De voorbereiding op je veulen

dinsdag 16 mei 2017 door Elena
De voorbereiding op je veulen

Je merrie is inmiddels in de laatste fase van de dracht beland en je wordt steeds nieuwsgieriger naar je veulen. Wat gebeurt er in de laatste fase van de dracht en hoe kun je je voorbereiden op de geboorte van het veulen?
 

Voedingsstoffen

In het begin van de dracht groeit het veulen langzaam en is het niet nodig om de merrie bij te voeren. Bij de negende maand zijn er extra voedingsstoffen nodig die je merrie ergens uit moet kunnen halen.

Voor je drachtige merrie is het van belang dat ze genoeg calcium, fosfor, magnesium, koper, zink, mangaan en selenium binnenkrijgt. Selenium is belangrijk voor het goed afkomen van de nageboorte en koper helpt bij het voorkomen van OCD. Daarnaast zijn vitamine A en E van belang. Deze vitaminen worden aan het veulen meegegeven via de biest. Zet je merrie op de wei, voer indien merriebrok en geef haar meer hooi dan ze voorheen kreeg. Een fijne kwaliteit hooi geeft meer energie en veroorzaakt minder snel verstoppingen. Houd goed in de gaten dat ze niet vermagert of te dik wordt.

240dagen_1340dagen


Groei

Hierboven zijn twee foetussen afgebeeld. Links een foetus van 61 cm op 240 dagen. Het veulen weegt nu 16 kilo. Op dag 270 heeft het veulen ongeveer de grootte van een Duitse herder. Het veulen is zo'n 70 cm groot en weegt 26 tot 30 kilo. Rond de 9e maand kunnen de beentjes van het veulen niet meer terug in de baarmoeder en ze raken dan ook het einde van de baarmoederhoorn. Rechts is een foetus van 340 dagen afgebeeld. Hier weegt het veulen ongeveer 37 kilo en is rond de 90 cm groot. In de laatste fase van de dracht groeit het veulen dus het hardst.

Duitse Herder

Een Duitse herder (dag 270 van de foetus)

Afmetingen van de baarmoeder per maand in de dracht

 

Enten en ontwormen

Het is aan te raden je merrie een maand voor de bevalling te laten enten tegen influenza en tetanus. Hierdoor wordt er afweer doorgegeven aan het veulen wat hem zal beschermen tijdens de eerste maanden. Ontworm je merrie een maand tot een paar dagen voor de uitgerekende datum. Dit doe je om de kans te verkleinen dat je merrie wormeitjes door de melk aan het veulen geeft. Let er goed op dat de kuur geschikt is voor drachtige merries.
 

Locatie om te bevallen

Het kiezen van een plek voor je merrie om te bevallen is ook een aandachtspunt. Je kunt ervoor kiezen haar op stal te laten bevallen, maar je kunt ook kiezen voor de weide. In de stal is stro als bodembedekking het fijnst omdat het zacht is voor het veulen, het neemt goed geboortevocht op en het is niet schadelijk als het veulen het wilt eten. Indien je ervoor kiest om je merrie buiten te laten bevallen is het handig om haar op een niet te groot stuk te zetten. Merries kiezen vaak het rustigste plekje om hun veulen te krijgen en dat is niet altijd handig bij een noodgeval. Daarnaast worden de meeste veulens in de nacht geboren en dan is het fijn om licht te hebben. De buitenbak is dan ook een fijne optie.
 

Tekenen bevalling

Wanneer de geboorte van het veulen nadert, wordt de merrie vaak nogal ongedurig. Dit kan zich uiten in rennen en het lopen van rondjes. Ze is luidruchtig en nerveus. De merrie kan gaan liggen en weer opstaan. Wanneer ze ligt zal ze haar hals plat op de grond leggen en ze strekt haar hoofd uit. Dit is zeer typerend gedrag van een hoogdrachtige merrie kort voor de bevalling. Het is dan beter om de merrie in een eigen weitje of een ruime stal met veel stro te zetten.

De banden van het kruis van de merrie verslappen sterk waardoor het gebied boven de staart zacht aanvoelt en de staart hoger lijkt te liggen. Soms gebeurt dit al twee a drie weken voor de geboorte, maar meestal kort ervoor. De uier van de merrie schiet vol en als er aan de uier twee wasachtige druppels hangen (kegelen), komt het veulen meestal binnen 24 uur.

Het wil echter niet zeggen dat al deze tekenen aanwezig zijn, soms laat een merrie helemaal geen tekenen zien. Daarnaast kunnen sommige merries doen alsof er niks aan de hand is als er iemand langs komt lopen. Het is dan ook aan te raden om de laatste dagen 24 uur de wacht te houden, zeker bij een merrie die haar eerste veulen krijgt. Daarnaast is het zinvol om je dierenarts alvast in te lichten zodat hij of zij snel te hulp kan schieten.
 

Lijstje met spullen voor bij de geboorte

 • Telefoonnummer dierenarts
 • Steriele handschoenen (bijvoorbeeld om de placenta op te pakken)
 • Een schaar voor de navelstreng of staartbandage (of in geval van nood bij bijvoorbeeld een red bag-bevalling en het doorknippen van de navelstreng)
 • Handdoeken om het veulen af te drogen en de ademhaling te stimuleren
 • Thermometer om de temperatuur te meten
 • Jodiumtinctuur 5%, bedatine oplossing of chloorhexidine om de navelstop te desinfecteren
 • Touwtje om de nageboorte op te binden zodat de merrie er niet op kan staan
 • Emmer (voor de nageboorte of om de merrie te melken als het veulen blijft liggen)
 • Babydrinkfles
 • Veulenmelk (indien je merrie het veulen niet toelaat of in het ergste geval: als ze overlijdt)

Spannend!

Ook interessant

 • Consequent gedrag, gehoorzaam paard

  Consequent gedrag, gehoorzaam paard

  Consequent reageren geeft je paard duidelijkheid en voorkomt een hoop irritatie.

 • Voorwaarts

  Voorwaarts

  Mijn instructeur zei vroeger altijd (als ik met een rood hoofd van inspanning te paard zat) dat het paard de enige was die moe mocht worden tijdens het rijden. En eigenlijk is het ook heel simpel: jij geeft been en je paard reageert daar voorwaarts op. Jij maakt een ophouding en je paard komt daarop terug.

 • Boekbespreking: Tussen je oren, onder je cap

  Boekbespreking: Tussen je oren, onder je cap

  Interessant boek over angst, motivatie, sportpsychologie in de paardensport

 • Dekenonderhoud

  Onderhoud van je paardendeken

  Voorjaar, hét moment om de dekens weer af toe doen en op te bergen. Maar wat is nu het beste voor een deken? Wel of niet wassen? Lees snel verder!

 • PK Sample Sale

  PK Sample Sale

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Nu op de voorpagina

Chat