liggen. Soms gebeurt dit al twee a drie weken voor de geboorte, maar meestal kort ervoor. De uier van de merrie schiet vol en als er aan de uier twee wasachtige druppels hangen (kegelen), komt het veulen meestal binnen 24 uur.

Het wil echter niet zeggen dat al deze tekenen aanwezig zijn, soms laat een merrie helemaal geen tekenen zien. Daarnaast kunnen sommige merries doen alsof er niks aan de hand is als er iemand langs komt lopen. Het is dan ook aan te raden om de laatste dagen 24 uur de wacht te houden, zeker bij een merrie die haar eerste veulen krijgt. Daarnaast is het zinvol om je dierenarts alvast in te lichten zodat hij of zij snel te hulp kan schieten.
 

Lijstje met spullen voor bij de geboorte

 • Telefoonnummer dierenarts
 • Steriele handschoenen (bijvoorbeeld om de placenta op te pakken)
 • Een schaar voor de navelstreng of staartbandage (of in geval van nood bij bijvoorbeeld een red bag-bevalling en het doorknippen van de navelstreng)
 • Handdoeken om het veulen af te drogen en de ademhaling te stimuleren
 • Thermometer om de temperatuur te meten
 • Jodiumtinctuur 5%, bedatine oplossing of chloorhexidine om de navelstop te desinfecteren
 • Touwtje om de nageboorte op te binden zodat de merrie er niet op kan staan
 • Emmer (voor de nageboorte of om de merrie te melken als het veulen blijft liggen)
 • Babydrinkfles
 • Veulenmelk (indien je merrie het veulen niet toelaat of in het ergste geval: als ze overlijdt)

Spannend!

Ook interessant

 • De snelste barrage

  De snelste barrage

  Tips om een zo snel mogelijke barrage te rijden

 • Heeft je paard last van wedstrijdspanning?

  Last van wedstrijdspanning?

  Als je paard last van wedstrijdspanning heeft, zijn er een aantal dingen die je kan doen. Hier leggen we uit welke mogelijkheden er zijn voor ruiter en paard!

 • Predikaten KWPN

  KWPN Predikaten

  IBOP, keur, Ster... wat betekent het allemaal? Lees hier wat je aan kan treffen op het stamboekpapier.

 • Verslag Anouk van der Pol, sponsorplan 2016

  Verslag Anouk, winnaar Sponsporplan 2016

  Begin dit jaar won Anouk het Startlijsten.nl-Sponsorplan 2016 met daarin een flinke partij prijzen. Wat heeft het Anouk gebracht?  Ze heeft een het afgelopen halve jaar even kort samengevat. Lees zelf maar!

 • Je dressuur-mindset

  Dressuur met een goede mindset

  Dressuur met een goede mindset

Nu op de voorpagina

 • Nieuw artikel: Wijken: de vergeten oefening
Klik hier voor de voorpagina

Nieuwste vacatures

Chat